Lag kong Olavs festmeny til 17. mai
Fra eggerøre med ristet kongeloff til velsmakende Tournedos, samt Dronning Maud fromasj. Vi feirer grunnlovsjubileet med en kongelig meny basert på kong Olavs favorittretter.
Årets 17.mai-meny er inspirert av folkekongen og tilført en smule kunstnerisk frihet, for nøyaktig hva vår kjære «folkekonge» spiste til enhver tid vet jeg jo ikke. Men noe har plukket opp etter flere år i kokkebransjen…
Eggerøre med små terninger av kaldt smør var visstnok en svært populær rett hos kong Olav. Og det er naturlig å tenke at eggerøren fikk følge av noen gode skiver ristet loff bakt etter oppskriften som dronning Maud selv bragte med seg fra England, og som siden den dagen ble bakt av Baker Hansen og levert daglig til Slottet frem til kong Olav døde i 1991. Det er tradisjonsloffen sin det!
Oksekjøtt og da spesielt Tournedos var en skikkelig kongefavoritt hver 17.mai. Her har jeg servert den med en Madeira- og trøffelsaus som seg hør og bør. Og har man først en kongelig kjøkkenhage ser jeg ikke bort ifra at der kan man på våren plukke majestetiske grønne asparges. Nydelig som tilbehør til de saftige små «biffene» skåret av indrefiletens midtstykke der den begynner å smalne.
Crepes Appleton har fått sitt navn fra Appleton House hvor kong Olav ble født. Og kanskje var disse små og superluftige «pannekakene» et av Kongens søte barndomsminner? Etter hva jeg har hørt blir Crepe Appleton fortsatt servert ved familiesammenkomster og var altså en så populær dessert at den kunne bli servert to ganger under samme måltid. De skal egentlig stekes i en spesiell panne med fordypninger, men smaken blir ganske så lik om du bruker en vanlig stekepanne med slipp-lett belegg.
Dronning Maud fromasjen er et helt innlysende valg, det ligger i navnet og i det faktum av at det er en veldig god dessert. Om den er å finne på Slottets 17. mai-buffet i år er jeg litt usikker på.
Det jeg derimot vet er at det på slottskjøkkenet jobber utrolige dyktige kokker som har stort fokus på gode råvarer (og sunn økonomi), og rettene blir gjerne bestemt etter sesong og kvalitet fremfor tradisjon. Men det skulle ikke forundre meg om du også der kan finne wienerpølse i lomper, bløtkake til hele hoffet, pinne-is til barna og en stor bolle popkorn til kong Harald, hans snackfavoritt.
Finn frem ditt fineste porselen, puss sølvet og stryk de hvite dukene. Kanskje kommer Kongen!
Publisert: 13.05.2014 kl. 10:36
Lag deg en gratis konto