Så enkelt lager du karamell selv
Fett og søtt og stappfullt av kalorier er ikke alltid feil. Du trenger kun to ingredienser for å lage hjemmelaget karamell.
Det er den ultimate usunne miksen: Kok sukker og fløte sammen til det blir uimotståelig. Spis til du skjems. Hell det over is. Ha det på kake.
– Karamell er noe av det beste jeg vet, selv om det av og til nesten blir for søtt. Og så er det så mye enklere å lage enn folk flest tror. Det er få råvarer, og det koker seg selv: Bland det i en gryte, sett på lokk og la det småboble i 30-40 minutter, sier Elisabeth Holm.
Sist høst vant hun «Kakekrigen» på TV-kanalen FEM. Lenge drev hun kafé, nå blogger hun og snart er hun kakebokforfatter. Det må være lov på kose seg, mener Holm.
– Ingen klarer å holde på en diett hvor det ikke er tillatt med kos. Man må gjøre begge deler: Mandag til fredag spiser jeg sunt og så nikoser jeg meg lørdag. Livet behøver ikke være hundre prosent sukkerfritt.
Skal du virkelig kose deg? Prøv kanelsnurrer med karamellsaus!
Dermed karamell, dette herlige kjemiske mirakelet i bunnen av en kjele. Hvis man får det til. Og det bør man, sier Holm.
– De første fem-syv minuttene må du passe på, men så kan det stå alene, sier hun og forklarer:
Ingrediensene er sukker og fløte. For å gjøre den ekstra god kan du ha i vaniljestang, med frø. Gjerne også litt havsalt for å bryte litt med det søte.
Ha alt samtidig i en kjele og la det koke opp. Når det bobler, skrur du ned varmen til det akkurat småkoker, setter på lokk og lar det stå i 30-40 minutter, alt etter hvor hard du ønsker at karamellen skal være.
– Husk bare at karamellen blir dobbelt så stiv når den er kald, som når den koker.
Når den har fått konsistensen du ønsker, heller du den over i en form og lar den stå i to-tre timer.
Det er litt av en næringsbombe du lager deg. Norske myndigheters egen matvaretabell sier at 100 gram karamell inneholder 370 kilokalorier - en snau sjettedel av en gjennomsnittskvinnes dagsbehov. Ikke rart at karamell ofte er blant ingrediensene i maten til polfarere eller folk som bruker mye energi.
Så om det er lørdag, turdag eller polfarerdag - få deg en karamell!
Hjemmelagede fløtekarameller er alltid en hit - også når det ikke er jul. Oppskriften finner du her.
Visste du at ...
Søt latin
Navnet karamellkommer fra det latinske navnet på sukkerrør: calamellus. På midten av 1600-tallet begynte amerikanere å koke sukker samme med vann for å lage harde karameller. Men da noen fant på å helle melk oppi gryten, tok det virkelig av. Første gang ordet er nevnt på engelsk er i 1725.
Selvbruning
Når du koker melk/smør sammen med sukker, oppstår en kjemisk reaksjon som er kjent som Maillard-reaksjonen. Det er en reaksjon mellom karbohydrater (sukker) og proteiner (melk/smør) som gir brunfarge.
Oppskriften: Fløtekaramell
50 gram smør
3 dl kremfløte
180 gram sukker
1 ss vaniljepulver
Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele.
La det småkoke uten lokk i ca. 20-25 minutter. Rør av og til under kokingen. Karamellen er ferdig når den er blitt gyllenbrun. Hell karamellen over på glass og avkjøl. Karamellen kan brukes som fyll i kake eller som saus på vaniljeis.
Kilder: Wikipedia, The nibble, Universitetet i Oslo, Matvaretabellen.no
Publisert: 04.03.2016 kl. 09:42
Oppdatert: 16.03.2016 kl. 09:21
Lag deg en gratis konto