Gratenger på nye måter

26. oktober 2016Aktuelt
IKKE FEIL: Makaronigrateng kan lages på flere måter, som favoritten fiskegrateng eller grateng med kjøttsaus. Foto: Sara Johannessen/VG
IKKE FEIL: Makaronigrateng kan lages på flere måter, som favoritten fiskegrateng eller grateng med kjøttsaus. Foto: Sara Johannessen/VG

Makaronigrateng er skikkelig kosemat og en sikker vinner blant små og store.

Du kan lage utrolig mange varianter av denne klassikeren, men de får likevel noe retro-aktig over seg alle sammen. Og så er det så befriende med mat som kan spises med bare en hånd.

Jeg har laget tre varianter her som alle funker godt som «gullkantet» hverdagsmat. En luftig fiskegrateng er alltid utrolig populært, selv blant de som ikke er så begeistret for fisk i utgangspunktet. Luftig blir den når du visper eggehviten til et luftig skum for så å vende det inn i gratengblandingen før du har det over i formen. Under stekingen vil gratengen «sufflere» og resultatet blir lett og delikat. Jeg har brukt hvit fisk, men det kan varieres etter eget ønske. Bland også inn friske urter for mere smak, og server gratengen med en fristende råkostsalat og deilig eggesmør.

En annen variant som slår meget godt an blant de yngste (- men som like gjerne kan nytes med et glass rødvin), er makaronigrateng med kjøttsaus. Ta deg god tid med kjøttsausen for best resultat, bruk godt med urter, gode knuste tomater og en smakfull og kraftig kjøttkraft. La den putre i minst en time og gjerne mye lenger. Med en saftig makaronistuing og gratinert ost på toppen er jeg ganske sikker på at hele familien blir fornøyd.

En noe mer voksen variant er gratengen med kombinasjonen blomkål, brokkoli, salsiccia-pølse og tre oster. Eller bruk så mange oster du vil, men velg helst oster med litt kraftige og modne smaker.

Og selv om jeg ikke har laget den her, så kan jeg jo avsløre mine barns store hverdagsfavoritt eller kveldsmatlykke – som de lager selv vel å merke. Den består av riflete makaroni, mais, røkt kjøttpølse eller kokt skinke, ketchup og rikelige mengder ost på toppen. «Herman spesial» heter den innad i familien, og den skal helst spises foran TV-en kun med gaffel når man selv er pakket godt inn i ett pledd. Trodde egentlig aldri jeg skulle komme til å avsløre det her, men noen makaronigratenghemmeligheter må man bare dele.

Publisert: 26.10.2016 kl. 14:31
Oppdatert: 16.11.2016 kl. 10:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?