Coca-Cola lanserer egen energidrikk
Drikken skal smake som en blanding av cola og energidrikk.
Det er flere nye matnyheter som har skapt overskrifter i år. I mars kunne E24 fortelle at Meny lanserte brødet Mjølmums som inneholder 2,1 prosent tørkede larver - det vil si om lag 100 larver per brød.
Blant årets plantebaserte nyheter ble blant annet en vegansk «kjøttburger» lansert på TGI Friday's, der burgeren både ser ut som og smaker som kjøtt. Og blant årets sukkerreduserte nyheter, kom Hennig-Olsen med isen ZERoh! som inneholder null kalorier.
Nå er det brusgiganten Coca-Cola som skal inn i et annet marked: Energidrikker. Coca-Cola - som for øvrig allerede har et samarbeid med Monster Energy - skal for første gang lansere en energidrikk under eget navn, Coca-Cola Energy. Energidrikken, som skal komme med og uten sukker, kommer til Norge i uke 18, og vil inneholde henholdsvis 42 og 1 kalori per desiliter.
På spørsmål om hvorfor de nå skal lansere en energidrikk, svarer Director of Public Affairs, Frida Keane, at de hele tiden ser etter måter å utvikle porteføljen.
– Vi tror ingrediensene, som koffein fra naturlige kilder og guarana-ekstrakt, vil appellere til det som er en annerledes målgruppe for energikategorien, sier hun videre.
Målgruppen skal være voksne, primært fra 18 til 40 år, og smaken vil være en kombinasjon av Coca-Cola og smaken av energidrikk.
Ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen har salget av energidrikker økt med 26,5 prosent i løpet av de siste månedene, og det har så langt i år blitt solgt 5,4 millioner liter energidrikk.
– Det er de store merkene, som Burn, Monster og RedBull som drar opp salget. Men det har også kommet en rekke mindre produsenter på markedet den siste tiden. Salget av sukkerfri energidrikk har også økt mye, forteller kommunikasjonssjef i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Hege Ramseng.
Tatt grep om yngre aldersgrupper
De siste månedene har det vært en del omtale av energidrikker, blant annet i forbindelse med at det drikkes av unge folk.
Ifølge Matportalen er ikke energidrikker som selges i Norge helseskadelige i seg selv. Et overdrevent inntak, derimot, er ikke sunt. Mens voksne ikke bør få i seg mer enn 400 mg koffein per dag, ligger grensen for barn på 1,4 mg koffein per kilo kroppsvekt, står det videre. Den nye Coca-Cola Energy har et koffeinnivå på 32 mg/100 ml.
Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet forteller at de ikke vil uttale seg om enkeltselskapers satsinger og strategier.
– Generelt om energidrikker er det grunn til å konstatere at selv om produsentene hevder at barn og unge ikke er en målgruppe, så er det et produkt som har tatt et sterkt grep om yngre aldersgrupper. Det har etter vår mening også sammenheng med hvordan produktene markedsføres, sier Instefjord.
Fagdirektøren viser til Forbrukerrådets undersøkelse, som viser at halvparten av barn i alderen 13-15 år sier at det hender de drikker energidrikk, og at nær halvparten av disse igjen sier de har opplevd bivirkninger som skjelving og hjertebank som følge av energidrikk.
Frida Keane i Coca-Cola sier at energidrikk ikke markedsføres mot barn og unge under 16 år i Norge, og at alle energidrikker er merket med advarsel til barn på emballasjen.
– Som industrileder i drikkevareindustrien har vi strenge standarder for hvordan vi jobber med energidrikker, både i forhold til ingrediensene vi benytter, og når det gjelder ansvarlig markedsføring. Disse standardene vil gjelde også for Coca-Cola Energy, og er i henhold til både gjeldende lovgivning og kodeksen som er definert av BROD og UNESDA (den europeiske organisasjonen for brus- og vannprodusenter).
Uenighet om aldersgrense
I januar kom det fram at tre av fire spurte ønsket aldersgrense på energidrikker. Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat for Forbrukerrådet.
– Når Forbrukerrådet ønsker aldersgrense er det fordi energidrikk er et avhengighetsskapende produkt med alvorlige bivirkninger dersom du drikker for mye. Barn og unge har krav på beskyttelse og en aldersgrense vil være et målrettet og effektivt tiltak som også sikrer konkurranse på like vilkår mellom handelsaktører, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.
Hege Ramseng i Bryggeri- og Drikkevareforeningen mener en aldersgrense på 18 år er for høyt, og viser til Vitenskapskomiteens vurdering av energidrikkers helseeffekt hos barn og unge.
– Energidrikk er ikke en drikke for barn, men 18-års-grense mener vi er for høyt. Det er enighet blant produsentene om å ikke drive markedsføring av energidrikk rettet mot barn og unge, og bransjen har tidligere vist at selvregulering fungerer.
Publisert: 18.04.2019 kl. 20:31
Lag deg en gratis konto