De beste Valpolicella-kjøpene akkurat nå

22. mai 2015Aktuelt
RØDT OG GODT: Smaken av kirsebær er typisk for Valpolicella-vinene. Det er også mandel, Drikk dem til risotto eller annen typisk italiensk mat. Foto: NTB Scanpix.
RØDT OG GODT: Smaken av kirsebær er typisk for Valpolicella-vinene. Det er også mandel, Drikk dem til risotto eller annen typisk italiensk mat. Foto: NTB Scanpix.

Av og til kan vin oppsummeres ganske enkelt. Kirsebær og mandler. Liker du det, liker du Valpolicella.

Spør deg selv: Hvor ofte trenger du svære kraftbasser av noen rødviner? Sånne som er nesten tykke av varm, kokt frukt? Med en konsistens som motoroljen etter 24 timers race på Le Mans? Av og til? Omtrent aldri? Vel, hvis svaret er det siste, blir spørsmålet hvorfor ikke, og hva som da skal komme i stedet. Svaret må bli: 1: At det blir for svært og trettende. 2. Viner som er drikkbare. Drikkbarhet, et ord som vel ikke engang finnes på norsk, men som alle skjønner.

Jeg tror også det har noe med friskhet å gjøre. Friskhet i en vin gjør at du får lyst på et lite nipp til, og enda ett, fordi den lesker samtidig som den gir smak. En Valpolicella er basert på tre hoveddruetyper: Corvina, Rondinella og Molinara. Typisk er kirsebærfrukten. Og en mandelbitterhet i finish som alltid sørger for at dette ikke er noen enkel fruktsaft.

Så kan man tørke druene og få Amarone ut av dem, eller så kan man bruke skallene og helle noe vanlig Valpolicella over og få en Ripasso. En vin som er «replassert». Det er for øvrig noe av det mest vederstyggelige som er skjedd de siste årene at importørene har kastet seg over viner med navnet passo eller passene eller appassimento, fordi det er en sødme der som markedet angivelig liker. Sødme? Les sukker. Restsukker. Ofte svære mengder av restsukker, som gir vinen et Cola-aktig preg.

En som ikke har det, er en av de mange ukjente Valpo-produsentene er Corte Sant'Alda. Eiet og drevet av Marinella Camerani. Og med hjelp fra samboer og peruaner Cesar Roman. Cesar tar mye av vinmarksarbeidet.

Druene er sertifisert biodynamiske, håndplukkede, med alle de riktige vingrepene i tillegg. Spontangjæring med naturens egne gjærsopper, minst mulig intervensjon etter det. Delvis temperaturkontrollert gjæring.

Jeg har aldri vært en sånn type med fotformsko som bare digger skrukkete økoepler. Men jeg må si at mange av de nye super-økologiske produsentene – ikke alle – får en renhet i sine viner som jeg liker. Sikkert ikke bare fordi druene er økologiske eller biodynamisk dyrket, men fordi en helhetlig tenkning rundt alle vinens fasetter gjør at man ikke kutter kvalitetshjørner.

Matfølge til disse vinene er eksempelvis hvitt kjøtt, risotto, det meste av italiensk spise.

BU=Bestillingsutvalget

BA=Basisutvalget

De gode Valpolicella-kjøpene

Corte Sant’Alda Campi Magri Valpolicella Ripasso Superiore 2012

Veneto, Italia

Varenr.: 853101

Kr 237,90

87 poeng

Sånn skal en ripasso smake. Uten falsk sukkersødme, heller med et kjølig, men fruktfleskete smaksbilde, nok syrlighet, ærlig vin. Med middels fylde og litt kjøtt i aromabildet. Kan drikkes til alt, nesten. Også alene. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Corte Sant’Alda Ca’ Fiui Valpolicella 2013

Veneto, Italia

Varenr.: 9846701

Kr 189,90

84 poeng

Biodynamisk dyrket vin, klokkeklar, kjølig kirsebærfruktighet, elegant, ganske slank i stilen. Kan nesten minne om en Pinot Noir. Renheten tiltrekker her. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6-

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2012

Veneto, Italia

Varenr.: 3468801

Kr 150,-

85 poeng

Tykk, mørk bærfrukt, kan nesten minne om en ripasso, med litt tørkede moreller, også innslag av noen mørke bær i smaken, fyldig og rik med et ganske komplekst smaksbilde. Harmonisk finish. Veldig bra kjøp. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Tommasi Valpolicella Rafael Classico Superiore 2012

Veneto, Italia

Varenr.: 621801

Kr 169,90

85 poeng

Den var god. Masse kraft og god lengde, moreller selvsagt, mest mørke bær i tillegg. Moden og på topp nå. Fyldig, kraftig, konsentrert. All round-vin, faktisk. Så god at den kan brukes til det meste. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Cecilia Beretta Valpolicella Classico Ripasso 2013

Veneto, Italia

Varenr.: 4440201

Kr 159,90

84 poeng

Alltid mye mørke bær hos Beretta, i retning krekling, blåbær, mer enn kirsebær. I denne årgangen med bra syre og friskhet er det også god lengde på smaken. Ikke for mye tørket preg på fruktigheten. Men strammer litt i finish. Sjokolade også i smaken. Tannintagger der. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 6

Musella Valpolicella Superiore 2012

Veneto, Italia

Varenr.: 4834501

Kr 144,90

83 poeng

Ganske lys på farge, streif av hudmøbler på duft, sammen med litt moreller og kirsebær, i smaken litt pent utviklet slik at den har mistet noe av sin primærfruktighet, frisk med god syrlighet, kjernebitterhet i midtpartiet, helt utviklet, streif av vanilje. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16.

Terningkast: 5+

Masi Valpolicella Classico Bonacosta 2013

Veneto, Italia

Varenr.: 233701

Kr 129,90

81 poeng

Rubinrød og litt transparent på farge, friskt smaks- og duftbilde av kirsebær, syrlige, mørke bær på smak, klar kjernebitterhet i finish. En kjølig årgang med et litt stramt, men interessant, smaksbilde. Rimelig. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16

Terningkast: 4+

Publisert: 22.05.2015 kl. 10:19
Oppdatert: 22.05.2015 kl. 11:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?