Sopp- og bærsesongen er i gang: – Store muligheter for mye bær i år
Tidlig vår og vekslende sommervær gir gode prognoser for kantarell og blåbær.
– Det er jo masse blåbær her!
I et skogholdt like bortenfor huset på Spjærøy på Hvaler, står Sigrid Sand og mannen Per i blåbærlyngen og plukker i et syltetøyglass. De er ivrige bærplukkere og gleder seg over at sesongen er i gang.
– Vi plukker alltid masse bær. Så rører eller sylter vi det og fryser ned, forteller Sigrid Sand.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I skogholtet er det nok av lyng og fortsatt mye bær, men flere ivrige plukkere i nabolaget har allerede vært og plukket sin del. Sigrid forteller at det har vært mye mer bær der i år.
Familien har sine faste steder der de plukker, og da beveger de seg gjerne lengre innover fylket enn Hvaler. I skogholtet ved huset plukker de for kosens skyld.
– Dette er mer som søndagstur, sier Per.
Sett denne? Ti ting du kanskje ikke visste om blåbær.
– Det er store muligheter for at det blir mye bær i år. Det var mye blomster på bærplantene i vår, og det er mengden blomster som avgjør hvor mye bær vi får, forklarer Anneleen Kool, førstelektor ved Universitetet i Oslo, seksjon for Botanisk hage.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Grunnen til at bærplantene har blomstret godt, er den milde høsten og vinteren vi har hatt. Når våren i tillegg kom tidlig, ble det et godt grunnlag for plantene. Kool er imidlertid klar på at de mange blomstrene ikke er noen garanti for at bærsesongen blir god. Endrer været seg fremover, kan det bli skjebnesvangert for bærene.
– Vi ser at det har kommet en del blåbær i skogen allerede, men hvis det nå kommer en lang periode uten regn vil bærene forsvinne, sier Kool.
Da vil bærplantene rett og slett tørke ut.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Innimellom blåbærlyngen finner Sigrid Sand et par gule og fine kantareller. Det er ikke så mye på Hvaler, men i Østfolds skoger har de funnet godt med sopp. «Skogens gull» er populært hos familien Sand, og årets første kantareller har de plukket for lenge siden.
– Vi har vært på sopptur to ganger allerede. Det er overraskende tidlig sesong i år. Vanligvis plukker vi i august, forteller Per.
I tillegg til en tidlig sesong, ventes den å bli svært god.
– Vi har fått rapporter om mye sopp fra store deler av landet. Det er veldig bra i år, sier daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, Reidun Braaten.
Store soppguiden: Her er alle tipsene du trenger til soppturen!
Igjen er det værgudene vi kan takke. Våren og sommeren som begynte så bra, har nå gått over til å bli mer regnfull og kjøligere. Da trives soppen godt.
Til NTB forklarer biolog Kolbjørn Mohn Jenssen at når det er en dårlig sommer for oss, er det en god sommer for soppen. I tillegg er det viktig med en god regnskur innimellom, for at jorda skal holde seg fuktig nok.
Tyttebær og multer er det foreløpig for tidlig å finne, men blåbærene kan du altså plukke flere steder allerede. Heidrun Ullerud, phd-student i naturtyper i Norge ved Universitetet i Oslo, forteller at det beste stedet for å finne gode, søte blåbær nå er åpen skog.
– Bærlyngskog, med en blanding av furu og grantrær er best akkurat nå. Her er bærene modne fordi de får nok sollys av den åpne skogen, forteller Ullerud.
Vil du sikre deg den ettertrakede kantarellen, bør du oppsøke eldre granskog eller blandingsskog, gjerne med åpne områder. Og her er det ikke om å gjøre å gå dypest inn i skogen, for kantarellen trives godt i skogkanten og langs stier, tipser Kolbjørn Mohn Jenssen til NTB.
Per Sand vet godt hvor han skal gå for å finne den populære sopptypen, men det er en godt bevart familiehemmelighet.
– Min far fortalte det til meg og jeg har fortalt det til min datter. Ingen andre får vite hvor vi plukker, forteller han hemmelighetsfullt.
Etter skogsturen kan du jo prøve deg på en av disse deilige oppskriftene: