Julekonfekt: Lise Finckenhagens hjemmelaget julegodteri

8. desember 2017Aktuelt
JULEGODT: God jul i hver lille bit, enten du velger å lage klassiske fløtekarameller med vanilje eller prøver deg på hjemmelaget «Snickers». Foto: Christian Brun/VG
JULEGODT: God jul i hver lille bit, enten du velger å lage klassiske fløtekarameller med vanilje eller prøver deg på hjemmelaget «Snickers». Foto: Christian Brun/VG
AvLise FinckenhagenogChristian Brun

Det blir ikke jul uten julegodt, men den bør helst være hjemmelaget. Disse er også glimrende å gi bort som spiselige julegaver. 

I denne søte førjulstiden er det til tider utrolig mange aktiviteter man skal rekke over. Jeg forstår ærlig talt ikke alt dette snakket om å forkorte ventetiden med diverse tilstelninger. Selv føler jeg derimot at adventstiden burde forlenges. Julegaver skal kjøpes, huset skal vaskes, vi bare må på ett eller flere julemarkeder, det er julekonserter, avslutninger, vi skal på besøk, få besøk - og sånn går altså dagene i et forrykende tempo.

Og ærlig talt så elsker jeg det alt sammen.

Men når listen over gjøremål er såpass gigantisk så må man også ta noen valg. Viktige valg! Som for eksempel: Hvilke typer julegodis skal jeg lage i år? Er det egentlig mulig å velge mellom marsipan, sjokolade og karameller? Er det rart man blir stresset? For det blir jo mest sannsynlig ikke jul uten disse tre ingrediensene.

Hjemmelaget marsipan med pistasj og lime, bringebær, eller pekan og baileys - egner seg dessuten utmerket som en nydelig liten julegave - laget med en stor dose kjærlighet og omtanke. Fyll opp fine poser eller koselige glass, fest på pene bånd og skriv noen velvalgte ord på etiketten. Og fløtekarameller med smør og vanilje er en riktig god jul i hver lille bit. Kan man egentlig ønske seg noe mer?

Føler du deg klar for et lite førjulsprosjekt kan jeg anbefale hjemmelaget «Snickers». Joda, jeg er fullt klar over at originalen enkelt kan kjøpes i butikken. Men så er det noe med gleden over å skape noe så vidunderlig deilig og klissete, og tilfredsstillelsen er stor når sjokoladen smelter i munnen. Disse små og mektige munnfullene gir sanselig nytelse, og kan rett og slett virke berusende.

Daddelkuler med peanøtter, mørk sjokolade og kokos er ganske sikkert et langt sunnere alternativ enn mye annen konfekt, og hasselnøtter i nougat er overraskende enkle å lage og ikke så vanskelige å like.

Alle disse fristelsene fører til at vasking av gulv og bæring av ved stadig rykker nedover på listen. Det handler som sagt om prioritering!

Planlegg årets julemåltid:

Publisert: 08.12.2017 kl. 13:23
Oppdatert: 07.12.2020 kl. 10:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?