Her spiser du Michelin-mat billigst i Skandinavia

3. mai 2019Aktuelt
GOURMETMAT: Fagn (venstre) og Galt er blant de rimeligste Michelin-restaurantene i Norge. Foto: Therese Alice Sanne/Frode Hansen/VG
GOURMETMAT: Fagn (venstre) og Galt er blant de rimeligste Michelin-restaurantene i Norge. Foto: Therese Alice Sanne/Frode Hansen/VG
AvToini ThanemogIngeborg Aspeli

Vil du teste ut stjernemat uten å blakke deg fullstendig? Da bør du sjekke ut disse restaurantene.

Denne saken ble først publisert i mai 2019, og er nå oppdatert med restauranter fra Michelin-guiden 2020 samt priser.

Å få en stjerne (eller flere) i den prestisjetunge Michelin-guiden sikrer ofte en restaurant fulle ventelister i lang tid. Samtidig er det gjerne en dyr affære å besøke de mest kritikerroste restaurantene.

Kortreiste råvarer, dyktige kokker og høy standard på matrettene går ofte hånd i hånd med høye priser. Men det er ikke dermed sagt at du må sprenge budsjettet ditt for å besøke de stjerne-tildelte restaurantene.

Vi har gått gjennom samtlige stjernerestauranter i 2020-utgaven av den nordiske Michelin-guiden, for å finne de skandinaviske restaurantene som tilbyr de billigste middagene.

Slik har vi regnet

Å lage en komplett oversikt er lettere sagt enn gjort. Flere av restaurantene tilbyr kun faste menyer, som vil si at de har en fast pris for et visst antall retter. Her er det ikke mulig å bestille enkeltretter fra menyen, noe som gjør at totalsummen blir høyere enn om du bestiller tre retter fra en annen restaurant, til tross for at prisen per rett kan være billigere hos en restaurant med fast meny.

For eksempel: Credo i Trondheim har en fast smaksmeny med 20-25 retter. Dette koster 1600 kroner. Formel B i København tilbyr à la carte, hvor du betaler fra rundt 600 kroner dersom du velger både forrett, hovedrett og dessert. Selv om Formel B da blir billigere, har Credo lavere pris per rett.

I denne oversikten har vi tatt utgangspunkt i den lavest mulige sammenlagte prisen for forrett, hovedrett og dessert på hver restaurant, eller den rimeligste faste menyen. Det betyr altså at disse restaurantene er billigst dersom du velger de rimeligste alternativene. Hvis restaurantene serverer ulike menyer for lunsj og middag, har vi tatt utgangspunkt i sistnevnte.

Vi har valgt å trekke frem de tre billigste restaurantene i hvert land. Prisene er ikke medregnet drikke.

Sverige

Skal du tilfeldigvis innom Göteborg i år, har du flaks. De aller billigste Michelin-måltidene finner du nemlig i Sveriges nest største by. Her er de tre rimeligste:

Johannebergsgatan 24, Göteborg

SK Mat & Människor fokuserer på lokale råvarer og svensk tradisjonsmat. Maten tilberedes i et åpent kjøkken uten vegger som står midt i matsalen, slik at du til enhver tid kan se kokkene.

 • Åtteretters smaksmeny: 975 SEK (rundt 920 NOK)
 • Seksretters smaksmeny: 795 SEK (rundt 750 NOK)
 • Fireretters smaksmeny: 670 SEK (rundt 630 NOK)

Norra Hamngatan 10, Göteborg

Det aller rimeligste alternativet finner du på Bhoga ved valg av en treretters meny. Restauranten har som mål «å gi gjestene en spennende matopplevelse med stor variasjon», og fokuserer på skandinaviske råvarer.

 • Nirettersmeny: 900 SEK (rundt 850 NOK)
 • Syvrettersmeny: 800 SEK (rundt 760 NOK)
 • Femretters meny: 650 SEK (rundt 620 NOK)
 • Treretters meny (kun tirsdag og tordag): 450 SEK (rundt 430 NOK)

Teknologgatan 3, Göteborg

Nabolagsrestauranten har holdt på siden 1997, og det klassiske, men likevel moderne kjøkkenet satser på skandinaviske smaker. De satte menyene endrer seg etter sesong og tilgjengelige råvarer.

 • Seksretters meny: 895 SEK (rundt 850 NOK)
 • Fireretters meny: 675 SEK (rundt 640 NOK)
 • Tre retter à la carte: 700 SEK (rundt 620 NOK)

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKANDINAVISK MAT: På Bhoga i Stockholm betaler du under 400 kroner for tre retter. Foto: Nina Andersen/VG
SKANDINAVISK MAT: På Bhoga i Stockholm betaler du under 400 kroner for tre retter. Foto: Nina Andersen/VG

Danmark

Danmark har et flust av kritikerroste restauranter. Flere av dem er også relativt rimelige. Velger du de rimeligste alternativene, kan du få et fullverdig måltid til rundt 600-700 norske kroner.

Strandgade 108, København

Søsterrestauranten til verdenskjente Noma serverer nordisk mat til relativt rimelige priser. Her er det mulig å bestille à la carte. Vær imidlertid oppmerksom på at restauranten anbefaler fire til fem retter per person. Vi har derfor tatt utgangspunkt i fire retter fra à la carte-menyen i prisoversikten.

Vesterbrogade 182, Frederiksberg

Moderne restaurant med fokus på økologi, bærekraftighet og dyrevelferd, samt kvalitetsråvarer. Formel B har en dynamisk meny med rundt 20 småretter som skiftes ut regelmessig i takt med sesongen og «humøret på kjøkkenet».

 • Seksretters meny: 995 DKK (rundt 1300 NOK).
 • Tre retter à la carte: Fra 500 DKK (rundt 670 NOK).

Jægersborggade 41, København

København-restaurant med jord-til-bord-konsept, og stort fokus på økologiske råvarer og grønnsaker. Rettene består av få ingredienser, og restauranten dyrker flere av råvarene selv.

 • Stor meny: 895 DKK (rundt 1200 NOK)
 • Dagens meny: 495 DKK (rundt 660 NOK)

Artikkelen fortsetter under bildet.

RIMELIG GOURMETMAT: På Relæ får du en fireretters meny til rundt 622 norske kroner. Foto: Johannes Jansson/VG
RIMELIG GOURMETMAT: På Relæ får du en fireretters meny til rundt 622 norske kroner. Foto: Johannes Jansson/VG

Norge

De norske stjernerestaurantene er de dyreste i denne oversikten. Dette kommer i stor grad av at de tilbyr faste menyer med mange retter, som gjør at totalprisen blir høy. På disse tre restaurantene finner du imidlertid de rimeligste alternativene dersom du ikke vil reise utenlands:

Frognerveien 12, Oslo

Den norske stjernerestauranten med den billigste faste menyen er Björn Svenssons Galt. Restauranten tilbyr en fast, nordisk smaksmeny på seks retter inspirert av tradisjonell husmannskost.

 • Seksretters meny: 995 kroner.

Maridalsveien 15, Oslo

Sesongbasert restaurant, hvor menyen skiftes ut ofte. Rettene er inspirert av det råvareprodusentene har tilgjengelig hver dag. Restauranten tilbyr to smaksmenyer, i tillegg til en fireretters meny for selskap større enn seks personer. I tillegg har de en à la carte-meny med pris fra 245, hvor de anbefaler fire retter per person.

 • Tiretters smaksmeny: 1950
 • Seksretters smaksmeny: 1450
 • Fire retter à la carte: 1000 kroner

Ørjaveita 4, Trondheim

Trondheimsrestauranten har som mål å gi deg en mat- og smaksopplevelse du vil huske lenge, i nordisk stil. Stedet fikk sin første Michelin-stjerne i februar 2019, samtidig som Credo. Fagn tilbyr en fast smaksmeny i to ulike størrelser.

 • Stor smaksmeny med 18-20 retter: 1550 kroner.
 • Liten smaksmeny med ti retter: 1200 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STJERNEBY: Fagn er en av tre Michelin-restauranter i Trondheim. På bildet er eier og kjøkkensjef Jonas Andre Nåvik. Foto: Therese Alice Sanne/VG
STJERNEBY: Fagn er en av tre Michelin-restauranter i Trondheim. På bildet er eier og kjøkkensjef Jonas Andre Nåvik. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Obs: Prisene på de danske og svenske restaurantene er omregnet til norsk valuta 20. februar 2020. Merk at kursen kan endres, og at prisene derfor kan være noe annerledes på et senere tidspunkt.

Publisert: 03.05.2019 kl. 15:09
Oppdatert: 21.02.2020 kl. 09:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?