Test av takeaway-pizzaer: Fra klassisk margherita til taco

23. mars 2020Aktuelt
GYLLEN SKORPE: – Ikke et helt elendig alternativ til en frossen variant, skriver anmelderen om denne margherita-pizzaen. Foto: Trond Solberg/VG
GYLLEN SKORPE: – Ikke et helt elendig alternativ til en frossen variant, skriver anmelderen om denne margherita-pizzaen. Foto: Trond Solberg/VG

Godts restaurantanmelder har smakstestet pizzaer fra tre landsdekkende kjeder som tilbyr hjemlevering. Ingen får over terningkast 3. 

En test på smaksløker og tålmodighet står fremfor oss. Vi står midt i en nasjonal dugnad. Alle skal være hjemme. Og som i dugnader flest, så blir det ofte pizza som står på menyen.

Rett før skoler og barnehager stengte ned tømte dresskledde menn norske butikker for mel og dopapir. Det var et komisk skue når mennesker man bare kan anta ikke har hatt fingrene nedi en brøddeig siden skolekjøkkenet, bar på titalls kilo hvetemel. Kunnskapen om hvor mye mel man trenger på et par ukers tid, sitter tydeligvis ikke etter årevis på kontor og klippekort på den lokale kaffesjappen. Til info: Av 20 kilo mel får du 480 boller, eller 34 boller om dagen i to uker.

Til alle dere andre: Bakeren er fortsatt åpen. Det er også de som lager pizza, sushi, nudler og thai til hjemkjøring også. Restauranter er kreative – flere selger mat som du kan ta med deg hjem. For stikkordet her for alle er: Spis hjemme.

LEVERT HJEM: Pizza faller i smak hos hele familien, men hvilken anbefaler Godts anmelder? Foto: Gisle Oddstad/VG
LEVERT HJEM: Pizza faller i smak hos hele familien, men hvilken anbefaler Godts anmelder? Foto: Gisle Oddstad/VG

Så til testen. Vi har testet tre landsdekkende pizzakjeder med hjemlevering. Hos to av dem har vi testet en helt enkel pizza og en som avspeiler fredagskvelden hjemme hos mange i de norske hjem, nemlig taco og pizza i ett.

Domino's

En kjede i økonomisk uføre før krisen slo til. Hvem skulle trodd at en amerikansk fast-food-kjede ikke skulle slå an her i Norge? Det gjenstår å se om stengte restauranter redde skuten for investorene.

På Dominos.no kan du bestille og betale i forkant på nett eller i appen. De har egen informasjon om deres smittetiltak, hvor de blant annet har innført mulighet for å velge kontaktløs levering. Flere av pizzaene kan bestilles med glutenfri bunn, men kun i størrelse medium.

Margherita

Foto: Trond Solberg/VG
Foto: Trond Solberg/VG

Pris: Liten 39 kr, medium 79 kr og stor 129 kr

Terningkast: 3

Her har det gått unna før levering. Pizzaen kommer ferdigkuttet, men de har vært såpass upresis at det er en krone av bitte små pizzabiter i midten og alle pizzabitene er butte.

Pizzaen har gyllen skorpe og gyllen ost. Deigen har en lei ettersmak. Pizzaen har en lett syrlig kokt tomatsaus og osten er seig og smakløs. Denne blir litt bedre med mange dråper Tabasco, men det er ikke et helt elendig alternativ til en frossen variant.

Tacorama

Foto: Trond Solberg/VG
Foto: Trond Solberg/VG

Pris: Liten 59 kr, medium 139 kr og stor 179 kr

Terningkast: 2

Taco og pizza – de mest spiste rettene i Norge på én pizza kan jo aldri gå galt, tenkte de helt sikkert når de lagde denne. Det kan gå galt. Det kan faktisk gå veldig galt. Det er mulig det ikke kan gå galere enn akkurat denne pizzaen.

Dette smaker bare tørr kummin, koriander, salt med et lite innslag av vassen kjøttdeig og semitørkede maiskorn. Det er så tørt at det vokser i munnen. Kan det være at de glemte å krydre først? Helte de alt det tørre krydderet over på slutten i ren desperasjon? Kanskje det skjedde samtidig som hen kuttet den andre pizzaen? Det blir en lang karantene før jeg spiser dette igjen.

Pizzabakeren (tilgjengelig i deler av landet)

Pizzaene kan betales på nett, men ankom kald. Kald pizza har sin sjarm, men med tanke på at pizzaen var bakt bare 800 meter unna er det svært kritikkverdig.

Det er mulighet for å bestille glutenfri pizza mot en tilleggspris.

Den enkle

Foto: Trond Solberg/VG
Foto: Trond Solberg/VG

Pris: Stor 125 kr, medium 91 kr og liten 40 kr

Terningkast: 3

Pizzaen er kald og tørr. Osten er hard, skorpen ligner på skorpe fra poser. Bunnen smaker av raffinert mel og hurtig heving, eller sagt på en annen måte av tilnærmet ingenting. Osten som er smeltet ut mot kanten er et pluss, selv om smaken best kan beskrives som papp.

Meksikaneren

Foto: Trond Solberg/VG
Foto: Trond Solberg/VG

Pris: Stor 219 kr, medium 152 kr og liten 70 kr

Terningkast: 2

Denne smaker en blanding av koriander og desinfeksjonsmiddel, men den er fortsatt bedre enn tacorama. Bunnen er sprø som kjeks og kald som naboens skulder.

Nye kebaben

Foto: Trond Solberg/VG
Foto: Trond Solberg/VG

Pris: Stor 209 kr, medium 152 kr og liten 68 kr

Terningkast: 3

Denne bringer frem minner fra sene kvelder på kebabsjappa bak Spektrum en gang på tidlig 2000-tallet. Kebabpizzaen er toppet med kebabfarse og dressing. Styrter du tolv pils og setter på litt The Killers mens du spiser denne, blir det nesten en nostalgisk opplevelse.

Pizzabakeren skriver følgende i et tilsvar til Godt.no:

Bildene som viser Pizzabakerens pizza i denne sammenhengen, er på ingen måte noe å være stolt av. Vi legger oss langflat – dette produktet er ikke representativt for et standard Pizzabakeren produkt. Det er overhevet og overstekt – med de negative følgene som det gir, både visuelt og smaksmessig. Vi beklager – i slike tilfeller skal kunden ha ny pizza.

Peppes

I år feirer Peppes rundt tall. Det er femti år siden norskamerikaneren tok med seg oppskriften fra Frank Pepe i New Haven, Connecticut. Frank Pepes pizzeria er fortsatt i full vigør, og clam pizzaen er en pizza folk reiser langt for – i hvert fall før krisen kom.

Peppes tilbyr nesten alle deres pizza med glutenfri bunn og topping, og har en egen glutenfri meny.

Pizzaene ankom varme, men det var ikke mulig å betale på nett. Pizzaene ble levert av bud med engangshansker og nyvasket bankterminal.

Cheese & tomato

Foto: Gisle Oddstad/VG
Foto: Gisle Oddstad/VG

Pris: Liten 92 kr og stor 162 kr

Terningkast: 2

Den enkle pizzaen til Peppes smaker lite, men den har en utpreget gjenkjennelig lukt. Den lukter flyplassbakst – fett, mel og salt. Denne deigen må ha endret seg mye på 50 år. Kanskje Peppes kunne relansert den opprinnelige pizzaen som ble servert på Solli plass?

The Tropical

Foto: Gisle Oddstad/VG
Foto: Gisle Oddstad/VG

Pris: Liten 98 kr og stor 168 kr

Terningkast: 3

Pizzaen er toppet med pepperoni og ananas, hvor det søte i frukten gjør seg mot det veldig salte i pølsen. Bunnen er søt, myk og luftig. Det smaker lite av bunnen, noe som er synd når det tross alt er mest av bunn i denne pizzaen.

Når asken har lagt seg etter denne katastrofen håper jeg vi kan se et glimt av en restaurantbransje blant alle ruinene. Vi gjør alle vårt for å beskytte de svakeste, men skal vi ha håp om ikke å havne i det uføret de gjorde i sci-fi-filmen «Demolition Man», hvor alle restauranter har endt opp med å bli Taco Bell, må vi kjøpe mat fra andre enn de store kjedene. Så støtt din lokale leverandør, og kjøp pizza fra de små og uavhengige også.

Bildene er tatt en annen dag av VGs fotografer.

Publisert: 23.03.2020 kl. 11:59
Oppdatert: 03.04.2020 kl. 10:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?