Tre rå retter

SMÅSTEKT: Med en skibrenner eller grillelementet i ovnen, kan du svi fisken så den både er rå og stekt. Foto: Jon Krog Pedersen
SMÅSTEKT: Med en skibrenner eller grillelementet i ovnen, kan du svi fisken så den både er rå og stekt. Foto: Jon Krog Pedersen
Jon Krog Pedersen

Det er få måltider som går raskere å tilberede enn de som er rå. Ta et stykke fisk eller kjøtt, skjær i skiver, server. Litt salt? Ja, takk. 

Ved siden av sushi, sashimi og maki-ruller, som nesten har blitt vanlig mat i Norge, finnes det noen teknikker som gir et resultat hvor fisken er kokt uten å koke, eller stekt uten å steke, eller lett syltet uten å være syltetøy. Her er tre varianter:

Ceviche stammer fra Sør-Amerika og er en rett som i hovedsak består av fisk i limejuice. Det er en tilberedningsmåte hvor poenget er at syra i sitrusen bryter ned bindevevet i fiskekjøttet, på en måte som likner litt på det som skjer med fisken når den blir kokt eller varmebehandlet på andre måter. Det er best å bruke lime, som er surere enn sitron, men utover det kan man tilsette de smakene man vil. Her har jeg brukt grønnsaker som er gode å spise rå, som fennikel og reddik, og som bare blir bedre av en hurtigsylting i sitrussaft.

FRISKT: Laks- og torskeceviche med råkost og koriander. FOTO: SARA JOHANNESSEN / VG
FRISKT: Laks- og torskeceviche med råkost og koriander. FOTO: SARA JOHANNESSEN / VG

Tatakier en japansk tilberedningsmåte som går ut på å steke kjøtt eller fisk hardt og kort, så det får stekeskorpe på utsiden, men er rått inni, før det smaksettes med saus og krydder. I denne varianten bruker jeg en skibrenner til å svi av skiver med laks, og heller over en blanding av honning og soyasaus, og serverer med vårløk og bondebønner. Bondebønner kan være vanskelig å få tak i, men man kan gjerne bruke sukkererter eller brekkbønner isteden. Hvis ikke du har skibrenner kan du legge fiskeskivene på en smurt langpanne og bruke grillelementet i ovnen.

Syltinger en gammel konserveringsteknikk, og handler grovt forenklet om å koke noe i en væske for at det skal holde seg lenger. Det finnes mange måter å sylte på, og i denne hurtigvarianten, hvor målet er rask middag fremfor lang holdbarhet, heller jeg varm olje over rå lakseskiver så de blir litt kokt på toppen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?