Til hovedinnhold

Tre rå retter

SMÅSTEKT: Med en skibrenner eller grillelementet i ovnen, kan du svi fisken så den både er rå og stekt. Foto: Jon Krog Pedersen
SMÅSTEKT: Med en skibrenner eller grillelementet i ovnen, kan du svi fisken så den både er rå og stekt. Foto: Jon Krog Pedersen

Det er få måltider som går raskere å tilberede enn de som er rå. Ta et stykke fisk eller kjøtt, skjær i skiver, server. Litt salt? Ja, takk. 


Ved siden av sushi, sashimi og maki-ruller, som nesten har blitt vanlig mat i Norge, finnes det noen teknikker som gir et resultat hvor fisken er kokt uten å koke, eller stekt uten å steke, eller lett syltet uten å være syltetøy. Her er tre varianter:

Ceviche stammer fra Sør-Amerika og er en rett som i hovedsak består av fisk i limejuice. Det er en tilberedningsmåte hvor poenget er at syra i sitrusen bryter ned bindevevet i fiskekjøttet, på en måte som likner litt på det som skjer med fisken når den blir kokt eller varmebehandlet på andre måter. Det er best å bruke lime, som er surere enn sitron, men utover det kan man tilsette de smakene man vil. Her har jeg brukt grønnsaker som er gode å spise rå, som fennikel og reddik, og som bare blir bedre av en hurtigsylting i sitrussaft.

FRISKT: Laks- og torskeceviche med råkost og koriander. FOTO: SARA JOHANNESSEN / VG
FRISKT: Laks- og torskeceviche med råkost og koriander. FOTO: SARA JOHANNESSEN / VG

Tatakier en japansk tilberedningsmåte som går ut på å steke kjøtt eller fisk hardt og kort, så det får stekeskorpe på utsiden, men er rått inni, før det smaksettes med saus og krydder. I denne varianten bruker jeg en skibrenner til å svi av skiver med laks, og heller over en blanding av honning og soyasaus, og serverer med vårløk og bondebønner. Bondebønner kan være vanskelig å få tak i, men man kan gjerne bruke sukkererter eller brekkbønner isteden. Hvis ikke du har skibrenner kan du legge fiskeskivene på en smurt langpanne og bruke grillelementet i ovnen.

Syltinger en gammel konserveringsteknikk, og handler grovt forenklet om å koke noe i en væske for at det skal holde seg lenger. Det finnes mange måter å sylte på, og i denne hurtigvarianten, hvor målet er rask middag fremfor lang holdbarhet, heller jeg varm olje over rå lakseskiver så de blir litt kokt på toppen.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?