Plantetips for selvdyrkede tomater

PLANTEGLEDE: Har du ikke dyrket tomatplanter går du glipp av en fantastisk smaksopplevelse. Lett er det også. Foto: Gisle Oddstad
PLANTEGLEDE: Har du ikke dyrket tomatplanter går du glipp av en fantastisk smaksopplevelse. Lett er det også. Foto: Gisle Oddstad
Rodeløkka Småplantlag

Smak og aroma på selvdyrkede tomater er i en klasse for seg selv. Her er vår guide til dyrking og stell for perfekte tomatplanter.

La det være sagt: Tomat er en frukt og ikke en grønnsak. Men først og fremst er det en plante som gir mye glede med tanke på alle godsakene du kan bruke den til. Har du ikke plantet egne tomater før, går du rett og slett glipp av noe stort.

Dersom du er så heldig at du nå sitter med et godt utvalg av tomater fra din egen lille tomatfarm har du en ganske så god tid i møte.

Tomaten kom til Europa fra Sør-Amerika på 1500-tallet. Med sine mange muligheter er frukten blitt en nødvendighet for oss alle. Selv om utvalget i matbutikkene er ok, er det fortsatt milevis opp til smakene og luktene du får fra dine egne dyrkede tomater.

Dyrketips og stell - slik får du de beste tomatene:

- Tomater er en enkel plante å jobbe med. De vil stå i god og næringsrik jord og liker mye sol og vann.

- Gi planten en hjelpende hånd ved å binde den opp mot en pinne slik at den står stødig. Og det er det.

- Har du i fire, fem planter, dekker du godt en families «akutte» tomatbehov.

- Dersom det skulle dukke opp uønskede gjester kan du med enkelhet lage din egne blanding for å bli kvitt skadedyrene. Planter du andre planter, som basilikum og hvitløk, i mellom tomatplantene vil også du se at gjestene holdes borte.

- Selve planten er veldig god til å leke gjemsel. Tar du deg tiden til å kikke litt rundt blant det virvar av blader og stenger som tomatplanten er, finner du nok mye mer frukt enn forventet.

Når skal du høste?

Vi kjenner alle igjen ekstasen når tomatene begynner å komme. Du vil gå løs på dem. Vi råder deg imidlertid til å beholde roen og vente til de er modne. Men husk, skulle temperaturen falle til under 10 grader bør du høste og heller la dem modne inne - men ikke i kjøleskapet.

Oppskrift på hjemmelaget ketchup

Du trenger:

- Ca. 500 gram tomater. Hvis du vil fjerne skallet kan du gi tomatene et raskt dypp i kokende vann, som gjør det lett å skrelle dem!

- 3 fedd hvitløk finhakket

- En finhakk en gul løk

- 4- 5 spiseskjeer kvalitetsolje

- 3 spiseskjeer sukker

- 4 spiseskjeer eplecidereddik

- Chili etter eget ønske

- Bruk i tillegg gjerne litt tørket allehånde, ½ spiseskje

Slik gjør du:

- Fres løk og hvitløk i en kjele med olje til det blir blankt. Pass på slik at hvitløken ikke brenner seg.

- Tilsett chili og la det surre litt før du tilsetter hakkede tomater.

- La det koke ned, til mengden er halvert.

- Tilsett da sukker og eddik samt det krydderet du ønsker og la det småputre videre. Nå kan du også tilsette karri hvis du ønsker en karriketsjup.

- Når det hele har kokt og falt litt sammen kan du bruke en stavmixer for å jevne det hele å helle over på kokte flasker.

- Her er det viktig at renholdet er bra. Ellers vil du nok oppleve at det raskt kommer mugg.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?