Nordens første gourmet-foodtruck kommer til Norge

17. juni 2014Aktuelt
TRENDY: Even Ramsvik og restaurant Ylajali fikk tidligere i år sin første Michelin-stjerne. Fire dager i september blir han å finne i en food truck. De omreisende mini-restaurantene er utrolig populære i USA - til venstre sees en food truck fra Los Angeles. Foto: Thomas Nilsson / VG / Tommy Andresen
TRENDY: Even Ramsvik og restaurant Ylajali fikk tidligere i år sin første Michelin-stjerne. Fire dager i september blir han å finne i en food truck. De omreisende mini-restaurantene er utrolig populære i USA - til venstre sees en food truck fra Los Angeles. Foto: Thomas Nilsson / VG / Tommy Andresen

Nå kommer gourmetmaten til gatene! Michelin-kokk Even Ramsvik skal servere norsk gatemat fra en matvogn for en rimelig penge.

Matvogner, eller food trucks, har lenge vært populært i USA, og nå kan det virke som trenden holder på å spre seg til Norge.

I mai kom den første foodtrucken til Norge i regi av «4-stjerners middag»-kokk Ole Martin Alfsen og restaurantgründer Stian Floer. Og nå kommer Nordens første gourmet-foodtruck til Norge til høsten med toppkokk Even Ramsvik bak roret. Dette kommer frem på matbloggen Helles Kitchen.

Ramsvik er kjøkkensjef på Michelin-restauranten Ylajali, som tidligere har fått toppscore hos VGs anmelder.

Stjernekokken skal stå i foodtrucken selv og vil servere rundt 100 porsjoner hver dag før han må tilbake til kveldsservering på Ylajali på kvelden.

- Det blir spennende å flytte matlagingen fra kjøkkenet på restauranten til en bitteliten foodtruck. Vi vil utfordre oss selv til å lage en god lunsj med de samme filosofiene vi har på Ylajali, men med en folkelig tilnærming som kan nå en stor bredde mennesker, sier Ramsvik.

Foodtrucken, som er en del av konseptet «Street food by Diners Club», kommer til Oslo 16. til 20. september.

Foodtrucken skal også besøke de skandinaviske storbyene Helsinki, København og Stockholm, hvor henholdsvis Henri Mulén fra Muru Dining, Victor Wågman og Samuel Nutter fra Bror og tidligere Noma, og Mathias Dahlgren fra Matbaren og Matsalen vil stå for kokkeleringen.

REKE-GOURMET: Vil du prøve å lage en av Ramsviks retter hjemme - prøv hans oppskrift på hjertesalat «smørbrød» med reker i røktmajones her. Foto: Even Ramsvik
REKE-GOURMET: Vil du prøve å lage en av Ramsviks retter hjemme - prøv hans oppskrift på hjertesalat «smørbrød» med reker i røktmajones her. Foto: Even Ramsvik

Lokale råvarer

Selv om Ramsvik ønsker å kombinere street food med fine dining, forteller han at det på ingen måte kommer til å bli hvite duker og flotte bord utenfor vognen.

- Vi kommer til å bruke råvarer av topp kvalitet og lage maten med ordentlig håndverk. Så det blir gode smaker til en billig penge, sier Michelin-kokken.

Ramsvik kommer til å servere to forskjellige lunsjretter i foodtrucken. Hver vil koste 120 kroner og skal være basert på sesongens råvarer.

- Hvis sommeren holder, håper jeg det kommer masse fine kantareller. Så da vil en av rettene inneholde økologiske gryn, forskjellige kornsorter og skogsopp. Den andre retten skal inneholde ferske gule og grønne bønner fra Korsvoll, med bergmynte og lam, røper Michelin-kokken til Godt.

Matvognen skal stå ute i lunsjtider, så Ramsvik ønsker at maten skal gi energi samt være sunn og næringsrik. Han håper med det at foodtrucken kan være med på å gjøre folk mer oppmerksomme på hva man spiser.

DREVEN: Restaurantanmelder André Blomberg-Nygård har over 20 års erfaring fra restaurant- og hotellbransjen. Foto: Magnar Kirknes/VG
DREVEN: Restaurantanmelder André Blomberg-Nygård har over 20 års erfaring fra restaurant- og hotellbransjen. Foto: Magnar Kirknes/VG

Mangler grobunn

VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård er sikker på at Ramsvik kommer til å kjøre steinhardt og har tro på at det vil serveres spennende mat.

- Det blir veldig spennende å se hva Ramsvik kommer til å lage. Rettene med skogsopp og lam høres ut som noe som er trofast til hans matfilosofi, sier Blomberg-Nygård.

Restaurantanmelderen tror foodtrucken vil slå an, men tviler på at opplegget varer lenge nok til å skape en endring eller større trend.

- Det er nok litt for få dager til å gjøre noen store forandringer på hvordan folk tilnærmer seg mat. I tillegg er det ikke grobunn for foodtrucks i Norge. Alle har kantiner, så ingen gidder å stå i kø for å få gatemat som er helt ordinær - for de aller fleste er like bra som det vi kan forvente av Ramsvik, sier Blomberg-Nygård.

Hva tenker du om food trucks? Kommer du til å ta deg turen i september? Del dine tanker i kommentarfeltet under!

Publisert: 17.06.2014 kl. 17:31
Oppdatert: 17.06.2014 kl. 21:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?