Christian André Pettersen vant Årets kokk 2019

24. september 2019Aktuelt
GLEDE: Christian André Pettersen jubler over å ha vunnet Årets kokk 2019. Foto: Trond Solberg/VG
GLEDE: Christian André Pettersen jubler over å ha vunnet Årets kokk 2019. Foto: Trond Solberg/VG

Og Aleksander Løkkeberg Vartdal vant konkurransen Årets unge kokk som er ny av året.

Christian André Pettersen vant Årets kokk 2019, og blir med det Norges representant i anerkjente Bocuse d'Or Europe og eventuelt Bocuse d'Or. Dette er henholdsvis europamesterskapet og verdensmesterskapet i kokkekunst. Dette er andre gang Pettersen vinner Årets kokk. Han tok senere gull i Bocuse d'Or Europe, og bronse i Bocuse d'Or som holdes i Lyon.

– Det er en enorm lettelse, vi har trent så enormt mye. Vi har jobbet så mye, men nå kjenner jeg at det har vært verdt det, vi har gønna på og det har gitt resultater, sier gullvinner Pettersen til Godt.

– Hva var det som gjorde at du trakk det lengste strået i dag?

– Vi har hatt mye fokus på smak, og det kan ha gjort utslaget. Jeg vet ikke.

– Jeg er så letta, jeg tror tårene sier alt, sier samboer Ellen Therese Ihms.

– Hun har ikke sett meg så mye i det siste, legger vinneren til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GULLKYSSET: Christian André Pettersen og samboer Ellen Ihms feiret med et kyss. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GULLKYSSET: Christian André Pettersen og samboer Ellen Ihms feiret med et kyss. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tredjeplassen gikk til Team Dalelv med Øyvind Bøe Dalelv i spissen, og andreplassen til Filip August Bendi.

Se resten av prisene nederst i saken!

Forhåndsfavoritt

Dommerpanelet bestod av åtte norske tidligere Bocuse-kokker, som Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal, samt fire gjestedommere, deriblant Esben Holmboe Bang fra Maaemo og Rasmus Kofoed fra anerkjente Geranium i Danmark.

Sei, vaktler, vaktelegg og norske rotgrønnsaker var blant råvarene de fem kandidatene måtte bruke, ifølge en pressemelding fra Bocuse d'Or Norge.

– Helt ærlig, det var den første retten som gjorde at han vant. Han ledet etter forrettene, det var ganske tydelig. Men fisken var ikke så bra. Men det er godt å ha litt å strekke seg etter, sier Bocuse-veteran og dommer Bent Stiansen.

Han sier at det er en stor fordel for Pettersen at han har vært med i konkurransen tidligere.

– Vi ser det på resultatene hver gang, at de som har vært med og har erfaring har en stor fordel.

Stiansen sier Pettersen nok var en forhåndsfavoritt.

– Men Bendi og Dalelv ville ha revansje. Det klarte de jo da ikke.

Ifølge Stiansens med-dommer Eyvind Hellstrøm var nivået høyt.

– Det var et fantastisk nivå, så det var helt marginalt hvem som vant. Det var fem kandidater som alle kunne ha vunnet, sier Eyvind Hellstrøm.

Ny konkurranse

Nytt av året er kåringen av Årets unge kokk. Denne vant Aleksander Løkkeberg Vartdal, som er kjøkkensjef på Oslo-restauranten Happolati. Jubelen stod i taket da han mottok prisen.

JUBEL: Årets unge kokk, Aleksander Vartdal, jubler over seieren. Foto: Trond Solberg/VG
JUBEL: Årets unge kokk, Aleksander Vartdal, jubler over seieren. Foto: Trond Solberg/VG

Årets unge kokk er en konkurranse der fokuset både skulle være på kjønnsbalanse blant deltakerne, og å løfte fram unge og ferske talenter i bransjen.

– De får både gjøre seg selv synlig og vise hva de står for som kokk, og komme seg inn i de større sammenhengene, noe som er positivt både for de involverte kokkene, for fagets utvikling, og for kokkeyrket. Alt dette henger sammen, sa daglig leder i Bocuse d'Or Norge Arne Sørvig da konkurransen ble lansert tidligere i år.

Deltakerne i Årets unge kokk konkurrerte tidligere i dag, men også her ble vinneren kåret i kveld.

Dette er deltakerne i Årets kokk 2019:

Filip August Bendi (31) jobber på Thon Hotels som kreativ utvikler, og har base på Hotel Bristol. Han har bakgrunn fra Tango i Stavanger, samt den verdenskjente danske restauranten NOMA. Bendi var med i Årets kokk i 2017, og var commis for Gunnar Hvarnes i 2010 da han tok sølv i europamesterskapet Bocuse d'Or. Commis er Eline Sofie Sunde (21) som i dag jobber som kokk på Hotel Bristol i Oslo.

Øyvind Bøe Dalelv (29) startet karrieren som lærling på michelinrestauranten Statholdergaarden, og har vært et medlem av kokkelandslaget i syv år. Han har deltatt i Årets kokk tre ganger tidligere, og tok sølv i 2017. Tobias Gabrielsen (19) er commis for Dalelv. Han jobber til daglig som kokk på Statholdergaarden.

Marius Dragsten Kjelsrud (25) jobber til daglig som kokk ved Spiseriet Stavanger konserthus, og har bakgrunn som lærling hos Credo og Bagatelle, samt arbeidserfaring fra Søllerud Kro i København. Commis er Ingrid Løland (20) som også jobber ved Spiseriet Stavanger konserthus.

Christian André Pettersen (30) tok gull i europafinalen av Bocuse d'Or 2018, og bronse i verdensfinalen i Lyon i 2019. Å ta gull i Bocuse d'Or har vært en drøm for Pettersen siden han var ni år gammel. Han har bakgrunn som kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, og Fisketorget i Stavanger. Even Strandbråten Sørum (21) er Pettersens commis, og jobber til daglig ved michelinrestauranten Fagn i Trondheim.

Håvard Werkland (24) jobber som souschef på Restaurant Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. Han vant NM for kokkelærlinger i 2014, og var commis for Christopher W. Davidsen da han tok sølv i Bocuse d'Or Europa (2016) og Bocuse d'Or i Lyon (verdensmesterskapet) i 2017. Werklands commis er Runa Ailin Kvendseth (22) som jobber som kokk på Speilsalen.

Kilde: Bocuse d'Or Norge

Kveldens andre priser:

Årets ganefryd: Håvard Werkland

Årets commis i Årets unge kokk: Sebastian Skauen

Årets pris for geografisk identitet Årets unge kokk: Aleksander Løkkeberg Vartdal

Bronse Årets unge kokk: Runar Helgeland

Sølv Årets unge kokk: Aron Espeland

Gull Årets unge kokk: Aleksander Løkkeberg Vartdal

Årets beste commis: Eline Sofie Sunde

Beste geografiske identitet: Team Bendi

Årets bærekraftpris: Team MDK

Bronse Årets kokk: Team Dalelv

Se Årets kokk 2019 bli kåret

Publisert: 24.09.2019 kl. 22:18
Oppdatert: 25.09.2019 kl. 00:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?