84 prosent foretrekker norsk

NORSKE: I dag har vi et stort utvalg av tomater i ulike størrelser og farger året rundt. En voksende andel er produsert i Norge. Foto: Synøve Dreyer/OFG
NORSKE: I dag har vi et stort utvalg av tomater i ulike størrelser og farger året rundt. En voksende andel er produsert i Norge. Foto: Synøve Dreyer/OFG
Maria Aarli-Grøndalen
Maria Aarli-Grøndalen

Den norske tomaten er søtere, har mer smak og finere farge enn den importerte. Det kommer frem i en fersk forbrukerundersøkelse.

Norske tomater er ikke lenger hva de var, skrev Godt allerede i 2012, og siktet til at det har vært en positiv utvikling på tomatfronten her til lands. Men at de norske tomatene smaker bedre enn de importerte, det er vel relativt nytt?

Nettopp dette kom frem i en forbrukerundersøkelse gjennomført av Nofima, et næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning for matindustrien. Undersøkelsen er finansiert av Norges forskningsråd.

Smakstesten på norske og spanske tomater ble utført ved fem kantiner i Rogaland. Til sammen deltok 574 personer. Testen gikk ut på å rangere hvilken av de to variantene de likte best, og forklare hvorfor.

Hele 84 prosent av testpersonene foretrakk den norske tomaten fremfor den importerte, som var fra Spania.

Kun 12,7 prosent foretrakk den spanske frukten, mens 2,6 prosent syntes at tomatene var like på smak. Resultatene ble publisert i juni.

Les også:
Tid for tomat

– Forsøket viser at det finnes god grunn for industrien til å benytte seg av norskproduserte tomater fremfor, eller i tillegg til, importerte tomater, sier Jorunn Sofie Hansen til Godt.

Hun er av tre forskere som står bak tomatundersøkelsen.

I smakstesten ble den norske tomaten testet opp mot en importert tomat fra Spania som ofte er å finne i norske salatbarer. De som foretrakk den norske tomaten begrunnet det med at den hadde mer smak, var søtere, og hadde en finere rødfarge.

OM TOMAT: – Et variert og høyt inntak av frukt og grønnsaker kan assosieres med redusert sykdomsrisiko, sier Iselin Bogstrand Sagen. Foto: Marte Garmann/OFG.
OM TOMAT: – Et variert og høyt inntak av frukt og grønnsaker kan assosieres med redusert sykdomsrisiko, sier Iselin Bogstrand Sagen. Foto: Marte Garmann/OFG.

– Norske tomater sendes til butikk når de er godt modne fordi de skal spises snart. Importerte tomater høstes før de når samme modningsstadium, for at de skal tåle reiseveien og ikke være ferdig modnet før de kommer i butikk. Dette er en mulig forklaring på den ulike smaksopplevelsen, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i OFG, Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Vi kan ikke si at de norske tomatene alltid er å foretrekke, men studien viser at det finnes svært gode norske tomater. Det er kanskje overraskende for mange, sier hun.

Etterfulgt av gulrot er tomat den grønnsaken vi spiser mest av. Tall fra opplysningskontorets fra 2018, viser at nordmenn spiser rundt syv kilo friske tomater per person i året.

Forbruket har økt med 2 prosent per år de siste 10 årene og Iselin Bogstrand Sagen, mener vi med fordel kan spise enda mer.

– Tomaten er svært næringsrik, og et høyt og variert inntak av grønnsaker og frukt kan bidra til å forebygge en rekke kreftformer, sier hun til Godt.

Ifølge World Cancer Research Fund, WCRF, sin nyeste rapport fra 2018 kan fem porsjoner frukt og grønnsaker redusere risikoen for kreft i nese, munnhule, svelg, strupehode, lunge, spiserør, magesekk og tykk-/endetarm.

Ifølge Bogstrand Sagen er det antioksidanten lykopen som gir den karakteristiske røde fargen til tomatene. Antioksidanten kan beskytte cellene våre mot skade og forebygge sykdom, ifølge en rekke kreftstudier.

– Så ikke bare er det de fargesterke røde tomatene som smaker best, de gir også mest av de gode stoffene. Gå derfor etter fargen, råder ernæringsfysiologen.

Hun mener også at du med fordel også kan spise tomatsuppe eller retter med tomatsaus.

– Lykopen tas enda bedre opp i kroppen om tomatene varmes opp, og i kombinasjon med litt fett. En tomatsuppe med litt løk stekt i olje, og med modne fargesterke tomater, vil med andre ord inneholde godt med lykopen, som kroppen enkelt kan nyttiggjøre seg av.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?