Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Kjøttfri hverdagsmiddag med rødbeter, feta og honning

HERREMÅLTID: Bak rødbetene og purren i ovnen. Server med fetaost, nøtter og honning. Foto: Henrik Haugberg
HERREMÅLTID: Bak rødbetene og purren i ovnen. Server med fetaost, nøtter og honning. Foto: Henrik Haugberg

Spis det beste høsten har å by på: Rødbeter, byggkorn og purre sammen med valnøtter, fetaost og honning.


Ukens matbloggere Beata (31) og Henrik (34) HaugbergBeata er pedagogisk leder i barnehage og Henrik er webutvikler.Bor i Oslo.Favorittråvaren er rotgrønnsaker, smør og lammekjøtt.Når vi lager mat så liker vi at barna hjelper til.Blogg:Greenfork.no der vi vil inspirere til å spise mer grønnsaker, helkorn og fisk.Foto: Henrik Haugberg
Ukens matbloggere Beata (31) og Henrik (34) HaugbergBeata er pedagogisk leder i barnehage og Henrik er webutvikler.Bor i Oslo.Favorittråvaren er rotgrønnsaker, smør og lammekjøtt.Når vi lager mat så liker vi at barna hjelper til.Blogg:Greenfork.no der vi vil inspirere til å spise mer grønnsaker, helkorn og fisk.Foto: Henrik Haugberg

- Denne lager vi i utgangspunktet til hverdagsmiddag, men den smaker så godt at vi gjerne serverer den når vi har gjester, sier ukens matbloggere Beata og Henrik til Godt.

- Siden den lages i langpanne er det lett å lage til mange, og vi har fått mange tilbakemeldinger på at den er veldig god. Men det er lett å bare lage for noen få også, sier paret.

- Det beste med den er kombinasjonen av de ulike smakene. Den litt salte fetaosten passer godt med rødbeten og grynene som er søtet med honning. Valnøttene gir fin tyggemotstad. Pass bare på at grønnsakene ikke blir overstekt, understreker de.

- Men ta deg godt tid. Retten er ikke vanskelig i seg selv, sier de.

- Rotgrønnsaker! De kan brukes til utrolig mye, bidrar med mye smak og er næringsrike og sunne. Kan brukes i utallige kombinasjoner, kan kokes, stekes, moses, lage suppe av, hjemmelaget chips og mye annet. Og norsk smør! Jeg har ikke smakt bedre smør i noe annet land.

Les bloggen til Beata og Henrik her, og følg dem på Facebook og Instagram.

Ingredienser for 4 personer

1,2 kg rødbeter

noen kvister frisk rosmarin

2-3 fedd hvitløk

olivenolje

noen kvister frisk dill

2 store purreløk

smør

3 dl bygg (helkorn)

olivenolje med sitronsmak

salt, pepper

flyttende honning

200 g fetaost, chévre eller annen ost med mye smak

valnøtter

Fremgangsmåte

Beregn omtrent to timer fra du starter å skrelle grønnsakene til maten står på bordet.

Begynn med å vaske og skrelle rødbeter. Husk å bruke engangshansker i gummi, fordi rødbeter smitter med sterk farge. Del rødbetene i to skjær ca 2-3 mm tykke halvskiver. Hvis rødbetene er store kan du dele skivene flere ganger. Bland med hakket rosmarin, knust hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Ha det over i en stor form kledd med aluminiumsfolie. Sett i forvarmet ovn på 190 grader og stek til rødbetene er myke. Hvis du kjøper dem på vinteren eller våren tar det opp til 40-50 minutter. Bruker du ny-rødbeter, kan du halvere tiden.

Rens purreløk og skjær i skiver, ha over i en aluminiumsfoliekledd form og strø over salt, pepper og smør delt i små biter. Stek i ovn sammen med rødbetene, det tar ca 20-25 minutter.

Kok byggkorn. Når det er ferdig, bland i 2-3 skjer honning, sitronsmaksatt olivenolje og litt salt.

Sjekk om ferdigstekte rødbeter trenger mer salt eller pepper, og bland de med finhakket dill.

Server bygg, stekte rødbeter og purre sammen med grovhakkede valnøtter, fetaost og flyttende honning og nyt måltidet.

SUNT: Fristende  friske grønnsker, korn, fetaost, nøtter og honning, enklere blir det ikke.  Foto: Henrik Haugberg
SUNT: Fristende friske grønnsker, korn, fetaost, nøtter og honning, enklere blir det ikke. Foto: Henrik Haugberg
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?