TV-kokk Charlotte Mohn Gaustad tipser: Slik lager du supper på 1-2-3

27. januar 2020Aktuelt
VARMENDE SUPPER: Charlotte Mohn Gaustad elsker suppe, og serverer det gjerne minst tre ganger i uken. Foto: Krister Sørbø/VG
VARMENDE SUPPER: Charlotte Mohn Gaustad elsker suppe, og serverer det gjerne minst tre ganger i uken. Foto: Krister Sørbø/VG
Maren Rostad Wilberg
Maren Rostad Wilberg

Charlotte Mohn Gaustad viser oss hvor enkelt det er å lage gode og mettende supper i januarkulden. 

Suppe er den perfekte middagsmaten hvis lommeboken er litt slunken.

Vi har møtt Charlotte Mohn Gaustad hjemme på gården på Hamar. De store jordene som leder opp mot gården brer seg ut nedover åssidene mot Mjøsa, og inne på kjøkkenet i hovedhuset møtes vi av «Kokka på Markestad», som hun liker å kalle seg.

Mohn Gaustad er for mange kjent fra både TV-serier som «Jenter på hjul», «Fingrene av fatet», utallige TV-reklamer for matprat.no, og som kokebokforfatter. Selv er hun en suppefantast, og har en hel rekke tips og oppskrifter for at suppen skal bli smakfull, god og mettende.

Basiskunnskap

Kokken selv holder såkalte «husmorkurs» på hjemme på gården. Hun forklarer at det ikke er et kurs rettet mot kvinner, men et matlagingskurs rettet mot folk flest, med hensikt å lære bort elementær matkunnskap.

– Vi kan veldig mye fancy som vi lager i helgene, og vi har masse kokebøker, vi kan veldig mye, men vi skjønner egentlig ikke hva vi driver med. Er det bresering, er det pannesteking, vi kan ikke teknikker og grunnfremgangsmåter. Kanskje du aldri har tatt i en hel fisk, men kun forholder deg til salmapakken.

Lær grunnelementene

Nærhet, forhold til råvaren, grunnleggende tilberedingsmetoder og kulturbæring er noe hun brenner hun. Hun vil bringe det videre til neste generasjon.

– Ta pannesteking. Det er noen få prinsipper du skal huske på, kan du det spiller det ingen rolle om det er rød eller hvit fisk, eller en kotelett, kylling eller biff som ligger i den pannen. Folk tror det er så komplisert, mange matkurs henvender seg også til et segment som er veldig interessert i å lage mat. Jeg vil jo helst ha folk som ikke bryr seg katta om å lage mat, for de må vi øke kunnskapen til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMAK: Charlotte Mohn Gaustad smaker alltid på suppen underveis. Foto: Krister Sørbø/VG
SMAK: Charlotte Mohn Gaustad smaker alltid på suppen underveis. Foto: Krister Sørbø/VG

Kutt budsjettet

Mohn Gaustad er opptatt av at vi må bli flinkere til å planlegge måltidene våre.

– Mange husholdninger kan ligge på et matbudsjett opp til 16 000–17 000 i måneden. Det vanligste er kanskje et sted mellom 8000 og 10 000, forteller Mohn Gaustad.

– Sjekk i alle skuffer, skap og frysere før du går i butikken. Skriv en liste, og det du handler, er det som står på lista.

Selv handler hun med sikte på at det skal bli null rester igjen, noen av middagene er da restemiddager.

Hun oppfordrer også til å fryse ned rester, for så å ta det opp når det trengs.

– Men merk maten godt, er den ikke merket kommer den aldri opp igjen fra den fryseren.

SUPPER:

Det er seks enkle steg på vei til den perfekte suppen. Charlotte Mohn Gaustad gir oss en rask innføring:

Steg 1: Løk

Uansett hva slags suppe jeg skal lage, begynner jeg alltid med løk. Det gir en essensiell smak til all matlaging. Det er en smaksforsterkende grønnsak. Stek løken raskt, den skal ikke bli brent, kun gylden. Etter omkring tredve sekunder fortsetter du til steg 2.

Steg 2: Hvitløk

FARGE: Charlotte Mohn Gaustad anbefaler å lage suppe basert på farge. Tilnærmet like farger passer sammen. Foto: Krister Sørbø/VG
FARGE: Charlotte Mohn Gaustad anbefaler å lage suppe basert på farge. Tilnærmet like farger passer sammen. Foto: Krister Sørbø/VG

Hvitløk. Løk og hvitløk er basisen til alle supper. Stek hvitløken raskt. Den tåler mindre varme enn løken. Mohn Gaustad bruker nøytrale oljer når hun steker, som rapsolje.

Charlotte bruker nøytrale oljer når hun steker, som rapsolje.

Steg 3: Grønnsaken som definerer

Steg nummer tre er den eller de grønnsakene i kombinasjon som definerer suppen. Skal du lage en gulrotsuppe er det gulrot som kommer som tredje steg. Skal du lage sellerirotsuppe er det sellerirot som er steg tre. Det spiller altså ingen rolle hvilken grønnsak som kommer som steg nummer tre, så lenge det er den som definerer suppen.

Steg 4:Væske

Jeg har valgt veldig bevisst å velge vann som væske. Begynner man å snakke om hønsekraft for eksempel, så detter folk av. Jeg ser på mine matkurs at det må være banalt enkelt om jeg skal få folk til å lage dette hjemme. Skal man koke kraft blir det for vanskelig. Alle har vann i springen, la oss begynne der. Etter hvert, når man kommer mer inn i suppeverdenen, så kan man ta med kraft. Vann går også helt fint. Hiv oppi en buljongterning eller kjøp en boks med (tørket) sopp, bare legg den suppen. Tørket sopp er egentlig det enkleste.

NÆRINGSRIKT: Suppe er både enkelt og sunt. Foto: Krister Sørbø/VG
NÆRINGSRIKT: Suppe er både enkelt og sunt. Foto: Krister Sørbø/VG

Er du i en velassortert matbutikk, kjøp med deg tørket steinsopp. Den boksen kan du ha hjemme i hundre år, og det gir en umami-smak til suppen. Da holder du det også helt vegetar.

Steg 5: Hakking

Da er det bare å begynne å hakke. Bruk en stavmikser til slutt, da trenger du heller ikke hakke det så fint. Hell på vann så det dekker grønnsakene pluss litt til, så det har noe å koke i. Og det er det.

Steg 6: Smak

– Vi kjenner fem smaker. Søtt, salt, surt, bittert og umami. Salt må man alltid ha i suppen, samme med pepper, gjerne litt tørket sopp. Jeg tar gjerne i litt sukker, en lite klype i tomatsuppen for å møte den syrlige smaken fra tomatene. I tomatsuppen kan jeg gjerne ha i et par spiseskjeer med fløte. Det er fordi tomatsuppen er syrlig, og syre og fett passer veldig godt sammen.

Mohn Gaustad bruker litt tid på å smake til. Når hun har kommet frem til den perfekte smaken lar hun suppen stå. Og hun synes suppen er best dagen etter den er laget.

– Nok en grunn til å planlegge. Og suppen holder minst en uke i kjøleskapet, så lag gjerne litt ekstra, så har du til senere også.

Fargekoder

RESTEMAT: Bruk det du har i fryser og kjøleskap når du lager suppe. Foto: Krister Sørbø/VG
RESTEMAT: Bruk det du har i fryser og kjøleskap når du lager suppe. Foto: Krister Sørbø/VG

Kokken anbefaler å lage supper basert på farge.

– Lag en grønn suppe, eller en rød suppe. Rydd kjøleskapet og legg oppi de grønnsakene som passer i fargen. Til tomatsuppen kan du for eksempel tilføre en gammel paprika, noen tomater, og hermetiske tomater. Men blander du for mange farger kan suppen fort få en farge på suppen som minner om spy, ler hun.

– Bruk gjerne komplimenterende grønnsak som booster smaken. Jeg har nesten alltid med en liten skalk med sellerirot. Potet er med på å jevne suppen, den kan du ha oppi alle supper for å gjøre suppen mer fyldig. Har du potet i kan du kutte ut fløteskvetten du kanskje ellers ville helt oppi.

Det tar ikke lang tid å lage en suppe. Da vi var med på å lage suppe tok forberedelsene mer enn fem minutter, så skal den smakes til og koke. Det er altså en perfekt middag i en hektisk hverdag, har du barn er det bare å inkludere dem i matlagingen.

– Barna synes det er gøy å være med å kutte, bare gi dem en kniv som passer i små barnehender.

Fire fine og fargede supper:

Foto: Krister Sørbø/VG
Foto: Krister Sørbø/VG

Grønn suppe

Sellerirot

Potet

Spinat

Grønnkål

Brokkoli

Erter

Oransje suppe/Gulrotsuppe

Gulrot

Ingefær

Sellerirot

Gurkemeie

Foto: Krister Sørbø/VG
Foto: Krister Sørbø/VG

Hvit suppe

Sellerirot

Potet

Persillerot

Blomkål

Rød suppe/tomatisert suppe

Sellerirot

Hermetiske tomater

Paprika

Ferske tomater

Gulrot

Chilli/cayennepepper

Linser

TIPS: – I de litt «vannete» suppene som ikke egentlig bygger på noen rotgrønnsaker, kan det være lurt å ha med litt potet og sellerirot for å gjøre de litt fyldigere. Og i stedet for buljong har jeg ofte i litt tørket steinsopp.

Publisert: 27.01.2020 kl. 15:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?