Til hovedinnhold

Dette spiser matkjendisene på julaften

ULIKE FAVORITTER: De store matprofilene er like delt som resten av oss når det gjelder hva den beste julemiddagen er. Fra venstre: Ida Gran-Jansen, Adam og James Price og Mikael Svensson. Foto: Frode Hansen/Tomm W. Christiansen/Mattis Sandblad/VG
ULIKE FAVORITTER: De store matprofilene er like delt som resten av oss når det gjelder hva den beste julemiddagen er. Fra venstre: Ida Gran-Jansen, Adam og James Price og Mikael Svensson. Foto: Frode Hansen/Tomm W. Christiansen/Mattis Sandblad/VG

Fra ribbe med klassisk tilbehør til røkt ål og potet- og ansjonsgrateng. Matkjendisenes juletradisjoner er svært forskjellige.


I likhet med resten av oss er matkjendisene svært delt når det kommer til spørsmålet om hva som er den beste julemiddagen.

Vi har tatt en prat med fem matprofiler for å høre hva de foretrekker å spise når julen ringes inn på den store kvelden.

Sverger til klassisk ribbe

Hele Norges bakedronning, Ida Gran-Jansen, holder seg til den mest populære julemiddagen i Norge: Ribbe.

– Jeg kan ikke spise noe annet. Det må være ribbe, med vanlig, klassisk tilbehør, sier hun.

Heldigvis for Gran-Jansen er også kjæresten på samme lag.

– Jeg er veldig glad for at jeg har funnet meg en annen som spiser det samme. Hvis det hadde kommet noen og servert lutefisk hadde jeg fått sjokk, ler hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LIKER KLASSIKEREN: Bakeblogger og kokebokforfatter Ida Gran-Jansen foretrekker ribbe på julaften. Foto: Jørgen Braastad/VG
LIKER KLASSIKEREN: Bakeblogger og kokebokforfatter Ida Gran-Jansen foretrekker ribbe på julaften. Foto: Jørgen Braastad/VG

Ribbe med «sinnssykt feit» saus

Kaptein på kokkelandslaget, Vaaghals-kjøkkensjef og «Farmen Kjendis»-deltaker Christer Rødseth sverger, i likhet med Gran-Jansen, til ribbe på julaften.

LANDSLAGSKAPTEIN: Christer Rødseth fra kokkelandslaget spiser alltid ribbe på julaften. Foto: Mette Møller
LANDSLAGSKAPTEIN: Christer Rødseth fra kokkelandslaget spiser alltid ribbe på julaften. Foto: Mette Møller

– Jeg er en supertradisjonell fyr, og spiser alltid ribbe med ertestuing, surkål, kokt potet og saus. Også har vi alltid pølser og medisterkaker ved siden av. Jeg vet at noen bruker svisker og sånt til, men det gjør ikke jeg, sier han.

Selv om Rødseth har vært kokk i åtte år, røper han at det først var i fjor at han bidro med middagen på julaften.

– Det er som regel mamma som står for den. Og hun pleier å lage en sinnssykt feit saus, med medisterkraft, ribbefett og alt sånt som bare er bra for deg én gang i året, ler han.

Skiller seg ut med dansk julekalkun

Julematen i Danmark har definitivt elementer som minner om den norske, men også noen klare forskjeller. TV-kokkene James og Adam Price forteller at danskenes svar på ribbe og pinnekjøtt er and og «flæskesteg».

– Men når det er sagt, skiller familien vår seg litt ut fra de fleste andre i Danmark. Vi spiser faktisk kalkun, ler Adam.

– Vår far introduserte julekalkunen i hjemmet vårt en gang på 1970-tallet, og siden da har vi spist det hvert år. Det er fantastisk godt, legger James til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOKKEBRØDRE: Brødrene Adam og James Price foretrekker julekalkun på den store kvelden. Foto: Tomm W. Christiansen/VG
KOKKEBRØDRE: Brødrene Adam og James Price foretrekker julekalkun på den store kvelden. Foto: Tomm W. Christiansen/VG

Kveite med «80-talls-rekesaus»

Tidligere «Top Chef»-vinner Renee Fagerhøi driver i dag restauranten Bula Neobistro i Trondheim. På julaften sverger hun til helbakt kveite.

TOP CHEF-VINNER: Renee Fagerhøi har alltid spist helbakt kveite og riskrem på julaften. Foto: Stian Broch
TOP CHEF-VINNER: Renee Fagerhøi har alltid spist helbakt kveite og riskrem på julaften. Foto: Stian Broch

– Vi spiser kveiten med det jeg kaller en «80-talls-rekesaus». Det er opprinnelig en rekebasert kraft med hvitvin, smør og fløte, samt reker, dill og kanskje litt rogn eller litt løk oppi. De siste årene har jeg imidlertid oppgradert den, og nå koker jeg hummerkraft og lager en slags hummerrekesaus, men greia er den samme. Så serveres det med masse grønnsaker, og selvfølgelig skrelt mandelpotet, sier hun.

– Til dessert er det riskrem som gjelder. Det er ikke så spennende, men godt. I Trondheim er det nok mer vanlig med multekrem og krumkaker, men jeg kommer opprinnelig fra Nøtterøy, og der er riskrem vanlig. Den serveres med rød saus og mandelkrokan.

Hun forteller at dette er noe hun har spist hele livet, men at hun de siste syv årene ikke har feiret tradisjonell jul på grunn av reiser og lignende.

– Men i år skal vi feire litt mer tradisjonell jul igjen, så da får jeg familien på besøk. Og da skal jeg selvfølgelig servere kveite og riskrem!

Røkt ål, gratinert juleskinke og kjøttboller

Kokkestjernen Mikael Svensson er kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Kontrast i Oslo. Han forteller at alt kommer an på hvor han er og feirer jul når det kommer til den store julemiddagen.

– Men det som er tradisjonelt for meg er svensk koldtbord med ulike sorter sild, «Janssons fristelse» (potet- og ansjonsgrateng, journ. anm.), gratinert juleskinke, sylte, kjøttboller, oster, ribbe og røkt ål, sier han.

Han legger til at julaften er den eneste gangen i året han spiser ål, da den er rødlistet.

– Og til dessert er det riskrem med rørte bringebær!

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØKKENSJEF: Mikael Svensson på Oslo-restauranten Kontrast foretrekker svensk koldtbord på julaften. Foto: Mattis Sandblad/VG
KJØKKENSJEF: Mikael Svensson på Oslo-restauranten Kontrast foretrekker svensk koldtbord på julaften. Foto: Mattis Sandblad/VG

Følg oss også gjerne på Instagram: @Godtno

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?