McDonald's Grimace-milkshake i «uforståelig» TikTok-trend

LILLA-DRINK: I juni lanserte McDonald's en lilla milkshake i forbindelse med karakteren Grimaces sin bursdag.
LILLA-DRINK: I juni lanserte McDonald's en lilla milkshake i forbindelse med karakteren Grimaces sin bursdag.
Foto: Skjermdump fra McDonald's sin Instagram.
Lea Heljesdatter Kvadsheim
Lea Heljesdatter Kvadsheim

Den 52 år gamle figuren Grimace dukker stadig opp i nye trender på TikTok. Men den lilla milkshaken må du se langt etter i Norge.

Grimace er en av McDonald's mest ikoniske karakterer. Nylig fylte figuren, som brukes i mange av selskapets reklamer, 52 år.

Bursdagen feiret McDonald's med å lansere en lilla milkshake med bærsmak. Den skal være inspirert av Grimaces ikoniske farge og vennlige personlighet. Milkshaken var tilgjengelig i USA fra 12. til 29. juni.

Mens drikken ikke er mulig å kjøpe lenger, har den ført til en ny trend på TikTok. Hashtag «Grimaceshake» har fått over 2 milliarder sidevisninger på den sosiale medieplattformen.

Trenden er, imidlertid, litt utenom det vanlige. Folk later som de «dør», «besvimer» eller «kaster opp lilla» etter å ha drukket drinken. Flere av videoene er blitt sett millioner av ganger.

Flere kjendiser har latt seg inspirere av trenden, deriblant skuespilleren Courteney Cox, som er kjent fra serien Friends.

McDonald's har selv anerkjent trenden. På Twitter publiserte selskapet et bilde av Grimace med teksten «jeg som later som jeg ikke ser Grimace-shake-trenden.»

Ingvild Moen i Resonate mener trenden er positiv for matkjeden.

– McDonald’s kommer godt ut av dette, særlig fordi selskapet responderer på trenden i samme tone som selve trenden. De prøver ikke å forklare trenden, men lar den leve sitt eget liv, sier hun.

– Hva tenker du om trenden?

– En av de beste og mest fascinerende tingene med TikTok er trendene som skapes på plattformen. De varer ofte ikke lenge, men får desto mer oppmerksomhet mens de skjer. Som andre trender på TikTok, er dette en annerledes og delvis uforståelig trend. Dette gjør den kanskje ekstra fascinerende og gir den spredning.

Grimace er et lilla «monster» som McDonald's har brukt i flere reklamer siden 1970-tallet.

Grimace ble først introdusert som en figur som stjal shakes. Nå er den kjent for å ha en vennlig og leken personlighet.

Det er uklart hvor TikTok trenden oppsto, men flere peker på TikTok-brukeren «thefranzmaz» som oppfinneren.

Den 13. juni postet «thefranzmaz» en video til sine 25 000 følgere hvor han «dør» etter å ha drukket drinken. Den har nå over 3,2 millioner sidevisninger. I en senere TikTok-video forteller «thefranzmaz» at videoen bare skulle være morsom:

– Videoen er bare ment å være en meme. Shaken har en merkelig farge, så det betyr at den ikke er bra for deg. Grimace samler på ofre.

Moen i Resonate mistenker at noen som jobber i TikTok så videoen til «thefranzmaz» og sørget for at den ble spredt.

– TikTok har, ifølge Forbes, i motsetning til Facebook og Instagram, en «heating button» hvor utvalgte TikTok-ansatte kan trykke på en manuell «knapp» som gjør at innhold får flere visninger og går viralt, forteller hun.

–Det vil si at dersom innholdet du poster har stor underholdningsverdi, er ekstra rar, spennende, kul eller annerledes, kan du gå viralt bokstavelig talt takket være et tastetrykk, legger Moen til.

Lyst til å lære en shake med bærsmak? Vi har hentet frem noen oppskrifter du kanskje kan la deg inspirere av:

Vil du lese mer om sommerlig drikke? I Den lille sommerdrikkeboken kan du få tips til sesongens beste vin, bobler, øl og drinker. Boken kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt).

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?