Kålruletter eller smørdampet? Her er nykål på fire vis
Utnytt nykålen mens den er i sesong, smørdampet, som coleslaw, som asiatisk-inspirerte kålruletter, eller som kimchi - den gjærede koreanske spesialiteten.
I Godts VGTV-serie «Smak av vår» tar jeg for meg vårens råvarer og viser et lite utvalg måter å tilberede dem på. Nykålen er den mest fantastiske av de mer nøkterne råvarene vi har, nydelig i sin søte enkelhet. Men kålen er i virkeligheten et sammensatt vesen.
Den er i samme familie som sennep, og har blant annet et besyttelsessystem som består av enzymer og glokosinolater, som blant annet inneholder svovel. Når celllene i kålen blir ødelagt, reagerer stoffene med hverandre, og enzymene starter en kjedereaksjon som gir sterke og bitre smaker, og sterk lukt. Som Harlod Mcgee skriver, er denne reakjonen så sterk sterk at den inspirerte til utviklingen av sennepsgassen under første verdenskrig. Men når man bare damper den et kort øyeblikk med smør, er den fabelaktig frisk og søtlig.
Jeg viser også en variant av kålruletter med svinekjøtt og reker, og en frisk coleslaw med eple.
Til slutt viser hvordan man lager kimchi - en koreansk rett av fermentert kål, som er veldig enkle å lage, men som skal gjære i flere dager. Spenstig og godt!
Publisert: 27.05.2013 kl. 13:41
Oppdatert: 27.05.2013 kl. 16:09
Lag deg en gratis konto