Til hovedinnhold

Hotellkjøkken stengt av Mattilsynet: Avdekket alvorlige brudd

7. februar 2019Aktuelt
VURDERT SOM HELSEFARLIG: Scandic-kjedens hotell på Hamar måtte stenge matserveringen med umiddelbar virkning etter alvorlige regelverksbrudd. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
VURDERT SOM HELSEFARLIG: Scandic-kjedens hotell på Hamar måtte stenge matserveringen med umiddelbar virkning etter alvorlige regelverksbrudd. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Urene overflater, matrester på utstyret og blod på gulvet er noen av punktene i Mattilsynets rapport.

Onsdag 6. februar måtte Scandic Hamar, et av Hedmarks største hoteller, stenge både hovedkjøkkenet og et mindre kjøkken med umiddelbar virkning. Mattilsynet vurderer regelbruddet som svært alvorlig for mattryggheten og har fattet vedtak uten forhåndsvarsel for å sikre umiddelbar gjennomføring av vedtaket.

«Årsak til stenging er at det ble avdekket svært mangelfull kompetanse om renhold og hvordan hindre at mat forurenses. Det ble vurdert som helsefarlig å spise mat produsert på kjøkkenet», skriver Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, i en mail til Godt.

Hamar Arbeiderblad omtalte nyheten først.

Ifølge Horecanytt er noen av gjestene blitt sendt ut av byen og omplassert på andre hoteller.

«Hotellets gjester får service og servering som normalt, da vi produserer maten på vårt søsterhotell frem til vedlikeholdet er ferdig. Vi har også valgt å flytte enkelte gjester til et annet Scandic-hotell i tilfeller der vi i samråd med gjestene har ment at dette er til det beste for våre gjester.» skriver distriktsdirektør for Scandic Hotels, Niklas Lindström, i en mail til Godt.

Ser alvorlig på påleggene

«På dagens tilsyn ser vi at det ikke er rent på kjøkkenet og at de ansatte ikke bruker vaskemetoder som gjør det rent», heter det i Mattilsynets rapport.

Videre i rapporten heter det at «manglende og utilfredsstillende renhold kan føre til forurensning av råvarer, ferdigvarer, ingredienser, pakkematerialer, og kontaktflater som kommer i kontakt med mat.» Og at «i tillegg kan dette tiltrekke skadedyr som kan forurense lokalene, næringsmidler og utstyr.»

I mailen til Godt skriver Lindström følgende:

«Vi ser svært alvorlig på de påleggene som vi har fått på Scandic Hamar, og dette er også klare brudd på våre egne rutiner. Vi er godt i gang med å utbedre de mangler som har blitt påvist, og noe av vedlikeholdsarbeidet som måtte gjøres viste seg bli såpass omfattende at det ikke var forsvarlig å fortsette matproduksjonen parallelt. Derfor har vi i samsvar med Mattilsynets anbefaling stengt kjøkkenet, men vi regner med å ha normal produksjon igjen i løpet av fredag.»

Lindstöm forklarer at de har satt inn nødvendige ressurser for å så raskt som mulig kunne lukke avvikene Mattilsynet krever.

«Vi er også i gang med å gjennomgå våre egne rutiner for å sikre at dette ikke gjentar seg. For øvrig kan vi konstatere at det på Mattilsynets liste ligger 66 Scandic-hoteller, og det er kun Scandic Hamar som ikke har smilefjes.», skriver han.

Noen av punktene Mattilsynet nevner i sin rapport er:

  • Gjennomgående urene overflater og urent utstyr på kjøkkenet. Det var også svært slitt og defekt utstyr på kjøkkenet.
  • Det var ikke rent på kjøkkenet og vi så at det var manglende kunnskap om hvordan det skal vaskes slik at det blir rent og hygienisk.
  • Det var blodsøl på gulvet i heisen. Heisen ble spylt og vannet ble dratt inn på kjøkkengulvet med en nal. I kjelleren ved/i heisen var det spor av at det har rent vann nedover.
  • Kokketøy som ble oppgitt som rent lå lagret i synlig urene kasser utenfor garderoben.
  • Det var matrester i beholdere på kjøkkenet, og det var ikke rent i og på utstyr.
  • Mat fra buffeten sto uten kjøring i minst 1,5 time etter innrydding. Det ble målt 41 grader i ris og 26 grader i kyllingklubber.
  • I skuffer med utstyr er det bøss og urent belegg ved kantene. Det er rester av mat på noe av kjøkkenutstyret. Trillestativ med mat på kjølerommet har belegg av fett og bøss på skinnene og hjulgangene.
  • Det er svarte flekker på tak og vegger i kjølerommet. Flere steder i kjøkkenet er det belegg med skitt, støv og fett på overflatene. Belegg på dørhåndtak til kjølerommet og fryserommet, og på stativene for søppelposer.
  • Det er mat og utstyr i området der det er urent.

Publisert: 07.02.2019 kl. 14:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?