Syv steg til proffe matbilder til Instagram

KAMERAET SPISER FØRST: Det er ikke bare bare å ta de perfekte matbildene til Instagram. Men følger du noen enkle tips er du langt på vei til å bli #foodpornstar. Foto: NTB Scanpix.
KAMERAET SPISER FØRST: Det er ikke bare bare å ta de perfekte matbildene til Instagram. Men følger du noen enkle tips er du langt på vei til å bli #foodpornstar. Foto: NTB Scanpix.
Paal-Erik Nygård
Paal-Erik Nygård

Med disse enkle triksene kan du forvandle dine kjedelige bilder av mat til #foodporn.

Å dele bilder av maten på sosiale medier har tatt helt av og i skrivende stund har de matrelaterte emneknaggene #food, #foodporn, #foodie og #foodgasm blitt brukt over 350 millioner ganger på Instagram.

For at dine foodpics skal bli like gode som proffenes, har vi laget en liste over tips og triks du kan bruke neste gang du fotograferer maten din.

OBS: Vi garanterer ikke tusenvis av likerklikk eller kjendisstatus, men matbildene dine vil garantert bli bedre!

Om du velger å spise ute eller hjemme spiller ingen rolle, men lyssettingen er alfa omega. Naturlig lys egner seg best så forsøk å plasser deg selv, og selvfølgelig retten du ønsker å fotografere, i nærheten av et vindu. Unngå taklamper - og for all del ikke bruk blitz.

Når man anretter en salat bør man unngå å blande alle ingrediensene sammen i en bolle. Først bør man blande den grønne salaten med litt olje eller dressing så den ikke ser tørr ut. Legg det grønne på tallerkenen før du tilsetter de øvrige ingrediensene jevnt utover salaten. Du vil da unngå at alle de sterke fargene samles på en side av salaten, som igjen vil gjøre at retten ser balansert og tiltalende ut.

Når du skal anrette maten bør du ta utgangspunkt i hva kameraet ser. Uavhengig av hva slags rett du lager bør du fremheve de ingrediensene som ser best i sentrum av bildet. Disse bør du også plassere nærmest kameralinsen, men pass på så det ikke ser for iscenesatt ut.

Dette er kanskje et av de eldste, men også viktigste trikset i boka som de fleste foodies bruker. Ved bilder av grønsaker og salater kan du helt enkelt spraye på et tynt lag med vann. Effekten er at retten ser freshere ut.

Ved ulike kjøttretter anbefales det å pensle kjøttet med en vegetabilsk olje eller det overflødige fettet fra tilberedingen. Kjøttet vil da bli blankere og se saftigere og mer apetittelig ut.

Lager du en suppe er det aldri feil å pynte med litt friske urter eller litt creme fraice. Uansett hva du lager vil de ekstra elementene du legger til gi bildet mer liv, men ikke overdriv; for mye «pynt» fort kan gjøre bildene dine uryddige.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Omgivelsene rundt motivet spiller også en sentral rolle. Alt fra overflaten på bordet, valg av drikkevarer og bestikk kan tilegne bildet en særegen atmosfære som gir mottakeren en komplett visuell opplevelse.

Følg oss på Instagram og del matbildene dine med #godtno så reposter vi dem kanskje.

Kilder: Instagram.com, BuzzFeed og Thrillist.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?