Ukens matblogg: Hjemmelaget pasta med smak av middelhavet

10. juli 2014Aktuelt
ENKEL MIDDAG: Du vil ikke angre hvis du lærer deg å lage pasta fra grunnen av, det er lettere enn du kanskje tror. Foto: Annica Været
ENKEL MIDDAG: Du vil ikke angre hvis du lærer deg å lage pasta fra grunnen av, det er lettere enn du kanskje tror. Foto: Annica Været

Den beste pastaen lager du selv, og med ferske grønnsaker får du en lett pastasaus som oser sommer. Lær hvordan du lager ordentlig hjemmelaget pasta.

Ukens matblogger Annica Været (47)Yrke: Recruitment advisor i TelenorBosted: OsloFavorittråvare: Sesongens råvarerFavorittredskap: En skarp kniv og en god gammeldags tresleivNår jeg lager mat så liker jeg å improvisere, smake meg frem og bygge et måltid fra bunnen av, gjerne med økologiske råvarer.Blogg: Annicaommat.com Jeg vil inspirere andre til å lage enkel og sunn mat fra bunnen av, selv i en hektisk hverdag.Foto: Annica Været
Ukens matblogger Annica Været (47)Yrke: Recruitment advisor i TelenorBosted: OsloFavorittråvare: Sesongens råvarerFavorittredskap: En skarp kniv og en god gammeldags tresleivNår jeg lager mat så liker jeg å improvisere, smake meg frem og bygge et måltid fra bunnen av, gjerne med økologiske råvarer.Blogg: Annicaommat.com Jeg vil inspirere andre til å lage enkel og sunn mat fra bunnen av, selv i en hektisk hverdag.Foto: Annica Været

- Det som er så godt med denne pastaretten er at du tar årstiden inn i måltidet. Norske tomater, squash og friske urter blandet med kapers, litt ansjos og rikelig med olivenolje. Det er en nydelig rett med smak av sommer, sier ukens matblogger Annica Været til Godt.no.

- Bruk god tid på pastadeigen. Sørg for å ha en flat yte hvor du kan blande mel og egg til en smidig deig. Sausen er veldig enkel å sette sammen, du lager den samtidig som pastaen ligger til kjøling, sier hun.

- Jeg vil oppfordre alle som ikke har prøvd å lage pasta selv om å prøve. Ta det som en utfordring. Det er akkurat som å lære seg å sykle, når du først har lært teknikken så går det på en-to-tre, sier matbloggeren.

- Det er mange år siden jeg lagde min første pastadeig. Marcella Hazan har inspirert meg mye i min matlaging og hun er min store lærermester når det gjelder fersk pasta. Kokeboken hennes «The Essential of Cassic ItalianCooking» inneholder en god klassisk grunnoppskrift på pastadeig, og i tillegg finner du hundrevis av friske enkle sauser som du kan kombinere med fersk eller tørket pasta, sier Annica.

- Jeg tror alle liker fersk pasta selv om mange er forsiktig med å spise det av ulike grunner. Det kan enten være fordi du har glutenintoleranse eller fordi det rett og slett inneholder litt for mye karbohydrater. Det har jeg full respekt for. Selv spiser jeg pasta med måte og helst fersk, sier Annica.

Les bloggen til Annica her, og følg henne på Facebook, Instagram, Twitter og Pinterest også.

Dette trenger du til 4 personer

Pastadeig

  • 2 egg
  • 4 eggeplommer
  • 2 ss olivenolje
  • 1 klype salt
  • 500 g mel

Pastasaus

  • 1 fedd hvitløk
  • 400 g små tomater
  • 6 ss hvitvinseddik
  • 2 ansjosfileter
  • salt og pepper
  • 5 ss kapers
  • 2 squash
  • 1 potte frisk basilikum
  • olivenolje til steking

Slik gjør du det

Annica bruker omtrent én time på å lage denne pastaretten.

HÅNDARBEID: Egg og mel er utgangspunktet for hjemmelaget fersk pasta. Bland med fingrene til du får en smidig deig, som du skjærer  i tynne strimler og koker på vanlig måte i lettsaltet vann. Foto: Annica Været
HÅNDARBEID: Egg og mel er utgangspunktet for hjemmelaget fersk pasta. Bland med fingrene til du får en smidig deig, som du skjærer i tynne strimler og koker på vanlig måte i lettsaltet vann. Foto: Annica Været

Start med å lage pastadeigen ved å piske sammen egg, salt og olivenolje.

Hell mel på en flat yte og lag et hullrom i midten. Tilsett eggblandingen i hulrommet og bland alt med fingrene til du har en fast og smidig deig. Form pastadeigen til en pølse og pakk den inn med plastfolie og legg kjølig i minst 20 minutter mens du lager pastasaus.

Knus hvitløken ved hjelp av en kniv og la den surre i olivenolje i en tykkbunnet stekpanne. Del tomatene i to og la dem surre på middels til svak varme under omrøring. Tilsett eddik og finhakket ansjosfilet, og smak til med salt og pepper. Stek videre på lav temperatur i omtrent 15 minutter. Tilsett kapers. Skjær squashen i strimler og bland inn. Mengden olivenolje justerer du underveis så det ikke svir seg. Stek videre i omtrent 3 minutter og bland inn rikelig med frisk basilikum.

Ta pastaen ut av kjøleskapet og bruk en pastamaskin til å lage tynne pastastrimler, eller kjevl deigen og skjær pastaen så tynn du klarer med en kniv.

Kok pastaen i omtrent 3 minutter i lettsaltet vann.

Hell av pastavannet og bland pastaen sammen med pastasausen i en kjele og server.

Publisert: 10.07.2014 kl. 08:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?