Veganuary: Ni oppskrifter for deg som følger trenden

7. januar 2021Aktuelt
FRISTENDE: Vegansk mat kan være en fargefest. Falafel på myke flatbrød og chili sin carne er veganske retter, så gode at du ikke tenker de mangler noe som helst. Oppskriftene finner du mot slutten av artikkelen.
FRISTENDE: Vegansk mat kan være en fargefest. Falafel på myke flatbrød og chili sin carne er veganske retter, så gode at du ikke tenker de mangler noe som helst. Oppskriftene finner du mot slutten av artikkelen.
Foto: Sara Johannessen Meek/ Stian Broch/VG

Veganuary er trolig årets mest trendy nyttårsforsett. Rekordmange har i år blitt med på veganerutfordringen. Her finner du fristende helgrønn inspirasjon.

Nytt år og nye muligheter, også på matfronten. Er du som oss, har du kanskje mål om å gjøre noen små endringer på hverdagsmenyen. Bedre, billigere, sunnere, eller kanskje mer miljøvennlig?

Ifølge storavisen New York Times har «Veganuary», en hel måned med kun plantebasert mat på menyen – blitt årets mest trendy nyttårsforsett.

Kampanjen som opprinnelig startet i Storbritannia i 2014 har de siste årene vokst seg større og større. Ifølge The Guardian har en halv million mennesker blitt med på veganer-utfordringen i år, det er dobbelt så mange som i fjor.

Det var ekteparet Jane Land og Matthew Glover som lot seg inspirere av Movember og startet Veganuary. Et globalt initiativ startet for å få flere til å prøve et plantebasert kosthold. Kort forklart handler det om å i januar måned ikke skal spise noe som kommer fra dyr – hverken kjøtt, melk eller egg.

I forkant av årsskiftet utvidet initativtakerne innsatsen sin ved å ansette en egen leder i Los Angeles, og satte opp en egen nettside for USA. Hollywood-kjendiser som Joaquin Phoenix og Alicia Silverstone har lånt ut sitt navn til saken.

Og nyttårsaften utfordret Natalie Portman, en kjent vegantilhenger, sine 5,9 millioner følgere på Instagram til å bli med.

Også her til lands er det stadig flere som tester ut veganske alternativer. Dagligvarekjedene kan melde omsetningsrekorder for vegetariske og veganske produkter.

Ifølge en undersøkelse fra Ipsos, gjennomført på oppdrag av Orkla, oppgir åtte prosent av befolkningen at de har kuttet kjøtt fullstendig – og dette tallet er dobbelt så stort som året før.

Kan virke vanskelig

Det finnes også dem som er skeptiske til utfordringen, som mener at det er overfladisk å bli veganer bare for en måned.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre for å nå klimamålene og håpet om en bærekraftig verden er å kaste mye mindre mat og spise mer plantebasert. Veganuary gjør starten på et mer plantebasert liv morsomt og inspirerende, og tar deg med ut på et mateventyr hvor nye smaker og deilige retter står på menyen, sier Jeanette Nordanger som er matredder og forretningsutvikler i Too Good To Go til Godt.

ERFAREN VEGANER: Jeanette Nordanger sluttet å spise kjøtt og melkeprodukter på grunn av dyrevelferd for syv år siden. Hun bruker ikke mer tid enn andre på matlaging, men innrømmer at det krever litt nye rutiner i begynnelsen.
ERFAREN VEGANER: Jeanette Nordanger sluttet å spise kjøtt og melkeprodukter på grunn av dyrevelferd for syv år siden. Hun bruker ikke mer tid enn andre på matlaging, men innrømmer at det krever litt nye rutiner i begynnelsen.
Foto: Privat

Hun er veganer på syvende året, og sier det kan være lurt å ikke gå for hardt ut men heller starte med én plantebasert dag i uken eller én plantebasert rett om dagen.

– Når man har fått sine nye matvaner på plass, vil det falle seg helt naturlig å spise mer av dette de andre dagene også.

Og så er det viktig å ha det gøy når man setter i gang med et prosjekt som dette, mener hun.

– Helt i starten kan det virke forvirrende og komplisert, men det er bare fordi det er nytt. Det tar ikke mange måltidene før du har funnet nye favorittretter, og når du har skaffet noen grunnleggende ingredienser som krydder og slikt, ligger mye av det du trenger i skaphyllen allerede, sier hun.

Noen av Nordangers favoritt-ingredienser er soyasaus, havrefløte, vegansk yoghurt, hvitløk, linser, hvite bønner, frø, sitronsaft, lønnesirup, kikertmel, næringsgjær, liquid smoke og fond.

– Dersom man ikke rekker å kaste seg på årets Veganuary, så kjøres noe som kalles Veganerutfordringen hver eneste måned hele året. Alle er velkomne til å være med, uavhengig av om man følger utfordringen ett hundre prosent eller deltar for å få inspirasjon til flere kjøttfrie måltider.

Inspirasjon

Om du ikke har planer om å bli fulltids-veganer, så er det jo alltid gøy å prøve seg på noe nytt? Her får du noen oppskrifter som kan hjelpe deg på vei.

Det er mye godt du fortsatt kan spise – tro det eller ei. Og, du trenger for all del ikke løpe rett til veganhyllene på matbutikken (selv om dagligvarekjedene jobber iherdig for å få deg dit).

Denne chili sin carnen, kan du lage med mye av det du trolig har i skapene fra før av. Bare dropp rømmen, og lag en fløyelsmyk avokadomos istedenfor! Og vil du rive over sjokolade, som oppskriften forelslår, bør du se etter en vegansk mørk sjokolade i butikken.

Det er også fint mulig å lage gode frokoster og desserter, uten å måtte ty til melk, yoghurt eller ost. Denne rosa bowlen, blir silkemyk av tofu, absolutt verdt å prøve!

Anette og Susanne Bastviken – kanskje best kjent som søstrene bak bloggen Radical Broccoli, har alltid elsket sin mors spagetti bolognese. Etter at de sluttet å spise kjøtt, har de nå laget sin egen vri på oppskriften som de har delt med Godt.

Om du kjøper tørr spagetti i butikken, trenger du heller ikke tenke på at den inneholder egg, de fleste tørrpastaer gjør nemlig ikke det.

Et annet fargerikt og fristende vegansk middagsforslag finner du i denne bowlen med blomkålris, søtpotet og avokado. En skikkelig fargefest på tallerkenen!

En curry basert på rotfrukter – er supersmaksrik og varmende nå i januar. Denne kan lett gjøres vegansk – bytt bare ut yoghurten i koriander- og myntesausen med en kokos- eller havrebasert variant.

Dropper du den yoghurtbaserte raitaen her, har du her en deilig indisk klassiker – helt vegansk!

Hummus er veganerens beste venn! Bruk den som dipp og dressing, men også som pålegg på brødskiver. Her er hummusen brukt som topping på ovnsbakte gresskar.

Falafel på myke hjemmelagde flatbrød er perfekt comfort food. Disse kikertbollene er helt veganske! Bytt ut yoghurten i dressingen, med et vegansk alternativ, så er du der!

Kanskje kommer du til å savne bacon – da kan du jo forsøke deg på «lissom»-varianten, facon, som vi har testet ut her:

En søt avslutning på måltidet er aldri feil, og da kan du jo forsøke deg på denne.

Når du først er i gang kan det være spennende å fordype seg totalt i temaet, og da kan du for ekspemel se snakkis-dokumentaren «The Game Changers» på Netflix.

Publisert: 07.01.2021 kl. 11:58
Oppdatert: 07.01.2021 kl. 14:37


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?