Slik får du jordbærene til å vare
Her er tipsene du trenger for å holde jordbærene gode og søte i mange dager.
Jordbær hører sommeren til. Nordmenn spiser i snitt rundt 2,4 kilo jordbær hver i året, viser tall fra Frukt.no.
Men den røde frukten har begrenset holdbarhet. Det fører ofte til stor skuffelse når de blir dårlige etter bare én dag.
Heldigvis finnes det noen enkle grep man kan ta for å forlenge holdbarheten. Dette hjelper ikke bare å redusere matsvinn, men er også økonomisk – særlig nå som prisen på jordbær er høy.
Hvordan unngår man at jordbærene blir dårlige? Det hele starter på butikken.
– Kjøp jordbær som er ferske! De bør ikke være mer enn én, maks to dager gamle, sier jordbærbonde Simen A. Myhrene.
Han er daglig leder i Ekeberg Myhrene AS, men er for tiden på jordbærplukking i England.
– Hvordan vet man at de er ferske?
– Se om hamsen, altså stilken, er frisk. Gamle bær har en «slapp» hams, mens ferske bær har en frisk hams, forteller han.
Myhrene understreker også at man bør kjøpe jordbær som ser tørre ut og ikke har mørke flekker.
– Jevn modning og god rødfarge sikrer en god smak.
Etter å ha valgt ut en god kurv med jordbær, er det viktig at man oppbevarer de riktig. Da kan de holde seg gode i cirka fire dager, forteller jordbærbonden.
Han påpeker at jordbærene bør oppbevares i kjøleskapstemperatur frem til de skal spises, gjerne i kurven om den har lokk eller toppforsegling.
– Ikke i tett plastpose, fastslår han.
– Bør man skylle dem?
– Jeg mener det er trygt å spise jordbær uten å skylle dem. Skylling forringer også smaken. Men om man vasker dem, anbefaler jeg å gjøre det før man fjerner stilken.
Man må passe på å skylle dem varsomt, ettersom jordbær er skjøre.
– Hvis bærene er blitt dårlige, er det noe man kan gjøre?
– Om bærene har gråskimmel, er det ikke noe man kan gjøre. Men om bærene har mørke eller bløte flekker kan man skjære det vekk og spise resten.
Mens det er viktig at jordbærene står kaldt, forteller Myhrene at man gjerne kan sette dem i romtemperatur et par timer før de skal spises. Det skal føre til en bedre smaksopplevelse:
– Jordbær smaker langt bedre når de er 20 grader fremfor 5 grader.
Han forteller at sort og alder på bærene også er viktige faktorer:
– Spør etter hvilken sort du kjøper, og finn ut hva som er din favoritt. Spør gjerne om hvem som har produsert bærene og hvor gamle de er. Det skal butikken eller bonden vite.
Mange av tipsene fungerer også for andre typer bær.
Myhrene viser imidlertid til at blåbær har lengre holdbarhet enn jordbær, bringebær og bjørnebær. Men at det er viktig å skylle dem:
– Blåbær er stort sett importert fra Sør-Europa eller Sør-Amerika. De har langt høyere smittepress av sopp og insekter, og er gjerne sprøytet mye.
Jordbær har mange bruksområder. De egner seg i alt fra salater til drinker og desserter. Den røde frukten er også sunn. Jordbær er rik på vitamin C, som er med på å styrke immunforsvaret.
Godt-redaksjonen har samlet noen oppskrifter med jordbær, som du kan teste ut denne sommeren: