Blåskjell: Billig gourmetmat du lager på ti minutter

27. oktober 2014Aktuelt
LETT Å TILBEREDE: Uansett hva du putter i blåskjell-gryten, så kan det ikke bli feil, mener matblogger Lars Andernach Fredriksen. Prøv for eksempel deilig hvitløkssmør. Foto: Sara Johannessen/VG
LETT Å TILBEREDE: Uansett hva du putter i blåskjell-gryten, så kan det ikke bli feil, mener matblogger Lars Andernach Fredriksen. Prøv for eksempel deilig hvitløkssmør. Foto: Sara Johannessen/VG
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

Blåskjell er en billig og tilgjengelig delikatesse som kan varieres i det uendelige. De er ekstra gode nå når det er kaldt i vannet.

I fjæresteinene som liten, etter tomme blåskjell som var skylt i land. De fleste knust, noen komplette. At dette skulle være en delikatesse på tallerkenen, slo deg nok ikke en eneste gang.

- Det tok ganske lang tid før jeg lærte meg å like det, men når jeg først knakk koden, skjønte jeg at jeg kunne lage verdens beste måltid med blåskjell, sier mannen bak bloggen «Lars spiser», Lars Andernach Fredriksen.

Han digger det. Lager alle mulige varianter året gjennom. Det kan du også gjøre, for du finner dem på dagligvarebutikker til rundt femtilappen for en kilo. Det er nok mat til en middag for to voksne.

Lars kaller dem for «folkeøsters». - De er rimelige og tilgjengelige for alle. Blåskjell tåler alt av krydderier, og du kan ta dem med til alle verdenshjørner, sier han.

Størsteparten av året må han kjøpe dem på butikken, men om sommeren, da plukker han dem selv.

- Det er kanskje det aller beste. Da tenner jeg opp grillen på stranden, og legger de ferske blåskjellene rett på grillkullet og spiser dem naturell som snacks. Det er helt magisk godt.

HAVETS DELIKATESSE: Blåskjellpasta med kokos er en deilig blanding av italienske og asiatiske smaker. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
HAVETS DELIKATESSE: Blåskjellpasta med kokos er en deilig blanding av italienske og asiatiske smaker. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

Blåskjell er «fast food» eller gourmet-hurtigmat du kan smelle sammen på ti minutter. Damp dem i hvitvin, øl eller eplejuice. Vend dem mot øst eller vest, og server med pommes frites eller godt brød.

- Jeg bruker dem ofte som en god base til risotto eller fiskesuppe. Du får ikke bedre kraft enn den du får av å dampe blåskjell i hvitvin. Skal du bruke kraften til suppe, kan du for eksempel bruke kjøttet fra skjellene i en pastasalat, sier Lars.

Da har du plutselig fått to knallgode retter for en slikk og ingenting. Ifølge Lars trenger du ikke være redd for å prøve deg med denne råvaren over grytene.

- Uansett hva du putter i, så kan det ikke bli feil. Du klarer ikke å drepe den søtaktige smaken av hav. Det eneste du kan gjøre galt, er å koke dem for lenge.

Det er lett å unngå. De er ferdige når de har åpnet seg. Damp skjellene under gjennomsiktig glass, så du kan følge med.

- Blåskjell er godt året rundt, men det er ekstra godt når det er kaldt i vannet.

- Dette er mat du virkelig kan fråtse i, uten at det skader hverken lommebok eller miljø, sier Lars.

La havets deilige hurtigmat varme deg gjennom vinteren.

Visste du at...

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Proppfull av næring

Blåskjell inneholder en rekke næringsstoffer som kroppen din har godt av. Blant annet protein, vitamin B12 og selen. I tillegg inneholder den kun 54 kalorier per hundre gram. Her er det bare å fråtse.

Kilde: Godfisk.no

Plukk dine egne blåskjell

Om du vil plukke egne blåskjell er det viktig at du sjekker blåskjellvarselet, som Mattilsynet publiserer hver fredag klokken 15. Av og til kan skjellene inneholde algegifter, da kan de ikke spises.

Moules frites

1 kg blåskjell

Bladpersille, en raus neve

3-4 sjalottløk

3 fedd hvitløk

1 rød chili

1 dl tørr hvitvin eller eplejuice

2-3 ss olivenolje

1,5 dl fløte

Rens skjellene, og kast de som ikke lukker seg når du kakker på dem. Ha hakket sjalottløk, hvitløk og chili i en stor gryte sammen med en klunk olivenolje. Fres i 2-3 minutter på middels varme til løken er blank. La skjellene dampes i ett minutt før du heller på vinen og har i en raus neve med hakket bladpersille. Damp videre i 3-4 minutter til alle skjellene har åpnet seg. Hell på fløte, rør rundt, skru ned varmen og la gryten godgjøre seg i 2-3 minutter. Server med pommes frites og aioli.

Kilde: Larsspiser.no

Publisert: 27.10.2014 kl. 09:27
Oppdatert: 29.01.2016 kl. 09:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?