Så enkelt lager du karamell selv

4. mars 2016Aktuelt
SYNDIG GODT: Det er vanskelig å takke nei til deilig karamellsaus. Bland inn litt salt for å få den perfekte balansen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
SYNDIG GODT: Det er vanskelig å takke nei til deilig karamellsaus. Bland inn litt salt for å få den perfekte balansen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Håkon F. Høydal
Håkon F. Høydal

Fett og søtt og stappfullt av kalorier er ikke alltid feil. Du trenger kun to ingredienser for å lage hjemmelaget karamell.

Det er den ultimate usunne miksen: Kok sukker og fløte sammen til det blir uimotståelig. Spis til du skjems. Hell det over is. Ha det på kake.

– Karamell er noe av det beste jeg vet, selv om det av og til nesten blir for søtt. Og så er det så mye enklere å lage enn folk flest tror. Det er få råvarer, og det koker seg selv: Bland det i en gryte, sett på lokk og la det småboble i 30-40 minutter, sier Elisabeth Holm.

Sist høst vant hun «Kakekrigen» på TV-kanalen FEM. Lenge drev hun kafé, nå blogger hun og snart er hun kakebokforfatter. Det må være lov på kose seg, mener Holm.

– Ingen klarer å holde på en diett hvor det ikke er tillatt med kos. Man må gjøre begge deler: Mandag til fredag spiser jeg sunt og så nikoser jeg meg lørdag. Livet behøver ikke være hundre prosent sukkerfritt.

Skal du virkelig kose deg? Prøv kanelsnurrer med karamellsaus!

SØTT OG SALT: Karamellsaus kan brukes til så mangt - som å toppe kaker eller desserter. Klikk her for oppskrift på osteiskake med popkorn. Foto: Arild Kvangarsnes
SØTT OG SALT: Karamellsaus kan brukes til så mangt - som å toppe kaker eller desserter. Klikk her for oppskrift på osteiskake med popkorn. Foto: Arild Kvangarsnes

Dermed karamell, dette herlige kjemiske mirakelet i bunnen av en kjele. Hvis man får det til. Og det bør man, sier Holm.

– De første fem-syv minuttene må du passe på, men så kan det stå alene, sier hun og forklarer:

Ingrediensene er sukker og fløte. For å gjøre den ekstra god kan du ha i vaniljestang, med frø. Gjerne også litt havsalt for å bryte litt med det søte.

Ha alt samtidig i en kjele og la det koke opp. Når det bobler, skrur du ned varmen til det akkurat småkoker, setter på lokk og lar det stå i 30-40 minutter, alt etter hvor hard du ønsker at karamellen skal være.

– Husk bare at karamellen blir dobbelt så stiv når den er kald, som når den koker.

Når den har fått konsistensen du ønsker, heller du den over i en form og lar den stå i to-tre timer.

Det er litt av en næringsbombe du lager deg. Norske myndigheters egen matvaretabell sier at 100 gram karamell inneholder 370 kilokalorier - en snau sjettedel av en gjennomsnittskvinnes dagsbehov. Ikke rart at karamell ofte er blant ingrediensene i maten til polfarere eller folk som bruker mye energi.

Så om det er lørdag, turdag eller polfarerdag - få deg en karamell!

Hjemmelagede fløtekarameller er alltid en hit - også når det ikke er jul. Oppskriften finner du her.

Visste du at ...

Søt latin

Navnet karamellkommer fra det latinske navnet på sukkerrør: calamellus. På midten av 1600-tallet begynte amerikanere å koke sukker samme med vann for å lage harde karameller. Men da noen fant på å helle melk oppi gryten, tok det virkelig av. Første gang ordet er nevnt på engelsk er i 1725.

Selvbruning

Når du koker melk/smør sammen med sukker, oppstår en kjemisk reaksjon som er kjent som Maillard-reaksjonen. Det er en reaksjon mellom karbohydrater (sukker) og proteiner (melk/smør) som gir brunfarge.

Oppskriften: Fløtekaramell

50 gram smør

3 dl kremfløte

180 gram sukker

1 ss vaniljepulver

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele.

La det småkoke uten lokk i ca. 20-25 minutter. Rør av og til under kokingen. Karamellen er ferdig når den er blitt gyllenbrun. Hell karamellen over på glass og avkjøl. Karamellen kan brukes som fyll i kake eller som saus på vaniljeis.

Kilder: Wikipedia, The nibble, Universitetet i Oslo, Matvaretabellen.no

Publisert: 04.03.2016 kl. 09:42
Oppdatert: 16.03.2016 kl. 09:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?