Ukens matblogg: Klassisk svineknoke med rotmos

GODT OG RIMELIG: Svineknoke koster ikke mye, og når du får den i gryta er det ikke mye jobb før middagen er klar. Foto: Ruth Rørvik
GODT OG RIMELIG: Svineknoke koster ikke mye, og når du får den i gryta er det ikke mye jobb før middagen er klar. Foto: Ruth Rørvik
Magne D. Antonsen

Saftig, mørt kjøtt med en mild rotstappe er en tradisjonsrik rett som det er superlett å lage. Perfekt som høstmiddag.

Ukens matblogger Ruth Rørvik (33)Yrke: KonsulentBosted: BergenFavorittråvare: Lime, en klassisk smaksheverFavorittredskap: En skikkelig god knivNår jeg lager mat så liker jeg å bruke ferske råvarer, en ny oppskrift eller idé og å ha godt selskap til spisingen etterpå.Blogg: Matosofi.com
Foto: Marius Mjelde
Ukens matblogger Ruth Rørvik (33)Yrke: KonsulentBosted: BergenFavorittråvare: Lime, en klassisk smaksheverFavorittredskap: En skikkelig god knivNår jeg lager mat så liker jeg å bruke ferske råvarer, en ny oppskrift eller idé og å ha godt selskap til spisingen etterpå.Blogg: Matosofi.com Foto: Marius Mjelde

- Dette er en veldig enkel rett å lage, med lange tradisjoner og gode minner ved seg, sier ukens matblogger Ruth Rørvik til Godt.no

- En fordel med svineknoke er at du har godt med slingringsmonn, både på koketiden og på rotgrønnsaker. Det gjør ikke noe om ting koker litt for lenge, sier hun.

- Legg kjøttet oppi kaldt vann og varm opp, men pass på at vannet ikke begynner å fosskoke. Svineknoken skal bare trekke rett rundt kokepunktet med små og få bobler i vannet. Det går forøvrig helt fint hvis svineknoken står og trekker en halvtime eller en time lenger enn det som står i oppskriften, men det beste er å sjekke kjøttet jevnlig. Så snart fibrene kan separeres og løsner fra beinet bør du ta kjøttet av varmen, understreker hun.

- Sakte varmetilberedning gjør svineknoken mør og saftig, spesielt hvis du velger svineknoke med høy kvalitet.

- Smaken er kraftig, du kjenner at kjøttet er røkt og litt salt, det fungerer fint som kontrast til rotmosen som har en rund og mild smak, sier hun.

- En gylden regel når det gjelder koking av grønnsaker, er å huske at grønnsaker som vokser under jorden skal oppi før vannet koker, mens grønnsaker som vokser over jorden, skal oppi vannet etter at det koker, forklarer hun.

Les bloggen til Ruth her, og følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

  • 1,5 kg røkt svineknoke
  • 1 laurbærblad
  • 2 pepperkorn
  • 0,4 kg kålrabi
  • 0,3 kg søtpotet eller sellerirot
  • 4 gulrøtter
  • 100 g smør
  • 8 ss fløte
  • 0,5 ts ramsløkspuré eller friske urter
  • 0,5-1 ts salt
  • Pepper etter smak

Ruth bruker omtrent en halvtime på å forberede, og så et par timer til å koke ferdig.

Fyll en kjele med vann og legg i svineknoken slik at den akkurat er dekket av vannet. Tilsett laurbærblad og pepper. Skru på varmen og bring vannet opp til kokepunktet. Skru ned til svak varme. Legg på lokk og sett til å trekke i 2 timer, eller til kjøttet løsner fra beinet og flaker seg litt, test med en gaffel. Den sikreste metoden er å smake litt på kjøttet når det nærmer seg ferdig.

Når det er en halvtime igjen av koketiden på kjøttet, skreller du og skjærer opp kålrabi, søtpotet og gulrøtter til terninger på cirka 2 cm. Kok dette opp i en separat kjele med usaltet vann som dekker rotgrønnsakene. Når dette er ferdig kokt, sjekk med en gaffel etter 10-15 minutter, heller du av vannet og lar grønnsakene dampe fra seg. Tilsett smør og fløte. Mos med en stavmikser eller i en blender til du har en jevn, myk konsistens. Smak til med salt, pepper og eventuelt ramsløk eller en håndfull friske urter. I rotmosen bør du ikke ha for mye salt, ettersom den skal være mild og søt som motvekt til kjøttet, som både er røkt og salt.

Når kjøttet er ferdig kokt tar du det ut av gryten med en hullsleiv og en gaffel. Ved servering skjærer du svineknoken i skiver, og fjerner det meste av svoren. Kjøttet skal løsne godt fra beinet og være mørt og fint. Legg kjøtett på rotmosen og server.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?