Kos til cupfinalen
I morgen er det Brann-Aalesund som gjelder. Derfor i dag: Tips til et par spiselige godbiter under cupfinalen.
Jeg er ingen stor fotballspiller eller -fan, men mitt hjerte har alltid stått i Brann. Jeg har som alle andre hatt store øyeblikk med Brann helt fra jeg var lilleputt og fikk bære bager for de store stjernene til store kamper.
Jeg har selv vært med på å trene laget til et av mine barn i mange år, og naturlig nok har mat alltid vært i fokus når det har vært cuper og andre aktiviteter.
Jeg minnes spesielt Voss Cup, der vi i mange år hadde fast plass på campingen. Og å planlegge kostholdet er viktig for å lykkes, både for store og små idrettsutøvere.
Vi brukte mye tid til å tilpasse menyen etter når kampene skulle spilles. skulle vi i ilden kl. 7.30, spiste vi yoghurt med müsli og banan, etterfulgt av god frokost med egg og bacon, deretter tomatsuppe med noe godt i til sen lunsj. Vi avsluttet gjerne dagen med en god grillmiddag med både fisk og kjøtt.
Jeg har tre gutter som driver flere idretter, og å ha et balansert kosthold med mengder av friske råvarer har alltid vært viktig for oss. Vi merker at når barna ikke har fått i seg riktig og nok mat, blir prestasjoner og konsentrasjon svekket.
Å bruke tid på planlegging av kosthold og å ha et bevisst forhold til dette har vært en stor suksess i vår familie. Det trenger ikke være så vanskelig – bare gjør noen grunnleggende valg når det gjelder basisen: Alltid spise frokost. Alltid ha grovt brød til frokost. Huske friske grønnsaker. Huske hele måltider.
Okseburger med bacon, speilegg med mer
Foto: Gidske Stark.
480 g karbonadedeig
4 egg
20 g hakket bladpersille
1 finhakket sjalottløk
50 g ansjos (1 boks)
4 speilegg
4 grillede brødskiver med olivenolje
8 baconskiver, stekt
Salt og pepper
Bland karbonadedeig, egg, persille, sjalottløk og ansjos til en fin deig. La gjerne deigen hvile litt, da blir den fastere og lettere å jobbe med. Dypp hendene i vann før du former 4 burgere. Grill dem gjennomstekt, anrett på skiver og legg over et speilegg og stekt bacon.
Pannekaker
Foto: Gidske Stark.
3 dl hvetemel
5 dl melk
½ ts salt
4 egg
1 ss smør
200 g renset ananas, uten kjerne, NB: Alle piggene må fjernes
1 ½ brunt farin
4 ss rom eller annen brennevin
Bland sammen hvetemel og halvparten av melken. Visp til en klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Ha i salt og ett og ett egg som piskes inn i røren.
La røren stå i en halv time før du steker pannekakene.
Stek fire pannekaker og brett dem i vifteform.
Stek ananasen på sterk varme i smør, til den er gyllen, ha på farin. La dette smelte, når ananasen er blitt karamellisert, legger man pannekakene i pannen og vender dem slik at også de blir karamellisert. Ha på rom og varm opp, ta pannen bort fra varmen, tenn på og flamberer. NB! Dette bør gjøres borte fra kjøkkenviften og annet brennbart materiale.
Anrett på tallerken og ha på en spiseskje crème fraîche.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50
Lag deg en gratis konto