Til hovedinnhold

Speilglasur er kaketrenden «alle» snakker om

28. juli 2017Aktuelt
MESTER: Den prisbelønte konditoren Sverre Sætre deler hemmeligheten bak perfekt speilglasur. Foto: Frode Hansen/VG/Skjermdump/Instagram @sverresaetre
MESTER: Den prisbelønte konditoren Sverre Sætre deler hemmeligheten bak perfekt speilglasur. Foto: Frode Hansen/VG/Skjermdump/Instagram @sverresaetre

Kaker med glasur så blank at du kan speile deg i den - mirror glaze - har blitt enormt populære det siste året, forteller konditor. Se hvordan du lager den selv!

Hvis du er på Instagram og er noenlunde matinteressert, har du garantert fått med deg kaker som dekkes med «mirror glaze».

Mirror glaze, eller speilglasur, er en spesiell glasur som blir så blank at omgivelsene reflekteres i overflaten, og nettsteder som Independent og Business Insider har tidligere skrevet om fenomenet.

På Instagram har den russiske instagrambrukeren Olga Noskova fått mye oppmerksomhet for sine utrolige og speilblanke kaker. Per dags dato har hun over 599 000 følgere.

I Norge er kokk og konditor Sverre Sætre én av dem som legger ut videoer av den spesielle teknikken, og han merker godt hvor populære disse innleggene er.

- For cirka et år siden la vi ut en tidlig mirror glaze-video der vi helte gul glasur over en smultringformet kake, og den tok fullstendig av. Vi får også masse mailer fra folk som lurer på «hva dette er», forteller Sætre.

Les også: Mesterkokk åpner ny restaurant i Oslo

Grunnen til at glasuren blir såpass speilblank ligger i kombinasjonen av ingredienser.

- Sukkerinnholdet (sukker og glukose - journ. anm.), væsken og sjokoladen skaper en emulsjon som er blank. I tillegg bruker en mindre sjokolade enn normalt for å unngå matthet. Den lave sjokolademengden fører til at glasuren blir veldig rennende, så derfor tilsetter vi gelatin for at glasuren skal stivne på kaken, sier Sætre.

Eksperimenterte

Selv om konditoren kun har postet videoer av mirror glaze det siste året, har han jobbet med glasuren i årevis.

- Da jeg gikk inn i faget for 25 år siden gikk det for det meste i mørke sjokoladeglasurer, også kalt ganacher. Da lagde vi en emulsjon av melk, fløte og sjokolade, og glaserte kakene med det. Men når man er med i konkurranser er man nødt til å fornye seg, sier konditoren.

Etter hvert begynte han å eksperimentere med sortglasurer - helt mørke speilglasurer - før han for ti år siden begynte med rene speilglasurer.

- Sjokoladeglasurer blir matte etter hvert. I tillegg ville jeg trekke det bort fra de tradisjonelle fargene som var mørke, brune eller hvite, sier han.

Konditoren begynte å jobbe med fargesterke glasurer. Sjokoladen ble byttet ut med glasurer som var knallrøde, -gule eller -grønne.

- Det ble sett på som en negativ ting, siden vi brøt med det etablerte. Men vi fortsatte å jobbe med fargerike speilglasurer. Og til slutt hadde jeg med speilglasur da vi vant kokke-VM og kokk-OL, sier Sætre.

Eksploderte

Konditoren har selv merket at interessen for speilglasur har økt drastisk de siste årene.

- Mirror glaze begynte å ta av for tre år siden, og for ett år siden eksploderte det skikkelig - BAM. Nå er det veldig stort, sier Sætre.

Selv om ikke kakesalget har økt, har etterspørselen etter kurs i speilglasur gått til himmels.

- Vi ser en ekstremt økt interesse for å lære speilglasur. Det har kommet til det punktet der speilglasur ikke lenger bare er en teknikk forbeholdt noen få konditorer, men folk der hjemme også, sier Sætre.

Konditoren tror det er flere grunner til at glasuren har blitt så populær.

- Først og fremst er det veldig pent å se på. Og du får en veldig følelse av håndverk når du lager det: Det blir kanskje ikke perfekt hver gang, men når det først går er det veldig kult, sier konditoren.

Han fortsetter:

- Selv etter å ha laget mirror glaze i årevis - på tusenvis av kaker - er det fortsatt ekstremt tilfredsstillende å legge på en perfekt mirror glaze, og se at den legger seg uten en eneste luftboble.

Sjekk ut oppskriften under for å finne ut hvordan du kan lage mirror glaze selv.

Sverre Sætres tips til når du skal lage mirror glaze

1. Ikke få luft i glasuren, da får du bobler. Aldri bruk visp, og hvis du bruker stavmikser må du passe på å ikke dra inn luft med den.

2. Kaken er nødt til å være helt fryst, ellers vil ikke glasuren stivne på riktig måte.

3. Lag nok glasur. Folk spør alltid om all glasuren som renner ned på fatet under, men denne glasuren, som kalles arbeidsglasur, er også nødt til å være til stede for at glasuren skal dekke ordentlig. Du trenger dobbelt så mye glasur som kaken egentlig krever.

4. Bruk glasuren på nytt: Arbeidglasuren som er til overs kan du samle opp og sette i kjøleskapet eller fryseren. Smelt den og glassér en ny kake.

Publisert: 28.07.2017 kl. 15:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?