Ukens matblogg: Skrei med middelhavssmak

SUNT: Den milde smaken på fisken passer godt til linsene med rødvin og potetmosen med hvitløk og persille. Foto: Maj-Britt Aagaard
SUNT: Den milde smaken på fisken passer godt til linsene med rødvin og potetmosen med hvitløk og persille. Foto: Maj-Britt Aagaard
Magne D. Antonsen

Det er nå skreien er best, lag denne med hvitløk- og persillepotetmos til kjæresten din i dag.

Ukens matblogger Maj-Britt Aagaard (40)Er matskribent, oppskriftsutvikler og finalist i Masterchef Spesial 2015.Bor i Oslo.Favorittråvaren er hvitløk og god olivenolje.Favorittredskap er Le Creuset-gryter og Wüsthof-kniv.Når jeg lager mat så elsker jeg å improvisere.Blogg: spiselandslaget.comFoto: Matias Armand Jordal
Ukens matblogger Maj-Britt Aagaard (40)Er matskribent, oppskriftsutvikler og finalist i Masterchef Spesial 2015.Bor i Oslo.Favorittråvaren er hvitløk og god olivenolje.Favorittredskap er Le Creuset-gryter og Wüsthof-kniv.Når jeg lager mat så elsker jeg å improvisere.Blogg: spiselandslaget.comFoto: Matias Armand Jordal

- Første gang jeg lagde denne, brukte jeg det jeg hadde for hånden der og da, sier ukens matblogger Maj-Britt Aagaard til Godt.no.

- Det ble så vellykket at jeg til og med gjorde kur til kjæresten min med den. Det funket veldig bra! Det er absolutt en fiskerett som kan serveres til en romantisk middag, sier hun.

- Rødvinslinsene er alt annet enn kjedelige, og en venninne som har laget dem flere ganger til både kjøtt og fisk, skrev i et kommentarfelt på Facebook at de er var så deilige at hun ville ligge med dem. Jeg tror det må være det største kompliment de linsene har fått noen gang. Kanskje derfor de rødmer, sier Maj-Britt.

- Det kritthvite og litt søte skreikjøttet passer fantastisk godt sammen med den kraftige og litt syrlige rødvinssausen som linsene ligger i, og persilleoljen i potetmosen gir et friskt og tydelig urtepreg. Det smaker grønt. Når du koker hvitløken sammen med potetene får du dessuten en behagelig og mild hvitløkssmak som ikke slår i hjel de andre komponentene i retten, forklarer hun.

- Pass på å koke vekk alkoholen i sausen, hvis ikke får den en ubehagelig bitter bismak. Også må du velge riktige poteter til mosen. Det skal være melne poteter, for eksempel Kerrs Pink eller mandelpoteter. Poteter til mos skal koke i usaltet vann. Da unngår du seig stappe, forteller Maj-Britt.

Les bloggen til Maj-Britt her, og følg henne på Facebook og Instagram også.

Ingredienser for 4 personer

  • 800g loin av skrei
  • 1 økologisk sitron, litt finrevet skall og noen skiver
  • Salt
  • Olivenolje
  • 500 g ferdigkokte linser
  • 1 rødløk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ts tomatpuré
  • 1 ts tørket timian
  • 1 klype sukker
  • 2 dl rødvin
  • 10-12 cherrytomater delt i to
  • Salt og pepper
  • 12-14 melne poteter
  • 6 hvitløksfedd, skrelt og delt i to
  • 2-3 dl varm melk
  • 3 ss smør, smeltet i den varme melken
  • 2 store never flatbladet persille eller kruspersille
  • 1 dl god kaldpresset olivenolje
  • Salt og pepper

Maj-Britt bruker omtrent 45 minutter på å lage denne.

Ha olivenolje og persille i en blender. Purér til en glatt mos.

Skrell potetene og del dem i fire. Ha dem i en gryte med hvitløksfeddene og dekk med vann. Ikke salt vannet!

Kok poteter og hvitløk under lokk til de er møre. Hell av vannet, damp potetene godt av på den varme plata.

Mos potetene med en potetmoser, og spe så med den varme melken med smeltet smør i. Ta litt av gangen så du får en konsistens du er fordnøyd med. Gi gjerne mosen en runde med miksmaster til slutt. Da blir den ekstra luftig. Smak til med salt og pepper, og vend inn persilleoljen rett før servering.

Svett rødløk og hvitløk i en klunk olivenolje og litt smør i en gryte. Tilsett tomatpuré og sukker, og la det få et par minutter på varmen sånn at tomatpuréen får seg en knekk i den skarpe tonen. Tilsett rødvinen og la alkoholen koke vekk.

Tilsett linser og timian . Smak til med salt og pepper, og la det få putre i gryta til linsene har fått varmen. Tilsett cherrytomatene og la dem få surre med de siste to minuttene før servering.

Sett ovnen på 200 grader. Legg skreistykkene i en ildfast form med litt olivenolje både under og over seg. Salte dem godt.

Riv litt sitronskall over fiskestykkene og legg ved noen sitronskiver.

Stek fisken på 200 grader i 10-13 minutter. Fisken er ferdig når den flaker når du dytter i den med en gaffel.

Servér skreistykkene oppå linsestuingen, og topp med potetmos. Dryss litt finhakket persille og timian over til slutt, og litt god kaldpresset jomfruolivenolje.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?