Her er godteri uten palmeolje til påskeegget

23. mars 2015Aktuelt
PÅSKEKOSEN ER REDDET: Det er masse digge påskegodterier å kose seg med i ferien selv om du vil prøve å unngå palmeolje. Foto: Frode Hansen/VG
PÅSKEKOSEN ER REDDET: Det er masse digge påskegodterier å kose seg med i ferien selv om du vil prøve å unngå palmeolje. Foto: Frode Hansen/VG

Ønsker du å unngå produkter med palmeolje? Vi har funnet frem godteri du kan putte i påskeegget med god samvittighet.

Det har stormet rundt bruken av palmeolje i norsk godteriprodukson de siste ukene. Forrige uke advarte bloggeren Sophie Elise leserne sine mot å kjøpe påskeegg med palmeolje. Og i helgen ble Freias #detnære-kampanje oversvømt av palmeoljekritikere ettersom sjokoladegiganten har produkter som inneholder den omstridte ingrediensen.

Men frykt ikke! Freia har mange godsaker helt fritt for palmeolje. Godt har funnet frem til noe av sitt favorittgodis som du kan legge i påskeegget. (Nederst i saken finner du også alt du trenger å vite om palmeolje.)

Det finnes mange godteriprodukter på det norske markedet som ikke inneholder palmeolje. Hvis du ikke finner ditt favorittgodteri på listen nedenfor og vil vite om det inneholder palmeolje kan du bruke Regnskogfondets palmeoljeguide – her kan du finne ut hvilke matvarer som inneholder palmeolje, og hvor mye.

Kvikk Lunsj

Foto: Frode Hansen/VG
Foto: Frode Hansen/VG

Hele Norges tursjokolade og manges desiderte påskefavoritt ( - vi spiser faktisk mellom 4000 og 5000 tonn Kvikk Lunsj i påsken) kan du trygt legge i anorakklomma igjen i år. Fra januar 2015 inneholder ikke Kvikk Lunsj lenger spor av palmeolje.

Produsent: Freia

Påskemarsipan

Foto: Frode Hansen/VG
Foto: Frode Hansen/VG

Marsipan kommer vi ikke utenom i påsken. Kolibriegg og marsipanstenger med fargerik strøssel hører hjemme i de fleste påskeegg. Påskemarsipan er fritt for palmeolje, og kan dermed nytes gjennom hele ferien.

Produsent: Nidar

Firkløver

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

De store sjokoladeplatene hører hjemme i tursekken. Er det ekstra energi i sjokoladen med litt nøtter? Ikke sikkert, men det er i hvert fall sikkert at Firkløver ikke inneholder palmeolje.

Produsent: Freia

Marsipan-Hval

Som sagt, vi kommer ikke utenom marsipan i påsken. Så det er godt å ha noen alternativer. Marsipan-Hval er et av dem, uten palmeolje.

Produsent: Hval

Premium Dark 70%

Foto: Nilse Bjåland/VG
Foto: Nilse Bjåland/VG

Elsker du mørsk sjokolade, kan du trygt fylle påskeegget med Premium 70%, helt uten å bekymre deg for palmeolje.

Produsent: Freia.

Smarties

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Småsjokoladene Smarties er fint fyll til påskeegget; søte, knasende og fargerike. Og uten palmeolje.

Produsent: Nestlé

Seigmenn

Foto: Terje Bringeland/VG
Foto: Terje Bringeland/VG

Disse små, sukrede gelemennene er også manges favorittgodt. Fint å ha i sekken på skitur, og like fint til påskeegget.

Produsent: Nidar.

Ris-Hval

Mer sjokolade. Og gjerne en variant med puffet ris - for litt variasjon. Ris-Hval kommer også uten palmeolje.

Produsent: Hval

Appelsin

Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix
Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix

Kanskje ikke helt godteri, men helt påske. Påskeappelsinene er ekstra søte, veldig sunne og garantert palmeoljefri. De kan du pakke med deg ekstra mange av.

Produsent: Appelsintreet.

Hva er det med palmeoljen?

Palmeolje er en av verdens mest brukte vegetabilske matoljer og brukes en del i sjokolade- og godteriproduksjon fordi den har noen egenskaper som andre oljer ikke har. Den er relativt fast ved romtemperatur, og er derfor særlig egnet i produksjon av noen godteriprodukter. Regnskogfondet har kartlagt hvordan produksjon av palmeolje truer regnskogen fordi denne hogges ned og brennes for å gi plass til plantasjer med oljepalmer. Palmeolje brukes ikke kun i godteriproduksjon, men også i andre matvarer og i hår- og hudprodukter.

Så lenge man fortsetter å bruke palmeolje i mange forbrukervarer, øker etterspørselen etter palmeolje, og mer og mer regnskog blir ryddet av veien. Dette får, i følge Naturvernforbundet, store konsekvenser for lokalbefolkningen og et vidt spekter av dyre- og plantearter i områdene. I tillegg fører hugst av regnskogen til forurensning av klimagasser og reduserer naturens motstandskraft mot ekstremvær.

I høst lovet alle de norske matvarekjedene at de skulle fjerne palmeolje fra sine egenproduserte produkter for å vise at de tar ansvar for miljø og helse. Inntil i fjor var heller ikke produsentene pålagt å merke produktene sine med «palmeolje», men den 13. desember 2014 trådte den nye matinformasjonsforordningen på plass. Mattilsynet krever nå at man spesifiserer «palmeolje» i ingredienslisten på alle produkter som inneholder denne. Det er derfor fullt mulig i dag å velge produkter uten palmeolje når du er ute og handler.

Publisert: 23.03.2015 kl. 21:41
Oppdatert: 24.03.2015 kl. 09:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?