Anne-Kat. Hærland lager helst middag på 15 minutter

12. september 2014Aktuelt
MATINSPIRASJON: Anne-Kat. mener det er lett med mat, fordi hun blir inspirert hver gang hun er sulten. - Og som regel er det vanskelig å spise uten å tenke «hm, men hva kunne jeg gjort for å forbedre retten?», sier hun. Foto: Frode Hansen/VG/Trygve Indrelid
MATINSPIRASJON: Anne-Kat. mener det er lett med mat, fordi hun blir inspirert hver gang hun er sulten. - Og som regel er det vanskelig å spise uten å tenke «hm, men hva kunne jeg gjort for å forbedre retten?», sier hun. Foto: Frode Hansen/VG/Trygve Indrelid
AvNatalie Ngo GranumogFelicia Alvsing

Den matglade komikeren mener de fleste måltider ikke bør ta lang tid å lage, men de bør være gode. Få hennes enkle favorittoppskrifter til både hverdags og fest

Anne-Kat. Hærland (42) er mest kjent som humordronning, men når hun ikke vitser på TV-skjermen eller scenen tilbringer hun tid på kjøkkenet. Mange av hennes beste retter blir imidlertid gjerne til mens hun leker med maten.

– Matlaging er for meg mye cirka mengder, hvor man må tørre å eksperimentere litt. Ser du en oppskrift som inneholder en ingrediens du ikke liker – bare ta den ut, med mindre den er helt essensiell for retten. Hvis du synes noe er ekstra godt, så kan du legge til en spiseskje og ta mindre av noe annet, sier Hærland, som mener det er derfor hun ikke liker å bake som krever mer nøyaktighet.

– Mye av maten jeg har laget har faktisk blitt bedre fordi jeg ikke hadde akkurat det som skulle i akkurat den retten. Jeg har ofte tenkt «wow, dette smakte jo mye bedre», fortsetter hun.

Enkle favoritter

Foto: Faksimile/Trygve Indrelid
Foto: Faksimile/Trygve Indrelid

Mat har vært en sentral hobby i Anne-Kats liv de siste tiårene. Hun er blant en av eierne av restauranten Fauna, som fikk sin første Michelinstjerne i år. I 2007 ga hun ut en kokebok sammen med Eyvind Hellstrøm. Og nå kommer hun med egen bok, «Latterlig enkelt, latterlig godt», som inneholder en samling av hennes enkle favorittoppskrifter samt husmortips.

– Oppskriftene har jeg spart på eller fått fra familie og venner opp gjennom årene, og utviklet videre. Noe har jeg laget helt, helt selv.

Enkelte matoppskrifter har hun også tatt med seg helt fra barndommen.

– Det er en oppskrift på en timiankylling som jeg vokste opp med. Det var det beste jeg visste da jeg var liten. Kylling var ansett som ganske eksklusivt på 70-tallet. Det var ikke noe folk kastet etter deg. Dersom vi spiste kylling skulle det være helg, konfirmasjon eller så måtte noen vi ikke likte ha dødd. Den oppskriften er noe mamma og pappa hadde funnet i et blad, og jeg var så glad i den stuffingen vi fylte kyllingen med. Fremdeles synes jeg den er absurd god, selv om jeg har gjort noen endringer på oppskriften, sier komikeren.

VERTINNEROLLEN: - For 20 år siden var det gøy å gå ut, nå er jeg mer glad i å ha besøk. Jeg liker å være hjemme og lage mat til folk. Det synes jeg er en hyggeligere samværsform enn å stå et lokale å rope «Hæ?» og «Hva?», sier Hærland. Foto: Trygve Indrelid
VERTINNEROLLEN: - For 20 år siden var det gøy å gå ut, nå er jeg mer glad i å ha besøk. Jeg liker å være hjemme og lage mat til folk. Det synes jeg er en hyggeligere samværsform enn å stå et lokale å rope «Hæ?» og «Hva?», sier Hærland. Foto: Trygve Indrelid

Kort og godt

Felles for mange av rettene er at de ikke tar lang tid å lage i det hele tatt. Selv bruker Anne-Kat. ti til femten minutter på middagen på en vanlig hverdag.

– Kokker sier gjerne at man skal lage alt fra grunnen; jeg vet at det blir bedre og alle skjønner det, men det er ikke mulig på en hverdag. Barna dine blir ikke kriminelle fordi de ikke får ordentlig kraft. De fleste måltider vi spiser bør ikke ta så lang tid å lage, men de bør være gode, sier Hærland bestemt.

Selv er hun veldig glad i å ha besøk, og skal hun ha middagsgjester er det ikke alltid hun trenger å bruke all verden med tid på matlaging. Forrige uke lagde komikeren tre retter til 30 personer - til sammen 90 porsjoner - på sitt eget kjøkken, og hver rett tok cirka femten minutter å lage.

– Jeg liker å få folk til å tro det at jeg har stått på kjøkkenet i timesvis, men det skjønner de jo at jeg ikke har gjort når de ser kokeboken, ler hun.

Venter du gjester til middag har Anne-Kat. noen få, men gode råd.

– Ikke stress for mye. Selskapet er det viktigste, og det er dere folk har kommet for å besøke. Hadde de ønsket å spise et gourmetmåltid, ville de gått på restaurant. Ellers pass på at det er nok mat og drikke, og gjør så mye du kan ferdig på forhånd, så slipper du å stå på kjøkkenet hele festen.

Her er tre enkle og gode retter signert Anne-Kat. Hærland som passer både til hverdags og fest.

Ønsker du å lage en av rettene til flere middagsgjester, er det bare å gange opp porsjonene.

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Publisert: 12.09.2014 kl. 10:02
Oppdatert: 12.09.2014 kl. 10:16


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?