Satser på donuts i Norge: Tror nordmenn er sultne etter kreative matkonsepter

30. september 2016Aktuelt
FARGERIK: Talor Browne er glad i farger i både håret og på donutsene. Foto: Instagram/@frydoslo / Camilla Christensen
FARGERIK: Talor Browne er glad i farger i både håret og på donutsene. Foto: Instagram/@frydoslo / Camilla Christensen
Camilla Christensen
Camilla Christensen

Donuts har i årevis vært en favoritt i USA. Men får Talor Browne det som hun vil, blir også nordmenn sultne på den søte bakevaren nå.

Det vi nordmenn i flere år har kalt for smultring, har amerikanerne et populært alternativ til. Vi snakker selvfølgelig om donutsen.

Australske Talor Browne (28) flyttet først til Oslo for fire år siden for å jobbe med kaffe, noe hun fortsatt gjør, samtidig som hun utvider CV-en som dessertkokk og nå satser på egen donut-sjappe.

Idéen om donuts fikk hun i en undergrunn i Melbourne i Australia, hvor hun oppdaget en liten vogn med en mann som solgte donuts. Donutsene smakte så godt at hun valgte å gjøre karriere ut av det.

– I vognen var det en mann som lagde helt ferske donuts med syltetøy. Det var den første skikkelige donuten jeg noen gang smakte, og den endret virkelig livet mitt, sier hun.

Hun så at det stadig ble mer og mer populært med donuts i Australia. Browne bestemte seg for å bruke en måned i Melbourne hvor hun lærte alt hun trenger for å lage de selv før hun tok idéen med seg tilbake til Norge. I februar i år startet hun sitt eget donut-selskap som har fått navnet Fryd.

– Fryd skal være bygget på noe vakkert og få folk til å føle seg bra. Samtidig har jeg prøvd å leke meg litt med ordspill. Fryd kan minne om det engelske ordet «fried» som passer bra siden det er donuts jeg lager og de er jo frityrstekte.

Ville etter donuts

Planen til Browne er å starte sin egen kafé med kaffe og donuts i Oslo sentrum, men det blir ikke før i 2017. Frem til det holder hun pop up-salg omtrent to ganger i måneden på ulike steder i hovedstaden.

Den ene gangen hun solgte donuts i Mathallen i Oslo var det allerede lang kø utenfor da hun selv ankom utsalgsstedet.

– Jeg hadde med meg 600 donuts som ble utsolgt på bare halvannen time. Det var helt sprøtt. I det jeg kom hørte jeg personer som snakket i telefonen og sa «jeg fant henne, jeg fant donut-damen!».

Hun tror grunnen til den enorme etterspørselen av donutsene kommer av at nordmenn er sultne etter nye og kreative matkonsepter.

– Jeg tror også at folk vil se noe som ikke nødvendigvis er veldig sunt som mye annet som allerede finnes, sier hun og legger til:

– Donuts er skikkelig godt! Jeg serverer aldri noe jeg ikke er stolt over og jeg bytter også hyppig på smakene, slik at folk ikke alltid får det samme.

Det er ikke bare smaken som er viktig for Browne. Utseendet på donutsene skal også falle i smak. Hun tror det er en av grunnene til at donutsene hittil har slått an hos nordmenn.

– Selv elsker jeg legge ut bilder av maten min på Instagram, og jeg tror alle med en Instagram-konto vil poste et bilde av en fin donut om de har muligheten, sier hun lattermildt.

– Grunnen til at jeg elsker å lage donuts er ganske enkelt fordi det er så lett å gjøre dem unike. Jeg kan enkelt tilpasse donuts etter de ulike sesongene og jeg kan lage de på så mange ulike måter.

Hittil har eksperimentert med spennende og kreative smaker med alt fra bacon til glasur med bærsmak.

Prøv selv

Browne forteller at det ikke er noe problem for folk som ønsker å lage donuts hjemme.

– Det er ikke noe problem for folk å lage sine egne donuts hjemme. Det vanskeligste er oljen når de skal frityrstekes, men det finnes ulike måter å gjøre det på, sier hun og fortsetter:

– Jeg vet at dette høres tullete ut, men det beste tipset jeg kan gi noen som vil lage sine egne donuts er at man må ikke være redd for å gjøre feil. Bare prøv deg frem og lek med det du lager. Det skal være gøy!

Hun forteller at for å få perfekte donuts må man forvente å gjøre feil av og til, men at det ikke er noen grunn til å ikke prøve.

– Jeg tror mange kan oppleve å bli skuffet om de prøver å lage donuts, men det resulterer i at den blir helt flat. Det har skjedd meg mange ganger, men det er bare til å prøve på nytt. Man kommer til å gjøre feil, men til slutt får du det til riktig!

Oppskriften på Brownes donuts er foreløpig hemmelig. Men fikk du lyst til å lage donuts, finner du et alternativ her:

Publisert: 30.09.2016 kl. 15:42
Oppdatert: 30.09.2016 kl. 16:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?