Hobbykokken: Slik velger du rett juicemaskin

11. mars 2014Aktuelt
RETT MASKIN: Såkalt juicing er i vinden, men det er ikke alltid lett å velge den riktige juicemaskinen for deg med alle modellene på markedet. Foto: Magnus Wintersborg
RETT MASKIN: Såkalt juicing er i vinden, men det er ikke alltid lett å velge den riktige juicemaskinen for deg med alle modellene på markedet. Foto: Magnus Wintersborg

Hjemmepresset juice er i skuddet! Men mye av hemmelighetene til suksessfull juicing ligger i valg av riktig maskin. 

Det finnes mange forskjellige modeller på markedet og de varierer også veldig mye i pris. Derfor skal jeg gi noen anbefalinger om hva du bør se etter når du skal kjøpe en juicer.

To prinsipper

Juicepresser fungerer hovedsakelig etter to prinsipper, en såkalt slow-juicer og de gamle og venkjente saftsentrifugene. Saftsentrifugene ligger på mellom 1-3000 kroner, mens slowjuicerne ligger på mellom 2500-5000 kroner for de fleste av dem.

Saftsentrifuge

De mest kjøpte juicemaskinene er uten tvil sentrifugene, som fungerer ved at man presser det man skal juice ned på en metallplate med små kniver som roterer med voldsom hastighet. Vanlig hastighet på disse maskinene er 8000-12000 o/min og det sier nesten seg selv at dette ikke går lysløst for seg.

Slowjuicere

Slowjuicere har kommet til de siste årene og der sentrifugene ruller rundt som små kjernekraftverk så moses frukt og grønnsaker ned mot et metallsikt i meget bedagelige 80-120 o/min, noe som gir den et helt annet lydbilde og assosiasjonene til å ha en moped på kjøkkenet ikke er så sterke som ved sentrifugen.

Fordeler og ulemper - sentrifuger

Den største ulempen med sentrifugene er at den enorme hastigheten fører til mye oksidasjon og at man må drikke det man juicer innen relativt kort tid før det begynner å misfarge. Hvis du er av typen som kunne tenke deg å ha juice til frokost og må opp før resten av huset, så er en sentrifugemodell nærmest utelukket med mindre man har et godt lydisolert kjøkken.

Hvertegress, spirer og urter klarer ikke sentrifugene å utnytte så godt, så dette er hovedsakelig utstyr beregnet på frukt og grønnsaker.

Den største fordelen med sentrifugemodeller er at de er utenomjordisk raske og du kan gå fra å ha lyst på juice til å holde den i hånda fra den ene øyeblikket til det andre. De har som regel store materør, slik at det trengs minimalt med forberedelser for du kan gå i gang med juicingen.

En hyggelig pris gjør at de fleste vil gå for en sentrifugemodell når de skal begynne med juicing og prisen alene hjelper til å glemme at de støyen som ofte oppstår. Nå skal jeg ikke gjøre et altfor stort poeng av støyen, disse maskinene er tross alt så raske at det går fort over.

Fordeler og ulemper - slowjuicere

Fordelen til slowjuicerne er at de jobber mye senere og derfor utsetter råvarene for mye mindre juling enn sin brutale fetter sentrifugen. Dette gjøre at juicen blir mindre utsatt for oksidasjon, man kan lage den kvelden før uten problem og mange hevder at den også smaker litt friskere.

Flere tester viser at man beholder flere næringstoffer med slowjuicere og de lager helt klart mindre støy en sentrifugene.

Ulempen blir på mange måter de direkte motsatte av fordelene med sentrifugene. Man må kutte råvarene i relativt små biter og selve juicen tar lenger tid å produsere. Hvis du har bra lag med kniven tar det riktignok ikke mer en 5-6 minutter, men det er allikevel vesentlig lenger enn med sentrifugene.

Prisen gjør ikke slowjuicerne til bestselgerne i segmentet, men de fleste juiceentusiaster vil si at det er vel verdt pengene for dem om jucer ofte og har det som en naturlig del av livsstilen sin.

Jeg anbefaler å kjøpe deg en av de mange fine bøkene som finnes om juicing på norsk allerede, men i mellomtiden kan du kose deg med den juicen som jeg ofte drikker på morgenen:

2 stk gulrøtter

2 store epler

1 cm ingefær

3 ss sitronsaft

Lykke til!

Publisert: 11.03.2014 kl. 08:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?