Denne mannen har blitt kjent som verdens første melkesommelier

23. juni 2017Aktuelt
EKSPERT: Bas de Groot (40) er melkesommelier, og kan smake opptil syv smakslag i melken. Foto: Guus Schoonewille
EKSPERT: Bas de Groot (40) er melkesommelier, og kan smake opptil syv smakslag i melken. Foto: Guus Schoonewille

Bas de Groot (40) føyer seg i rekken av nisje-sommelierer. Han er ekspert på melk.

- Jeg bruker «sommelier», men det er nok ikke det korrekte uttrykket. Jeg jobber verken på restaurant eller er komfortabel med å sette sammen forskjellige typer mat med melk. Men jeg er nok en av de som kan mest på området, sier Bas de Groot.

De Groot er en 40 år gammel mann fra Nederland som etter en bloggpost om hvordan fôr og klima kunne endre smaken på melk, ble kjent i media som en «melkesommelier». Dette skjedde da en kollega fikk jobben med å lage en online plattform for å få folk interessert i melk, og de Groot ble spurt om han ville fortelle om sin melkefascinasjon.

- Alle drakk melk hjemme hos meg, og jeg ble avhengig. For fire år siden drakk jeg fire liter melk hver dag. Det ble litt mye, sier melkesmakeren.

Han fortsetter:

- Siden jeg innimellom fikk smake på råmelk fra både kuer og geiter, la jeg merke til at smaken varierte veldig. Da ble jeg fascinert, forteller de Groot.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SER: Når Bas de Groot skal vurdere en melk ser han på den for å legge merke til fargenyanser. Foto: Guus Schoonewille
SER: Når Bas de Groot skal vurdere en melk ser han på den for å legge merke til fargenyanser. Foto: Guus Schoonewille

På et punkt kalte kunstneren og vennen, Sietske Klooster, han for melkesommelier, noe mediene la merke til.

- Hele melkesommelier-konseptet var veldig stort i Nederland i 2015. Folk trengte en forklaring da Nederland kvittet seg med kvoten på melkeproduksjon, og mediene kontaktet meg, melkesommelieren, som ekspertkilde. Så ballet det på seg, sier melkeeksperten.

Nå har hans nisjete ekspertise fått stor oppmerksomhet: New York Magazines matside Grubstreet har skrevet om han, og CNN har laget en minidokumentar.

Sennep og vann

De Groot føyer seg inn i en stadig lengre rekke av sommelierer, altså (smaks)eksperter, innenfor svært snevre områder. Mens den klassiske sommelieren er en ekspert innen vin, og da også gjerne jobber på en restaurant og har ansvaret for vinen her, har det de siste årene dukket opp sommelierer innen andre nisjer.

Pierette Huttner ble kjent i 2015 for sitt arbeid som senneps-sommelier for merket Dijon.

- Jeg hadde en veldig intens læringsprosess, fortalte hun til FoodRepublic da.

Året før ble verden kjent med Martin Riese - verdens eneste vannsommelier. Restauranten han jobbet på hadde en 44-sider lang vannmeny.

På spørsmål om han drakk vann fra kranen i USA, svarte han:

- Altså, jeg bruker det til å pusse tennene.[...] Har du luktet på det? skriver Quartz.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EKSPERT: Martin Riese er ekspert på vann. Her er han midt i en vinsmaking. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
EKSPERT: Martin Riese er ekspert på vann. Her er han midt i en vinsmaking. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni

Forskjellige farger

Tilbake til melkemesteren: Teorien til Bas de Groot er at melk, på lik linje med vin, har terroir. Altså at smaken påvirkes av jord, klima og terreng. Og akkurat som med vin, har han en egen måte å vurdere melken på.

- Jeg heller melken i et vinglass, og ser på den ovenfra for å se hvilken farge den har. Fargen kan variere mellom for eksempel grønnlig, blåaktig (da har kuen spist mye korn), oransje eller gulhvit (da har den spist mye gress som inneholder karoten), mener de Groot.

Deretter lukter han på melken, roterer den i glasset og ser hva slags film som legger seg på innsiden av glasset.

- Noen har bobler, noen har små prikker og noen lager en tynn film. Med andre ord er det i hvert fall tre forskjellige varianter i smaken av melk, sier de Groot.

Når han smaker, forteller han at han kan definere opptil syv forskjellige «lag» i melken.

Vil ta slutt

Selv om han nyter stor suksess i disse dager, er han tydelig på at tiden som melkesommelier kommer til å ta slutt en dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNURRER: Etter at Bas de Groot har virvlet på melken, ser han på hvordan melken renner ned fra sidene av glasset. Foto: Rik van der Linden
SNURRER: Etter at Bas de Groot har virvlet på melken, ser han på hvordan melken renner ned fra sidene av glasset. Foto: Rik van der Linden

- Alt jeg vil er å fortelle en historie om at det finnes forskjellige typer melk der ute, slik at bøndene kanskje kan få øynene opp for alle mulighetene de har, forteller de Groot.

Melkeeksperten er også klar på at han sier nei til alt han ikke har lyst til å gjøre. Som da han ble spurt om å komme på en jordbruksmesse for å smake på melk med de besøkende.

- Jeg vil ikke være en klovn til underholdning for folk. Derfor gjør jeg bare det jeg selv ønsker, sier melkeeksperten.

Han fortsetter:

- Og på ett punkt kommer noen til å være bedre enn meg, og folk kommer til å slutte og spørre meg om intervjuer. Det er også helt greit.

- Følg drømmen

Ingvild Tennfjord er journalist, forfatter og sommelier, og har blant annet gitt ut fire vinbøker. Hun mener det er fullt mulig å være en melkesommelier.

- Som med alle fagfelt kan man «nørde» seg veldig langt ned i noe. For folk som står utenfor kan det virke veldig rart, men hvis man arbeider mye med for eksempel melk er det helt logisk, sier Tennfjord.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOMMELIER: Forfatter og sommelier Ingvild Tennfjord forteller at det finnes mange forskjellige «smakere» der ute. Foto: Line Møller/VG
SOMMELIER: Forfatter og sommelier Ingvild Tennfjord forteller at det finnes mange forskjellige «smakere» der ute. Foto: Line Møller/VG

Hun fortsetter:

- Og det finnes vannsommelierer, kakesmakere, issmakere og mange andre der ute. Det er masse morsomme jobber der ute i verden, og jeg oppfordrer alle som leser dette til å følge drømmen, sier vineksperten.

Tennfjord sluttet selv i jobben som journalist for å følge drømmen om å bli vinekspert.

- En del av utdannelsen min var at jeg måtte kunne en del om kaffe og te. Da ble jeg veldig overrasket over at du kan være veldig flink i vin, uten at det kan overføres til kaffe. Og dette til tross for at grunnprinsippene er de samme. Så hvis jeg våknet en dag og ville bli melkesommelier, hadde jeg måttet startet fra null igjen, sier forfatteren.

Tennfjord mener en god sommelier er en som hjelper deg å få en god vinopplevelse.

- Det kan være servitøren som gjør bryllupsdagen din helt uforglemmelig, eller sånne som meg som gjør hverdagen litt mer uforglemmelig. Vi forsøker å veilede folk til å gjøre gode valg, og det tror jeg kan gå igjen i alle sommelier-nisjer, sier Tennfjord.

Publisert: 23.06.2017 kl. 12:45


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?