Ukens matblogg: Kjøttfri hverdagsmiddag med rødbeter, feta og honning
Spis det beste høsten har å by på: Rødbeter, byggkorn og purre sammen med valnøtter, fetaost og honning.
- Denne lager vi i utgangspunktet til hverdagsmiddag, men den smaker så godt at vi gjerne serverer den når vi har gjester, sier ukens matbloggere Beata og Henrik til Godt.
- Siden den lages i langpanne er det lett å lage til mange, og vi har fått mange tilbakemeldinger på at den er veldig god. Men det er lett å bare lage for noen få også, sier paret.
- Det beste med den er kombinasjonen av de ulike smakene. Den litt salte fetaosten passer godt med rødbeten og grynene som er søtet med honning. Valnøttene gir fin tyggemotstad. Pass bare på at grønnsakene ikke blir overstekt, understreker de.
- Men ta deg godt tid. Retten er ikke vanskelig i seg selv, sier de.
- Rotgrønnsaker! De kan brukes til utrolig mye, bidrar med mye smak og er næringsrike og sunne. Kan brukes i utallige kombinasjoner, kan kokes, stekes, moses, lage suppe av, hjemmelaget chips og mye annet. Og norsk smør! Jeg har ikke smakt bedre smør i noe annet land.
Les bloggen til Beata og Henrik her, og følg dem på Facebook og Instagram.
Ingredienser for 4 personer
1,2 kg rødbeter
noen kvister frisk rosmarin
2-3 fedd hvitløk
olivenolje
noen kvister frisk dill
2 store purreløk
smør
3 dl bygg (helkorn)
olivenolje med sitronsmak
salt, pepper
flyttende honning
200 g fetaost, chévre eller annen ost med mye smak
valnøtter
Fremgangsmåte
Beregn omtrent to timer fra du starter å skrelle grønnsakene til maten står på bordet.
Begynn med å vaske og skrelle rødbeter. Husk å bruke engangshansker i gummi, fordi rødbeter smitter med sterk farge. Del rødbetene i to skjær ca 2-3 mm tykke halvskiver. Hvis rødbetene er store kan du dele skivene flere ganger. Bland med hakket rosmarin, knust hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Ha det over i en stor form kledd med aluminiumsfolie. Sett i forvarmet ovn på 190 grader og stek til rødbetene er myke. Hvis du kjøper dem på vinteren eller våren tar det opp til 40-50 minutter. Bruker du ny-rødbeter, kan du halvere tiden.
Rens purreløk og skjær i skiver, ha over i en aluminiumsfoliekledd form og strø over salt, pepper og smør delt i små biter. Stek i ovn sammen med rødbetene, det tar ca 20-25 minutter.
Kok byggkorn. Når det er ferdig, bland i 2-3 skjer honning, sitronsmaksatt olivenolje og litt salt.
Sjekk om ferdigstekte rødbeter trenger mer salt eller pepper, og bland de med finhakket dill.
Server bygg, stekte rødbeter og purre sammen med grovhakkede valnøtter, fetaost og flyttende honning og nyt måltidet.
Publisert: 13.08.2015 kl. 15:58
Lag deg en gratis konto