Tips til musserende vin til nyttårsaften
Er du en av dem som anser bobler i glasset som obligatorisk på nyttårsfesten? Her får du forslag til hva du skal velge (og hva du skal vrake) blant cava, prosecco, champagne og crémant.
Vi kan i Norge glede oss over et stort utvalg musserende vin. På Vinmonopolet finner du i dag spennende alternativer i alle priskategorier. Selv om utvalget er formidabelt, er det ikke nødvendigvis slik at det er de beste vinene som topper salgsstatistikkene.
Nedenfor finner du et bredt utvalg av musserende vin som er tilgjengelige på basisutvalget til vinmonopolet. Den observante leser vil registrere at det er vinene fra Champagne som oppnår de høyeste poengsummene. Men det er ikke kvalitet alene som gir det høye terningkastet. Vurderingen er også basert på pris. Dom Perignon må derfor se seg fornøyd med en 4-er.
Da er det bare å legge klart det peneste antrekket, gjøre de siste forberedelser til festmåltidet og sørge for at boblene er i hus. Om ikke altfor lenge kan du skåle for 2015 og ønske 2016 velkommen!
Cava:
Grans Moments Brut Nature
4963201 Basisutvalget, kategori 4 Pris: kr. 114,00
Terningkast: 6
Land/region: Spania, Catalonia
Ypperlig Cava som dufter av sitrus, hint av appelsin, ristet loff og nøtter. Frisk og ren musserende med flott syrlighet. Knusk tørr.
Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Ingen lagringsvin.
Prosecco:
Casabianca Prosecco di Valdobbiadene Brut
1400301
Basisutvalget, kategori 3
Pris: Kr. 125,-
Terningkast: 5
Poeng 81
Land/region: Italia, Veneto, Valdobbiadene
Klassisk Prosecco som dufter av pære, eple og melon. Oppleves fruktig og frisk i munnen. Tørr, med snev av sødme.
Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Smaker best i ung alder.
Prosecco di Valdobbiadene Brut 2013
8020901
Basisutvalget, kategori 1
Pris: kr. 126,90
Terningkast: 3
Poeng 79
Land/region: Italia, Veneto, Valdobbiadene
Vinmonopolets definitive bestselger blant musserende kommer fra Veneto i Italia. Frisk og grei Prosecco som dufter av pære, melon og sitrus. Oppleves litt flat og endimensjonal. Tørr og fruktig avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Ingen lagringsvin.
Champagne
Guy Charlemagne Blanc de Blancs Réserve, Brut
3068901
Basisutvalget, kategori 3
Pris: Kr. 299,50
Terningkast: 5
Poeng 86
Land/region: Frankrike, Champagne
Minner nesten litt som en Chablis med dufter av lime, mineraler, sjø og våt stein. Oppleves frisk, elegant og balansert. Svært behagelige bobler. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best ung, men kan lagres videre minst ti år til.
Årgangs-champagne:
Pol Roger 2006 Brut
256101 Basisutvalget, kategori 6
Pris: kr. 479,90
Terningkast: 6
Poeng 91
Land/region: Frankrike, Champagne
Fremragende årgangschampagne fra Pol Roger. Dufter av lime, litchi, hasselnøtter, toast og mineraler. Oppleves stor og intens i munnen. Flott syrlighet, kombinert med kraft og finesse. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utmerket nå ,men kan lagres videre i flere tiår.
Luksus-champagne:
Dom Perignon Brut 2006
232101
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 1.159,90
Terningkast: 4
Poeng 89
Land/region: Frankrike, Champagne
Luksus Champagnen fremfor noen. Kvaliteten er høy, men Champagnen er likevel ikke spektakulær prisen tatt i betraktning. Dufter av grønne epler, hasselnøtter, toast og mineraler. Oppleves som frisk og ren i munnen. Lang tørr avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå. Lagres gjerne videre i flere tiår.
Asti:
Martini Asti
91501
Basisutvalget, kategori 1
Pris. Kr. 125,90
Terningkast: 1
Poeng 72
Land, region: Italia, Piemonte, Asti
Dufter av sitron, eplekake og fersken i sukkerlake. Svært søt og nærmest klissete munnfølelse. Varm og søt avslutning. Bør serveres så kald som mulig.
Blir på ingen måte bedre ved lagring. Styr unna.
Crémant:
Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut
2197401
Basisutvalget, kategori 4
Pris. Kr. 169,60
Terningkast: 6
Poeng 83
Land/region: Frankrike, Jura
Flott musserende fra vinregionen Jura. Dufter av sitrus, grønne epler, kalk, mineraler og hav. Oppleves frisk og ren i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin.
Publisert: 22.12.2015 kl. 10:32
Lag deg en gratis konto