Kristines søte liv - født med bakeglede
Da Kristine Ilstad (48) var ti år leste hun kakebøker på sengen. Nå har hun drevet Norges største bakeblogg i 16 år, ved siden av en fulltidsjobb hun er like glad i som baking.
Man skulle kanskje tro at en habil baker, tre ganger bakebok-forfatter og profilert bakeblogger ville leve av lidenskapen? Ikke Kristine Ilstad. For henne er det nettopp balansen mellom jobb og lidenskap som gjør at hun aldri blir lei av å bake.
– De som er kakeinteresserte kan si: «Hvorfor holder du på med jobben din?» og de på den andre siden sier: «Hvorfor ødelegger du for karrieren din med bakingen?» Jeg er veldig glad i kombinasjonen, og føler jeg får det beste fra to verdener. Jeg blir ikke lei av noen av delene egentlig, sier Ilstad.
– Jeg får ikke nok
48-åringen, som uten problemer kunne gjort kaker til fulltidssyssel, er utdannet siviløkonom og jurist. I snart to tiår har hun kombinert lange dager på kontoret med baking på kveldstid.
– Det er ikke et økonomisk press på bakingen, jeg slipper å bake på oppdrag med mindre jeg vil. Jeg får bruke kreativiteten og kan bake det jeg vil. Det er veldig gledespreget og det tror jeg at gjør meg bedre i jobben og til baking. At det er en overskuddsting og en avkobling. Min frisone.
Bake-interessen til Ilstad er så stor at hun har en egen leilighet et steinkast hjemmefra, dedikert til baking og utstyr. Godt får komme på besøk, og vi kan vitne om at det ikke bare finnes én kakeform hos Ilstad, for å si det sånn.
En hel vegg med hyller fra gulv til tak, er fylt med alt du kan tenke deg av bakeutstyr – og mer. Tallerkener, kjevler, skåler, boller, asjetter, former og fat. Et helt rom er bakebok-bibliotek.
– Jeg har en voldsom interesse. Får ikke nok, sier bakebloggeren smilende mens hun ser seg rundt i bakekjøkkenet på Skøyen i Oslo.
– En medfødt gave
Da Ilstad ble mor i 2004, blomstret bakeinteressen. Hun startet nettsiden, nå bloggen, «Det søte liv», som raskt ble en av Norges største bakeblogger. Slik har det forblitt. I flere år har hun ukentlig bidratt med oppskrifter på Godt.
– Kanskje jeg hadde blitt lei om jeg gjorde det på heltid? Men jeg har barn, og må gå på jobb og tenke på andre ting. Bakeinteressen har aldri blitt ødelagt av å måtte tjene penger på baking, sier hun og fortsetter:
"– Å dyrke interessen ... jeg bare blir så glad. Jeg liker å bake kaker, smake kaker. Se på kaker, besøke bakeri. Jeg dras mot det hele tiden. "
Bakegleden har vart så lenge Ilstad kan huske. Det kom veldig lett, veldig tidlig og har aldri gått over. Hun mener den er en medfødt interesse – en gave.
– Det vet jeg fordi når jeg tenker tilbake på den dragningen jeg hadde mot bokhyllene til mamma som barn, og plukket ut kakebøkene og leste dem på sengen som tiåring. Det er ikke normal oppførsel. Det er spesielt, så det er en medfødt interesse, sier Ilstad og ler.
Bakte 30 kaker til konfirmasjonen
I hjemmet Ilstad vokste opp var bokhyllene fulle av koke- og bakebøker. Det trigget interessen, tror hun. Hun vokste opp i et internasjonalt hjem. Hennes indiske mor var glad i matlaging, faren var pianist og reiste mye. De hadde venner fra hele verden.
Ilstad fikk frie tøyler på kjøkkenet, dro frem den ene kokeboken etter den andre, lærte å bake.
– Foreldrene mine syntes aldri at jeg bakte for mye. «Skriv opp om noe går tomt,» sa de. Det ble veldig satt pris på, og det var ikke en eneste kake som gikk til spille.
Til sin egen konfirmasjonen bakte 15 år gamle Ilstad rundt 30 små og store kaker.
Bakeinteressen fortsatte etter at hun trådte inn i de voksnes rekker, men å bli baker eller konditor var aldri aktuelt. Hun er helt selvlært på det området, og liker det slik. Da «Det søte liv» ble til for 16 år siden var det nesten ingen andre som blogget om baking. Ilstad forteller om overraskelsen av å finne ut at hele 50 stykker hadde lest en oppskrift.
– Jeg tenkte: «Oi, hvem er de 50?»
Nå er det ikke uvanlig at over 50.000 mennesker titter innom bloggen på én dag, og sjekker ut en av Ilstads godt over 4000 oppskrifter. Det leserne klikker mest på er ganske vanlige ting, kan hun avsløre. Som boller, pavlova og ostekake.
– Helt ekte
– Hvorfor tror du at bloggen har blitt en så stor suksess?
– Noe av det jeg liker med baking er at det smaker godt og at jeg får det til. Det gir en mestringsfølelse. Det tror jeg mange får når de bruker mine oppskrifter, og dermed får de lyst å bake mer. Jeg lager enkle ting, uten for mye pynt og forklarer slik at alle kan forstå.
Ilstad tenker seg om og fortsetter med entusiasme:
– Dessuten skinner det nok gjennom at jeg virkelig elsker kaker! Det er helt ekte. Sånn hånden på hjertet ekte, jeg virkelig koser meg med baking.
Det er baking uten et prestasjonspreg. Hun takker nei til alt av konkurranser. Baking skal være godt og kos.
På kjøkkenet hjemme, som hun deler med mannen og datteren på 16 år, bruker Ilstad flere ettermiddager og kvelder i uken på å bake og trylle frem nye oppskrifter.
– Er de like glad i kaker som deg?
– Nei! Absolutt ikke. Mannen min vil heller ha peanøtter, sier Ilstad og ler. Datteren er mer interessert i musikk.
– Jeg baker mer enn man ser på bloggen. Det er galskap satt i system, sier hun lattermildt.
– Du har drevet blogg i 16 år, leverer nye oppskrifter ukentlig til Godt, hvordan kommer du på noe nytt?
– Det er ikke vanskelig. Jeg kommer aldri til å leve lenge nok for å få bake alt jeg vil. Kanskje må jeg førtidspensjonere meg bare for å få bake.
Jul betyr krydder, barndom og kaker
For oss som ikke baker flere ganger i uken er julen en tid hvor kjevlene får kjørt seg litt ekstra. Syv sorter sies det at man «skal» ha. Så hvor mange sorter baker en bakeblogger?
– Over 25 sorter til jul. Neida, jeg teller ikke, men baker jo mye jevnlig, og har allerede begynt å tenke på julen.
I oktober ga Ilstad ut boken «Det søte liv – julens deiligste kaker», hvor hun deler 200 juleoppskrifter.
– Hva er ditt forhold til jul og julebakst?
– Jeg er veldig glad i julen, og sto for all julebakst hjemme fra jeg var 12–13 år. Mamma hadde et eget rom med julepynt på loftet. Jeg kommer fra et skikkelig julehjem. Det har jeg tatt med meg.
Hun fortsetter:
– Mitt store julekakeminne er «christmas cake», en engelsk julekake med masse frukt som mamma laget i midten av november. Så dynket hun den med brandy, som gjorde at den ble veldig tung da vi skulle bære den opp fra kjelleren til jul. Min variant av den er i boken.
Flere av oppskriftene i boken er Ilstads vri på juleklassikere. Deler av barndommen, fra hun var to til åtte år, bodde Ilstad og familien i Tyskland.
– Jeg er glad i tyske kaker for det forbinder jeg med ung barndom. De står i kapittelet med internasjonal julebakst.
– Hva er «typisk deg» i dine oppskrifter?
– Mer smak. Noen norske oppskrifter kan være litt knappe på krydder, så jeg har ofte litt ekstra. Og så er det enkelt og ikke så pyntete, men det skal se deilig og godt ut.
– Hva smaker jul for deg?
– Krydder. Alt som er i pepperkaker. Kanel, ingefær og nellik, det klassiske!
Og om du vil smake på en bit av Kristines jul, kan du prøve en av disse oppskriftene fra den nye boken:
Publisert: 20.11.2020 kl. 13:42
Oppdatert: 20.11.2020 kl. 14:47
Lag deg en gratis konto