Matmyter: Blir du kåt av å spise dette?

28. juni 2019Aktuelt
STEMMER DET: Er østers et afrodisiakum? Foto: Shutterstock/NTB scanpix
STEMMER DET: Er østers et afrodisiakum? Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Maria Aarli-Grøndalen
Maria Aarli-Grøndalen

Myter om mat: Tar det virkelig syv år å fordøye en tyggis? Får du godt mørkesyn av gulrøtter? Og hva gjør østers med sexlysten? Sannheten får du her.

En uformell, britisk studie viser at matmyter er godt utbredt i Storbritannia, skriver avisen The Independent. De samme mytene lever også det glade liv i Norge. Godt har derfor sjekket med Opplysningskontoret for frukt og grønt om det er noe hold i dem, pluss hva som er greia med myten om østers.

1. Appelsiner er den beste kilden til vitamin C

– Tja. Både jordbær og kiwi inneholder vanligvis mer vitamin C enn appelsin. Og flere grønnsaker er gode kilder, blant annet paprika. Men de beste kildene er de du faktisk spiser. Du får i deg en tredjedel av dagsbehovet for vitamin C ved å spise tre mellomstore poteter til middag, sier ernæringsfaglig rådgiver Iselin Bogstrand Sagen.

2. Varmebehandling reduserer næringsverdien

– Både ja og nei. Noen næringsstoffer, for eksempel vitamin C, tåler varmebehandling dårlig. Kutt opp grønnsaker og frukt rett før du skal bruke dem. Benytt deg av damping og ovnsbaking, eller begrens vannet i gryten så det akkurat dekker det du skal koke, er rådet fra Bogstrand Sagen.

Men varmebehandling kan faktisk også øke næringsverdien, sier hun.

– Varmebehandling av tomater vil øke tilgjengeligheten av antioksidanten lykopen. Og freser du grønnsaker i en panne med litt olje eller smør, vil flere av de fettløselige vitaminene (A, D, E og K) tas bedre opp i kroppen.

FOLK TROR MYE RART: Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Marte Garmann
FOLK TROR MYE RART: Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Marte Garmann

3. Frukt gir tannråte

– Nei. Frukt i sin naturlige form gir ikke tannråte. Tannlegene anbefaler å ikke drikke juice i store mengder, som i flere glass om dagen, på grunn av syreinnholdet. Men et lite glass appelsinjuice er en god kilde til vitamin C og kan inngå som en av «5 om dagen», sier den ernæringsfaglige rådgiveren til Godt.

4. Gulrøtter gir godt mørkesyn

– Nei, gulrøtter gjør ikke at du kan se bedre i mørket. Men gulrøtter inneholder betakaroten som kan omdannes til den aktive formen av vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde et normalt syn.

5. Å spise selleri brenner mer kalorier enn du får i deg ved å spise det

– Nei. Selleri gir svært få kalorier, med det finnes ikke noen type mat som har denne effekten, sier Iselin Bogstrand Sagen.

6. Organisk frukt er den sunneste

– Nei. Ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet er det små forskjeller i næringsinnhold og andre innholdsstoffer i økologisk og konvensjonelt produserte frukt og grønnsaker. Disse forskjellene betyr lite eller ingenting for helsen til mennesker som har et balansert kosthold.

7. Sjokolade er et afrodisiakum

– Nei, dette har vi ikke holdepunkter for å si.

FRISTENDE: Men det finnes ingen holdepunkter for å si at sjokolade er et afrodisiaka, sier ernæringsrådgiveren. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FRISTENDE: Men det finnes ingen holdepunkter for å si at sjokolade er et afrodisiaka, sier ernæringsrådgiveren. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

8. Å drikke fruktjuice er like sunt som å spise frukten hel

– Nei, frukt og grønnsaker i sin naturlige form inneholder langt mer fiber enn fruktjuice. Fiber gir metthetsfølelse og bidrar til å opprettholde en god tarmhelse, sier Bogstrand Sagen.

9. Tørket frukt og fersk frukt har samme ernæringsverdi

– Nei. Tørket frukt er mer konsentrert, inneholder mindre vann og langt mer fruktsukker og kalorier. Hundre gram tørket aprikos vil gi omtrent fem ganger så mye kalorier og fruktsukker som fersk aprikos.

10. Det tar syv år å fordøye tyggegummi

– Nei. Svelger du en tyggis vil kroppen ha problemer med å fordøye gummien, men den kommer ut på samme måte som alt det andre du svelger, og til samme tid.

11. Ikke spis frukt etter klokken 14

– Jo, gjør endelig det! Dette er litt av en myte! Anbefalingen er «5 om dagen», 250 gram frukt og 250 gram grønnsaker. Det hadde blitt vanskelig å få i seg nok om man bare skulle spist frukt frem til kl. 14, sier den ernæringsfaglige rådgiveren.

12. Ikke spise frukt på tom mage

– Det er ikke noe problem å spise frukt på tom mage og det passer ypperlig som mellommåltid. For mange kan nettopp en frukt en liten stund før frokost være fint, om ikke matlysten er på topp.

Og hva med de østersene, da?

13. Østers gjør deg kåt

– Nå lo jeg godt! Østers inneholder mye sink, som er viktig for normal testosteronproduksjon. Østers er også en god kilde til selen, som er viktig for normal spermproduksjon. Det er ingenting som tilsier at man skal bli mer kåt av å spise mer av matvarer som inneholder mye av dette, om man ikke har en mangel. Mangel er heller ikke vanlig. Men for all del, man skal ikke kimse av placeboeffekten: tro kan flytte fjell!

Publisert: 28.06.2019 kl. 13:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?