Chia, lin og bulgur - kan du forskjellen på disse kornsortene?

22. januar 2016Aktuelt
Det finnes mange typer korn og frø. Kan du forskjellen på dem? Foto: Geir Otto Johansen/VG.
Det finnes mange typer korn og frø. Kan du forskjellen på dem? Foto: Geir Otto Johansen/VG.

Her har vi laget en oversikt over de mest populære sortene, slik at du ikke trenger å lure lenger.

Korn og frø kan brukes til så mangt, og de siste årene har det blitt mer og mer populært og erstatte de med andre bakevarer, poteter og ris. Glutenalergikerne er frelst, og det er også helseguruene blitt. Det er mye næring i korn og frø og det kan være godt for kroppen og bytte ut pastaen, risen og poteten med korn og frø i blant!

Men det er ikke alltid like lett å vite hvilke sorter man skal ta til innkjøp av, og mange av sortene er like og brukes til det samme. Sjekk vår oversikt og finn ut hvilke sorter som kan passe for deg.

Her er oversikten over de ti mest vanlige sortene:

Chia - er frø fra en blomsterplante i myntefamilien. Planten finnes i Mexico, Guatemala, Paraguay, Argentina og Bolivia. Frøet har blitt supertrendy som slankemat og innheholder både omega-3, protein, fiber og kalium for å nevne noen. Når frøet blir fuktig sveller den litt opp, noe som gir en metthetsfølelse. Chiafrø kan brukes til å lage grøt, pudding, muffins, youghurt, oppi frokostblandinger og smoothies, og er perfekt som et restutisjonsmåltid etter trening.

Sesam - kommer fra planter dyrket i kina, india, sentral- og sør amerika- De er rike på mineraler, E-vitamin, flerumettet fett og protein, og kan brukes til langt mer enn på toppen av hamburgerbrødet ditt. Sesamfrø er populært i bakst, vegetarmat, på fisk og i salater for å nevne noe.

Roastbiff servert med quinoasalat. Foto: Mari Svenningsen
Roastbiff servert med quinoasalat. Foto: Mari Svenningsen

Quinoa - er et frø fra Sør-amerika. Det brukes til et alternativ til ris og poteter. Quinoa kan minne om couscous, men innholdet er ikke helt likt. Quinoa har et høyt innhold av aminosyrene lysinim metionin og treonin som det er lite av i korn og belgvekster. Verdens helseorganisasjon regner aminosyresammensetningen som fullgod med proteinene i melk.

Linfrø- og helkornbrød. Foto: Nina Bugge Øyen
Linfrø- og helkornbrød. Foto: Nina Bugge Øyen

Lin - kommer fra veksten Lin, og har et høyt innhold av kostfiber og omega-3 fettsyrer. Linfrø anvendes blant annet i musli og baking, og er et gunstig frø for hjerte og kar gjennom ulike mekanismer i kroppen.

Amaranth - er en frøplante som lenge har vært kjent hos befolkningen i Sør-Amerika. Frøet proppfullt med proteiner, sunne fettsyrer, mineraler og vitaminer. Frøet kan males til mel og brukes i i bakst, eller kokes hele. Bruk det gjerne i salater og frokostblandinger. Du kan faktisk poppe de som popcorn også.

Bulgur - stammer fra Midtøsten og rundt Middelhavet. Bulgur lages av durumhvete som forkokes, tørkes og knuses. Bulgur ligner på couscous, men er mer næringsrikt da hele kornet blir bevart. Bulgur brukes som et alternativ til ris, pasta eller potet og er kjempe godt å blande i salater.

Semule - Er den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. Den er brukt til å lage grøter, puddinger, pasta og couscous. Semule er et tradisjonelt norsk matvareprodukt med høyt protein innhold, men siden skallet er fjernet inneholder det lite fiber.

Lammeburgere med couscous. Foto: Viveka Oftedal
Lammeburgere med couscous. Foto: Viveka Oftedal

Couscous - er i likhet med Bulgur fremstilt av semule og durumhvete, og er faktisk et hovednæringsmiddel i Nord-Afrika. Couscous har høyt proteininnhold og lave fettinnhold, og inneholder faktisk mer fiber enn pasta og ris. Couscous smaker ikke så mye, så tilsetningene blir hemmeligheten bak en smakfull Couscous.

Bokhvetepasta. Foto: pixabay.com
Bokhvetepasta. Foto: pixabay.com

Bokhvete - eller buhvete kommer av to ettårige urter i slireknefamilien, og er faktisk en nøtt. Bokhvete inneholder ikke gluten og brukes som alternativ til de vanlige kornsortene i glutenfri kost. Bokhvete er rikt på jern, kalium og magnesium. Du kan blant annet bruke bokhvete til å lage grøt, og du kan få kjøpt bokhvete i hele nøtter, bokhvetemel, bokhvetenudler og bokhvetepasta.
Teff - er en viktig kornsort blant annet i Etiopia og Eritrea. Teff er finkornet og kan komme i en rekke farger, fra hvit og rød til mørk brun. Kornet er proppet med proteiner, aminosyrer, kalsium og jern og har en mild nøttesmak. Teff kan brukes til å lage kjeks, brød, kaker og brukes ofte som et glutenfritt alternativ. Blander man kornet med leire, kan det faktisk brukes til bygging også.

Kilder: Wikipedia, Balanseihverdagen.no. bramat.no

Publisert: 22.01.2016 kl. 12:53
Oppdatert: 22.01.2016 kl. 15:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?