«Arbeidsløse» toppkokker gir bort matinspo

DELER MATINSPIRASJON: Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan lager matprogram fra kjøkkenet hjemme. Foto: Agnete Brun
DELER MATINSPIRASJON: Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan lager matprogram fra kjøkkenet hjemme. Foto: Agnete Brun
Mona Bristøl

Stengte restauranter og hjemmekarantener har ført til at fjernsynskjøkkenet har gjenoppstått - nå på Instagram.

I store deler av verden har hverdagslivet blitt snudd på hodet i løpet av de siste dagene. Alt fra Michelin-restauranter til små kafeer har sett seg nødt til å stenge ned driften på ubestemt tid. Noen holder fortsatt foreløpig åpent - og har valgt å tilby take away, blant dem er Katla og Brutus i Oslo. Men for hver dag faller stadig flere fra. Bransjen går nå en tøff tid i møte.

Foto: Skjermdump fra @hellstroms_verden
Foto: Skjermdump fra @hellstroms_verden

Likevel fortsetter kokker å dele matinspirasjon som gir oss vann i munnen -men nå via fjernsynskjøkken på sosiale medier. En av dem er Eyvind Hellstrøm. Etter en idé fra kjæresten, Anita Rennan, lager han nå matprogrammer fra sitt eget kjøkken som ligger tilgjengelig via stories på hans Instagram-konto.

– Vi satte i gang med et ønske om å glede folk som sitter hjemme ved å dele det vi kan. Nå legger vi ut en video på sparket ut fra det som inspirerer oss. Vi ønsker at det skal være enkel og lett forståelig mat for folk flest, sier Hellstrøm til Godt.

I programmene forteller og forklarer en avslappet Hellstrøm fra eget kjøkken. Mandag kveld deler han de beste triksene til en god tomatsaus med restemat. Det er ikke så rart om det virker som han flørter med kamera. Han forteller til Godt at det er kjæresten, som til daglig tar alle bilder på Instagram-kontoen hans, som også filmer videosnuttene. Så langt har det også vært potetkake og lammestek på menyen.

– Vi er veldig opptatt av å finne hyggelige måter å tilpasse oss den nye tiden, og kommer til å legge ut måter å lage smart mat på hver dag fremover, sier han og legger til:

– Tilbakemeldingene fra folk har vært overstrømmende positive og utelukkende glade. Og for oss er dette som noe som gleder i en vanskelig tid for alle.

Han utelukker ikke at dette er noe han kommer til å fortsette med, selv etter at den verste krisen er over, men det er foreløpig ikke noe som er planlagt.

Italienske Massimo Bottura, som står bak en av verdens mest kjente restauranter Osteria Francescana, er også blant kokkene som nå lager matprogram fra sitt eget kjøkken. Bottura sendte søndag kveld direkte på Instagram, og sendingen ligger foreløpig fortsatt tilgjengelig i stories. Programmet er fylt av masse italiensk energi, glede og hjemmekos. Sønnen går rundt i pysjamas, hunden er med, mens sjefskokken selv lager tortellini.

– Først og fremst: Vask hendene. Og: Hold deg frisk og drikk masse friskpresset appelsinjuice, sier han på engelsk, i innlegg for å fortelle om showet, som han kaller #kitchenquarantine, på godt norsk kjøkkenkarantene.

Også den spanske toppkokken Dani Garcia, som står bak en rekke restauranter - blant Bibo Dani Garcia Marbella som hadde tre stjerner i Michelin-guiden, har kastet seg på fjernsynskjøkken-bølgen fra sitt hjem i Madrid. På menyen mandag står en bønnerett med spinat og røkelaks. I utgangspunktet skriver Garcia at han ville brukt skjell, men ettersom dagligvare-leveringen er forsinket må han bruke det han har i kjøleskapet - «umulig å gjøre det mer ekte», skriver han med følge av et svett smilefjes. Forstår du derimot ikke spansk, kan det derimot bli litt vanskelig å følge.

En annen kokk, som har ønsket å dele av sin kunnskap, er tidligere Bagatelle-ansatt Sebastian Engh, som til daglig er kjøkkensjef på restaurant Curtisen i Halden. Søndag måtte han stenge restauraten, mandag holdt han gratis matlagningskurs for barn på Facebook.

– Jeg tenkte på barna som ikke får gå på besøk til hverandre, dra på trening eller noe som helst. Så da tenkte jeg at jeg kunne stille på dugnad på en litt annerledes måte, sier han til NRK Østfold.

Er du mer glad i søte fristelser, skal du hive deg rundt og følge donut-dronningen Talor Browne, som har fått søtmonser i hovedstaden hektet på den amerikanske utgaven av smultringer. Tirsdag morgen kjører hun en direktesending, en såkalt «bake along» på Instagram hvor hun lærer deg å lage frokostpannekaker. Får du ikke med deg sendingen direkte avslører hun at hun også vil poste steg for steg-instruksjoner i etterkant.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?