Luksuslaks til middag

GODT OG ENKELT: Laks er allsidig og kan brukes i poke, med risnudler eller skinnstekt. 
Foto: Sara Johannessen/VG
GODT OG ENKELT: Laks er allsidig og kan brukes i poke, med risnudler eller skinnstekt. Foto: Sara Johannessen/VG
Lise Finckenhagen

Få fisker er så allsidige som laksen, og tilberedt riktig er den virkelig helt fantastisk. Prøv deg på ukens deilige lakseretter som garantert vil bli en hit rundt middagsbordet.

Er du en av dem som lar fileten få to minutter ekstra for å være på den sikre siden - så slutt med det. Laks bør alltid ha en rosa kjerne, husk også at fiskekjøttet trekker videre når fisken har kommet ut av ovnen eller opp fra pannen. Også er det jo langt enklere å gi fisken litt mer varme enn å få en tørrstekt filet saftig igjen.

Pannestekt laks med knasende sprøtt skinn og fiskekjøttet så saftig at det smelter på tungen er en real høydare i all sin enkelhet. Sørg for at skinnet er skrapet og pass på temperaturen i pannen - ikke for lav, men heller ikke for høy. Trikset er å få skinnet knasende sprøtt og gyllent uten at det blir brent. God kontroll på temperaturen er altså nøkkelen her. Det er ikke vanskelig, men det krever at du gir laksestykkene din fulle oppmerksomhet når de ligger i pannen.

Poke har blitt en av mine favorittretter på kort tid. Litt ukjent fortsatt, men det tar nok ikke lang tid før denne retten dukker opp på et sted rett i nærheten av deg. Bak navnet skjuler det seg en rå fiskesalat og Hawaiisk gatemat på sitt beste. Salaten kan som salater flest varieres i det uendelige. Den jeg har laget her inneholder fersk laks skåret i pene biter blandet med avokado, rødløk, chilisaus, sesam, soyasaus, ingefær og koriander. Chilimajonesen på toppen kan du enkelt lage selv ved å blande majones med sterk chilisaus, eller du kan lage en wasabimajones ved å smake til majones med wasabipasta.

«Alt-i-en-bolle» retter er supertrendy. Og dampet laks i bolle med risnudler, gulrøtter, mango og vårløk, toppet med en krydret og sødmefull soyabasert saus er utrolig enkelt å like. Og i likhet med de andre lakserettene er det heller ikke spesielt tidkrevende. Bedre «fast-food» skal du lete lenge etter, og at laks i tillegg er sunt er ren bonus!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?