Lag en festlig tvist på din favorittfisk - her er Lises tre sprelske fiskeretter

1. november 2013Aktuelt
SJØMAT: Skalldyrgryte, sprø og saftig ishavsrøye eller hel uer i saltkappe - det finnes mange måter å tilberede fisk på. Foto: Sara Johannessen/VG
SJØMAT: Skalldyrgryte, sprø og saftig ishavsrøye eller hel uer i saltkappe - det finnes mange måter å tilberede fisk på. Foto: Sara Johannessen/VG

Jeg lar jeg meg stadig fascinere av alle bruksmulighetene fersk fisk gir. Det er rett og slett et hav å ta av.

I dag har jeg valgt en «fast food»-variant av ishavsrøye, som trenger fem minutter under grill i ovnen for å bli sprø og saftig.

En hel uer i saltkappe får et artig utseende og blir akkurat passe salt. Og så er den overraskende enkel å tilberede, og ikke minst morsom å servere når du «kakker» av saltkappen.

I skalldyrgryten er det mye hvitløk blandet med estragon og kantareller. La hvitløken få syde i smøret slik at hvitløksmaken blir rund og god. Estragon er kjempekompis med alle skalldyr, de trives virkelig godt i sammen.

Uansett hvilken tvist du velger, må du aldri glemme at utgangspunktet alltid må være en råvare av topp kvalitet.

Følg Lise Finckenhagen på Instagram for bak i kulissene-bilder. Og ikke glem å vise oss din fiskerett ved å merke bildene med #godtno, så plukker vi deg til siden vår.

Du bør absolutt oppsøke en god fiskehandler, hvis mulig. Butikkenes fiskedisker kan være av svært variabel kvalitet så vær kritisk.

Spør om å få se på gjellene, de skal være friskt røde. Øynene skal være klare og utstående. Blodskutte og blasse øyne er et dårlig tegn, også på fisker. Lukten skal være frisk, en tydelig «fiskelukt» er gjerne et tegn på at fisken ikke akkurat er nyfanget.

En god fiskehandler med dyktige folk bak disken vil dessuten være behjelpelig med både skraping av skjell og filetering.

Da er det bare den kreative delen som gjenstår. Lag en festlig tvist på din favorittfisk!

Sprø ishavsrøye med grønne smuler og appelsinkokte gulrøtter

SPRØTT OG SAFTIG: Urtebakt ørret får en sprø konsistens utenpå og gjør seg godt sammen med regnbue-grønnsaker. Foto: Sara Johannessen/VG
SPRØTT OG SAFTIG: Urtebakt ørret får en sprø konsistens utenpå og gjør seg godt sammen med regnbue-grønnsaker. Foto: Sara Johannessen/VG

Skalldyrgryte med «hvitløksmør», estragon og kantareller

HAVSMAK: Deilig gryte fylt med skalldyr, hvitløk og kantareller og toast med hvitløkssmør som tilbehør. Foto: Sara Johannessen/VG
HAVSMAK: Deilig gryte fylt med skalldyr, hvitløk og kantareller og toast med hvitløkssmør som tilbehør. Foto: Sara Johannessen/VG

Uer i saltkappe med urterømme

HELMAKS: En hel, saltbakt uer får et morsomt utseende og smaker akkurat passe salt. Foto: Sara Johannessen/VG
HELMAKS: En hel, saltbakt uer får et morsomt utseende og smaker akkurat passe salt. Foto: Sara Johannessen/VG

Få daglige oppdateringer og matinspirasjon fra Godt ved å følge oss på Facebook og Instagram.

Publisert: 01.11.2013 kl. 09:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?