Lag kong Olavs festmeny til 17. mai

13. mai 2014Aktuelt
KONGELIG MENY: Feir 17. mai med en royal festmeny inspirert av Kong Olav med blant annet eggerøre med terninger av kaldt smør, Tournedos og klassikeren Dronning Maud fromasj. Foto: Sara Johannessen/VG
KONGELIG MENY: Feir 17. mai med en royal festmeny inspirert av Kong Olav med blant annet eggerøre med terninger av kaldt smør, Tournedos og klassikeren Dronning Maud fromasj. Foto: Sara Johannessen/VG

Fra eggerøre med ristet kongeloff til velsmakende Tournedos, samt Dronning Maud fromasj. Vi feirer grunnlovsjubileet med en kongelig meny basert på kong Olavs favorittretter. 

Årets 17.mai-meny er inspirert av folkekongen og tilført en smule kunstnerisk frihet, for nøyaktig hva vår kjære «folkekonge» spiste til enhver tid vet jeg jo ikke. Men noe har plukket opp etter flere år i kokkebransjen…

KONGELIG LOFF: Eggerøre med kaldt smør servert med ristet loffskiver. Baker Hansens Kongeloff er etter oppskrift brakt personlig fra dronning Maud til Slottet. Foto: Sara Johannessen/VG
KONGELIG LOFF: Eggerøre med kaldt smør servert med ristet loffskiver. Baker Hansens Kongeloff er etter oppskrift brakt personlig fra dronning Maud til Slottet. Foto: Sara Johannessen/VG

Eggerøre med små terninger av kaldt smør var visstnok en svært populær rett hos kong Olav. Og det er naturlig å tenke at eggerøren fikk følge av noen gode skiver ristet loff bakt etter oppskriften som dronning Maud selv bragte med seg fra England, og som siden den dagen ble bakt av Baker Hansen og levert daglig til Slottet frem til kong Olav døde i 1991. Det er tradisjonsloffen sin det!

17.MAI-MIDDAG: Tournedos var kong Olavs favoritt hver 17. mai. Lise har laget en variant med Madeirasaus med trøffel og grønne asparges. Foto: Sara Johannessen/VG
17.MAI-MIDDAG: Tournedos var kong Olavs favoritt hver 17. mai. Lise har laget en variant med Madeirasaus med trøffel og grønne asparges. Foto: Sara Johannessen/VG

Oksekjøtt og da spesielt Tournedos var en skikkelig kongefavoritt hver 17.mai. Her har jeg servert den med en Madeira- og trøffelsaus som seg hør og bør. Og har man først en kongelig kjøkkenhage ser jeg ikke bort ifra at der kan man på våren plukke majestetiske grønne asparges. Nydelig som tilbehør til de saftige små «biffene» skåret av indrefiletens midtstykke der den begynner å smalne.

LUFTIGE: Disse tykke pannekakene var en populær rett blant de kongelige, og er oppkalt etter der kong Olav ble født. Foto: Sara Johannessen/VG
LUFTIGE: Disse tykke pannekakene var en populær rett blant de kongelige, og er oppkalt etter der kong Olav ble født. Foto: Sara Johannessen/VG

Crepes Appleton har fått sitt navn fra Appleton House hvor kong Olav ble født. Og kanskje var disse små og superluftige «pannekakene» et av Kongens søte barndomsminner? Etter hva jeg har hørt blir Crepe Appleton fortsatt servert ved familiesammenkomster og var altså en så populær dessert at den kunne bli servert to ganger under samme måltid. De skal egentlig stekes i en spesiell panne med fordypninger, men smaken blir ganske så lik om du bruker en vanlig stekepanne med slipp-lett belegg.

KLASSIKER: En lekker Dronning Maud fromasj hører med som dessert på en kongelig 17. mai-meny. Foto: Sara Johannessen/VG
KLASSIKER: En lekker Dronning Maud fromasj hører med som dessert på en kongelig 17. mai-meny. Foto: Sara Johannessen/VG

Dronning Maud fromasjen er et helt innlysende valg, det ligger i navnet og i det faktum av at det er en veldig god dessert. Om den er å finne på Slottets 17. mai-buffet i år er jeg litt usikker på.

Det jeg derimot vet er at det på slottskjøkkenet jobber utrolige dyktige kokker som har stort fokus på gode råvarer (og sunn økonomi), og rettene blir gjerne bestemt etter sesong og kvalitet fremfor tradisjon. Men det skulle ikke forundre meg om du også der kan finne wienerpølse i lomper, bløtkake til hele hoffet, pinne-is til barna og en stor bolle popkorn til kong Harald, hans snackfavoritt.

FORRETT: Blinis er en lekker og delikat smårett fra Russland, som kan toppes med det du ønsker. Her servert med løyrom og rømme. Foto: Sara Johannessen/VG
FORRETT: Blinis er en lekker og delikat smårett fra Russland, som kan toppes med det du ønsker. Her servert med løyrom og rømme. Foto: Sara Johannessen/VG

Finn frem ditt fineste porselen, puss sølvet og stryk de hvite dukene. Kanskje kommer Kongen!

Publisert: 13.05.2014 kl. 10:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?