Matguide til Bangkok: Fra gatemat til gastronomi

18. mai 2018Aktuelt
FLUST AV KULINARISKE FRISTELSER: Thailands hovedstad tilbyr kvalitet i hele spekteret fra gatemat til de finere restaurantene med stjerneutmerkelser. Foto: Anders Husa
FLUST AV KULINARISKE FRISTELSER: Thailands hovedstad tilbyr kvalitet i hele spekteret fra gatemat til de finere restaurantene med stjerneutmerkelser. Foto: Anders Husa
Hedda Kaupang
Hedda Kaupang

Bangkok er kjent som verdens gatemathovedstad. Fortauene er overfylt med boder som disker opp lokale spesialiteter til en slikk og ingenting. Vi guider deg gjennom det beste Bangkoks matfat har å by på!

Du bør dra til Bangkok med appetitten i behold, for her mangler det ikke på kulinariske fristelser. Alt fra saftige krabbeomeletter, spicy Tom Yum Goong-supper, Pad Thai og karri-retter i alle farger – det meste til en svært rimelig penge. I tillegg finner du en av verdens enkleste og mest kjente desserter her. Du bør i alle fall ikke forlate Thailands hovedstad uten å ha smakt en vellaget «mango sticky rice».

Vi har samlet de aller beste spisestedene som er et must å ta turen innom – uansett størrelsen på lommeboken din.

Smakfull gatemat:

Raan Jay Fai

KJENT: Jay Fai som står over grytene er blitt en attraksjon for både turister og spisegjester. Foto: Anders Husa
KJENT: Jay Fai som står over grytene er blitt en attraksjon for både turister og spisegjester. Foto: Anders Husa

Hun er kalt «dronningen av gatemat», den gamle damen med føflekken (som restaurantnavnet referer til). Jay Fai er like kjent for de store vernebrillene og den knallrøde leppestiften som hun står over grytene med. Vinteren 2017 ble hun tildelt en stjerne av Michelin-guiden for sine enkle, men svært vellagde retter, med fantastiske smaker og ingredienser av høy kvalitet. Den over 70 år gamle kokken lager hver eneste rett som kommer ut av det lille gatekjøkkenet, og har kun et par assistenter som hjelper til med supplering av råvarer og til å servere kundene. Hun lager krabbeomeletter, såkalte «drunken noodles» og nydelig Tom-Yum Goong-suppe i et bankende kjør.

MICHELIN-GATEMAT: Enkle, men vellagde retter på Raan Jay Fai. Foto: Anders Husa
MICHELIN-GATEMAT: Enkle, men vellagde retter på Raan Jay Fai. Foto: Anders Husa

Jay Fai står i et åpent kjøkken, med en fanskare av lokale og turister som tilskuere. Du må nok belage deg på å vente i en drøy times tid før maten din dukker opp på bordet, men det er vel verdt ventetiden og hver baht – tross at det er en av de dyrere gaterestaurantene i Thailands hovedstad.

Adresse: Samran Rat, Phra Nakhon

Middels prissjikte: Cirka 500 kr for et måltid

Som Tam Jay So

Isaan-thaimat betyr at rettene er inspirert av det nordøstlige Thailand. Hos Som Tam Jay So er det akkurat det du får. Krydderne er kraftigere, smakene autentiske, og det er mer punsj i rettene generelt. Denne restauranten har to ulike beliggenheter, hvor den ene er midt i businessområdet Silom. Dra hit om du liker det brennende sterkt. Husk å bestille deres spesialitet som er papayasalat, i tillegg til Tap Wan (leversalat) og Kor Moo Yang (grillet svin med thaikrydder).

Adresse: Soi Phiphat 2, Khwaeng Silom, Khet Bang Rak

Rimelig prissjikte: Cirka 75 kr for et måltid

Soei

Den bortgjemte restauranten Soei ligger like ved jernbanestasjonen Sam Sen. Her får du servert intense thaismaker som gjør tungen nummen og magen glad. Sjefkokken her, P'Soei Kurtcharoen, er en gammel rugbyspiller som startet kokkekarrieren ved å lage mat for medspillerne sine. Han er kjent for å velge ut de beste råvarene i sesong, og går alltid over og godkjenner hver eneste rett før den sendes ut til gjestenes bord. Hos Soie får du garantert mye mat for pengene, men regn med både to og tre timers ventetid på de travleste dagene (helger og helligdager).

Adresse: Phibun Watthana 6 Alley, Khwaeng Samsen Nai

Rimelig prissjikte: Cirka 150 kr for et måltid

De lokales favoritt-restauranter:

Ramen Tei

RIMELIG: Ramen-supper og gyoza er blant spesialitetene hos Ramen Tei. Foto: Anders Husa
RIMELIG: Ramen-supper og gyoza er blant spesialitetene hos Ramen Tei. Foto: Anders Husa

Er du blant dem som søker opp ramensteder hvor enn du drar? Den soyabaserte suppen har blitt en trendy rett her hjemme de sist årene. Ramen Tei har to avdelinger i byen, men ryktene skal ha det til at den i Silom-området serverer den aller beste varianten. Restauranten ligger omringet av noe mer lugubre sjapper, og er å regne som en skjult perle. Prøv også deres pannestekte gyoza, kylling karaage og den mest møre braiserte svinesiden du kan tenke deg – glasert i hoisinsaus.

Adresse: 23/8-9 ซอย ธนิยะ Si Lom, Suriya Wong, Bang Rak

Rimelig prissjikte: Cirka 150 kr for et måltid

Krua Apsorn

FRITERT: Krua Apsorn er en favoritt blant de lokale - og medlemmer av kongefamilien. Foto: Anders Husa
FRITERT: Krua Apsorn er en favoritt blant de lokale - og medlemmer av kongefamilien. Foto: Anders Husa

Med sine to lokasjoner – som begge kan minne om enkle kafeteriaer – holder den uformelle restauranten Krua Apsorn koken som en favoritt blant de lokale. Dette er det perfekte stedet å stikke innom for en autentisk lunsj midt i travle Bangkok. Stedene fikk virkelig en oppsving etter at medlemmer av den thailandske kongefamilien uttalte at de elsket maten her. Blant de mest populære rettene er krabbe stekt i en herlig krydret saus med gul chili som brenner godt i ganen, og de små friterte rekene med tamarindsaus.

Adresse: Soi Samsen 1, Wat Sam Phraya, Phra Nakhon eller 169 Dinso Rd, Khwaeng Wat Bowon Niwet

Rimelig prissjikte: Cirka 260 kr for et måltid

Khua Kling Pak Sod

Familien som driver de to uformelle restaurantene Khua Kling Pak Sod tok med seg egne oppskrifter fra Chumporn i Sør-Thailand for å gjøre forretning ut av det i Bangkok. Og det med stor suksess! Dette er det perfekte stedet å dra om du er glad i sterk og autentisk thaimat. Blant favorittene er Gaeng Luang – sterk gul karri med fisk, og Khua Kling – heftig krydret ribbekjøtt stekt i karripasta. Prøv å unngå helgedager siden lokalene ofte helt tettpakket. Dette er nemlig et meget populært sted blant de lokale.

Adresse: 98/1 Sukhumvit 53 Alley, Khwaeng Khlong Tan Nuea eller Soi Thonglor Soi 5, Sukhumvit 55 Rd., Khlong Tan Nuea

Middels prissjikte: Cirka 400 kr for et måltid

Kyo Bar

Hva med is og søtsaker til middag? Ta turen til Kyo Bar inne på kjøpesenteret Siam Paragon hvor det kun serveres dessert. Dersom du fnyser av tanken på kjøpesentermat, vil du likevel bli overrasket av nivået i Bangkok. Sjefkokk Dej Kewkacha har tatt dessertretter til et helt nytt nivå, og kreativiteten hans er virkelig i fri utfoldelse på Kyo Bar. Med bare et titalls seter rundt et åpent kjøkken, anrettes de vakreste dessertkreasjonene foran nesen på deg. Dette er det perfekte motstykket til både gatemat og fine dining. Et kreativt avbrekk, om du vil. Du kan bestille fra deres à la carte-meny, men også kjøre full smaksmeny med retter inspirert av anerkjente restauranter som Osteria Francescana i Modena.

Adresse: 967 Rama I Rd, Khwaeng Pathum Wan

Rimelig prissjikte: Cirka 110 kr for et måltid

Teraoka Gyoza

Kjøpesenteret Siam Paragon huser også en kjent gyoza-restaurant – Teraoka Gyoza. Logoen viser en tegning av medeier og kokk Teraoka Yuichi som har vunnet utallige konkurranser i kategorien. Bestill flere ulike typer dampede og pannestekte gyozaer med forskjellig fyll, men gå ikke glipp av den saftige signaturretten som er toppet med et fett lag smeltet ost og chilimajones. Lett å like for enhver foodie – ikke minst for å fange det perfekte matbildet til Instagram. Heldigvis finnes det også alternativer for vegetarianere, i tillegg til at stedet har en fantastisk god yuzu-ramen.

Adresse: Paragon, 991/1 1st Floor, I Road, Rama I Rd, Pathum Wan

Middels prissjikte: Cirka 220 kr for et måltid

Det beste av fine dining:

Sra Bua by Kiin Kiin

Den dyktige danske kokken Henrik Yde-Andersen er kjent for sine mange gode restaurantkonsepter i København – de fleste med en asiatisk vri. I Bangkok er han mannen bak Sra Bua by Kiin Kiin – et spisested som byr på moderne og innovativ thaimat med friske smaker. Sra Bua åpnet i 2010 og ble nylig tildelt en Michelin-stjerne. La derimot ikke stjernene skremme deg. Her får du nemlig mye god mat for pengene. En smaksmeny ligger på rundt 400 norske kroner til lunsj og det dobbelte til middag (uten drikke), med à la carte-retter til 150 kroner. Prøv deres velkjente hummersalat med frossen, rød karriiskrem.

Adresse: 991/9 ถนน พระราม 1 Khwaeng Pathum Wan

Middels prissjikte: Cirka 400-800 kr for et måltid

Gaggan

LEKENT: Rett uten bestikk. Foto: Anders Husa
LEKENT: Rett uten bestikk. Foto: Anders Husa

Gaggan Anand er for mange kjent som den energiske indiske stjernekokken fra Netflix-suksessen «Chef’s Table». I episoden forteller Gaggan villig vekk om hvordan han kjempet for å komme dit han er i dag. Fra kummerlige kår i hjemlandet, tapet av broren og starten på et nytt eventyr i Bangkok med utmerkelser som Asias beste restaurant på World’s 50 best-listen flere år på rad, og nå nylig to stjerner i Michelin-guiden. Ikke rent lite å leve opp til. Det lille viktorianske trehuset som rommer restauranten hans ligger nærmest malplassert blant høybygg og skyskrapere.

EMOJIRETTER: Menyen på Gaggan består av 25 emojier. Foto: Anders Husa
EMOJIRETTER: Menyen på Gaggan består av 25 emojier. Foto: Anders Husa

Det første du ser når du setter deg til bords, er en meny bestående av emojier. Nærmere bestemt 25 emojier som representerer én rett hver. Måltidet er en fest fra start til slutt, og fyrverkeriet er kokken selv. Anand foklarer og forteller om de ulike serveringene med stor lidenskap. Legg til en klype galskap, og der har du måltidet kort oppsummert.

Adresse: 68/1 Soi Langsuan, Ploenchit Road Lumpini Khet Pathum Wan

Høyt prissjikte: Cirka 2000 kr for et måltid

Upstairs at Mikkeller

«Upstairs at Mikkeller» er nok et dansk tilskudd i Thailands hovedstad, som allerede har rukket å raske med seg en Michelin-stjerne tross sin korte levetid. Her er konseptet koselig «fine dining» i kombinasjon med øl som drikke. Tanken er at det skal føles som om du er på besøk hjemme hos en kompis, riktignok med en ti retters meny på agendaen. Maten er progressiv og inspirert av det amerikanske kjøkkenet, og ølene kommer selvsagt fra Mikkellers eget utvalg.

Adresse: 26 Ekkamai 10 Alley, Lane 2, Khwaeng Phra Khanong Nuea, Khet Watthana

Høyt prissjikte: Cirka 1300 kr for et måltid

Sühring

Møt de tyske tvillingene Thomas og Mathias Sühring. De to dyktige kokkene er på sitt tredje år med egen restaurant i Bangkok. Den ligger i et fantastisk hus med åpne, store glassvinduer ut mot en oase av tropiske planter og ekosotiske blomster. Et tips er derfor å spørre om bord med god utsikt til hagen hvis du legger middagen din her. Hos Sühring-brødrene får du servert tyske, tradisjonelle smaker i en oppdatert og moderne innpakning. Alt fra en morsom vri på den tyske currywürst-en til klassikere som eisbein (svineknoke) og spätzle (eggepasta).

Adresse: No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa

Høyt prissjikte: Cirka 1000 kr for et måltid

Gaa

NORDISK INSPIRASJON: Uvante kombinasjoner av indisk møter nordisk. Foto: Anders Husa
NORDISK INSPIRASJON: Uvante kombinasjoner av indisk møter nordisk. Foto: Anders Husa

Like over gaten til Gaggan, finner du Gaa. Her møter det indiske kjøkkenet nordiske influenser. Sjefkokk Garima Arora, tidligere kjøkkensjef hos Gaggan, har nemlig hentet inspirasjon fra en lengre periode i København, men nå styrer hun skuta selv med stødig hånd. Hun bruker lokale råvarer og omgjør dem til delikate, rene og interessante smaker. Arora leker med uvanlige kombinasjoner, og noen av favorittene er kald suppe av mango, gresskar og sylteagurk, grillet minimais med en kremet majonesdipp, og en morsom servering med danske «æbleskiver». Dette er et fint motstykke til restauranten på andre siden av gaten – både prismessig, men også hva gjelder smaker.

Adresse: 68/3 ถนน หลังสวน Khwaeng Lumphini, Khet Pathum Wan

Middels prissjikte: Cirka 700 kr for et måltid

Publisert: 18.05.2018 kl. 10:40


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?