Junaid Mohammed lager isvaflene alle vil ha nå
Crazy kreasjoner og en hemmelig oppskrift er suksessfaktorene til issjappa Monky's Bubble Waffle. Det hele begynte med en iskald oppdagelse i en sofa på Hauketo.
Det er langt fra Hauketo til Kina. Likevel har en gründer fra Oslo mikset sammen ulike ingredienser til en spiselig kunstsuksess som involverer kinesiske boblevafler, mengder av godteri, sauser og strøssel som tiltrekker seg både fastboende og turister i hovedstaden.
Boblevafler eller eggevafler, som de også kalles, stammer opprinnelig fra Kina og er populære i Hong Kong og Macau. Boblevaflene er myke og fluffy inni og sprø på utsiden. Vaflene stekes i spesielle jern og ser litt ut som bobleplast, kanskje er det derfor de har fått kallenavnet sitt?
Artikkelen fortsetter under bildet.
I Hong Kong heter vaflene «gai daan zai» eller «små egg» og er en populær gatemat. Vaffeloppskriftene varierer fra bod til bod, men består oftest av egg, mel, melk og sukker. Boblevaflene skal ha blitt utviklet fordi dagligvarebutikker ønsket å bruke knuste egg de ikke fikk solgt i butikken til noe nyttig og lønnsomt.
I Hong Kong spises vaflene ofte bare som de er eller de formes til kremmerhus og fylles med tørket frukt. I USA derimot, ble det fort en stor hit å fylle vaflene med iskrem, kremer, sauser, godterier - jo mer - jo bedre!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Også på Instagram finner du mengder av overdådige boblevaffel-bilder om du søker på hashtag'en #bubblewaffle.
Det var faktisk slik det norske boblevaffeleventyret startet for Junaid Mohammed.
I 2016 satt Mohammed hjemme i sofaen på Hauketo, scrollet på Instagram og undret seg:
– Hvorfor har vi ikke instagramvennlige desserter i Norge, tenkte jeg, forteller gründeren bak Monky's Bubble Waffles.
Han dro først til Chinatown i London for å søke inspirasjon og ble begeistret for boblevaflene. Hjemme i Norge forsøkte han å lage egne boblevafler, men det smakte ikke det samme. Så hva skulle han gjøre?
– Jeg var sikker på at dette kunne bli noe stort, så jeg sa opp jobben på Postterminalen på Lørenskog og dro til Hong Kong hvor jeg bosatte meg en periode, sier Mohammed.
Han drev utstrakt research hos vaffelselgere i millionbyen, skaffet seg venner og en supergod boblevaffeloppskrift han fikk med seg hjem til Hauketo i Oslo.
Hjemme i kjelleren eksperimenterte han videre. Han ville gi folk noe mer enn en god iskrem, en god vaffel og en god dessert. Det skulle være en helhetsopplevelse.
– Det skal være et kunstverk. En opplevelse! Noe man kan spise sammen med venner, men også dele i sosiale medier. Den nye, sosiale generasjonen vil ha noe de kan poste i sosiale medier. De kommer til Monky's Bubblewaffles på Oslo Streetfood og spiser en vaffel den ene dagen og kanskje en annen neste gang, forklarer gründeren.
Men før han fikk fast plass hos Oslo Streetfood, testet han for første gang konseptet sitt - midt på vinteren - på julemarkedet i Oslo, «Jul i Vinterland».
– Å selge is om vinteren i Oslo er kanskje litt som å selge sand i Sahara?
– Joda, men jeg tenkte at hvis jeg kunne lykkes der, var prosjektet levedyktig. Og til tross for at jeg møtte mange skeptikere, viste det seg heldigvis å være riktig, sier Mohammed.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I tillegg til å ha iskremsjappe på Oslo Streetfood har boblevaflene vært presentert med suksess på mange festivaler både for barn og voksne. Denne helgen kan du finne Monky's Bubble Waffle på Mossedagene 2020. Monky's har også mekket boblevafler på kjendiseventer, ifølge grunderen selv.
– Jeg laget isvafler på Sophie Elises undertøyslansering. Og så skal jeg lage isvafler på bursdagen til Vita og Wanda (den ble coronautsatt i år til 2021), og på et presseevent for Tone Damli til høsten, om det ikke også blir coronaproblemer der, forteller Mohammed.
Til høsten kan han røpe at Monky's skal få en filial på Hamar i den nye mathallen der.
Det er Mohammed selv som står bak alle de ulike isvaffelkreasjonene, som Olaf-vaffelen fra Disneyfilmen «Frost», enhjørningsvaffel, zombievaffel og mange flere. Og han designer egne spesialversjoner til jul, Halloween og på Valentinerdagen.
Mohammed kan fortelle Godt.no at han får henvendelser fra hele verden, fra folk som skryter av de kreative isvaflene, vil kopiere ham og fra folk som vil han skal dele vaffeloppskriften.
Men prisen kan gi deg is i blodet. Hele 179 kroner må du ut med for de største isene.
– Er ikke det vel dyrt?
– Nei, jeg synes ikke det og folk kjøper jo isene, sier gründeren, noe Godt.no kunne observere da vi besøkte iskremboden.
– Jeg lager spiselige kunstverk som skal gi glede. Det er umulig ikke å smile når du får en av mine boblevaffelkreasjoner i hånden. For meg er det å skape glede hos mottakeren faktisk mer viktig enn både penger og suksess, sier Mohammed.
Og en ting er han klinkende klar på:
– Vaffeloppskriften er min egen hemmelighet. Den røper jeg aldri!
Vet du om andre steder som selger is utenom det vanlige? Del gjerne i kommentarfeltet nederst i saken!