Kokkene tipser: Disse varene kan du spare penger på

26. november 2019Aktuelt
BILLIG OG BRA: Gulrøtter fra First Price er noen av produktene kokkene mener du fint kan velge, og få god kvalitet for pengene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BILLIG OG BRA: Gulrøtter fra First Price er noen av produktene kokkene mener du fint kan velge, og få god kvalitet for pengene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Maren Rostad Wilberg
Maren Rostad Wilberg

Det dyreste er ikke alltid beste. Her gir kokkene Christer Rødseth og Charlotte Mohn Gaustad oversikt over hvilke matvarer som kan være like gode i «billigversjonen». 

Er det virkelig slik at de dyreste råvarene alltid er de beste? Nei, ifølge «Matsjokket»- programleder og tidligere «Farmen kjendis»- deltager Christer Rødseth. Og Christer vet hva han snakker om. Som kjøkkensjef for restaurantene «Vaaghals» og «Code», er han svært bevisst på hvilke råvarer han velger.

TENK SMART: Kjøkkensjef Christer Rødseth velger ofte billige matvarer selv. Foto: FRODE HANSEN, VG
TENK SMART: Kjøkkensjef Christer Rødseth velger ofte billige matvarer selv. Foto: FRODE HANSEN, VG
Foto: Frode Hansen VG

– First Price-kjøtt kan være vel så bra som de andre merkene. Går du i entrecôte-haugen i kassen med kjøtt fra billigmerket First Price og begynner å lete, kan du finne helt fantastiske råvarer. Jeg pleier å kjøpe entrecôte der selv. Så lenge du går for det som er mest marmorert får du vanligvis det møreste kjøttet. Kløver er også et billigmerke, det finner du hos Bunnpris, og de har ofte mye godt, ferskt kjøtt blant sine produkter.

Tørrmat

– Skal du kjøpe ferdigprodukter, som for eksempel taco, trenger du absolutt ikke kjøpe det dyreste, sier Rødseth.

– Velg like gjerne butikkens egne merke. Det samme gjelder ferdig pastasaus. De billige variantene fungerer like fint som Dolmio sine sauser og de andre, dyrere variantene.

Christer tror ikke en vanlig familie vil merke store forskjellen på kvaliteten på tørrvarer uansett om de kjøper dyrt eller billig. Grønnsaker kan man også velge fra billigmerkene.

– Når det gjelder First Price-gulrøttene er de bare mindre, ellers er det ingen forskjell på dem. Når det gjelder tomater er det derimot større forskjell, de dyre variantene er vanligvis mer smakfulle. De små sjampinjongene fra First Price er også helt utmerket, det er bare størrelsen som er annerledes. Men skal du kjøpe grønnsaker er det mer bærekraftig å kjøpe to dyrere sjampinjonger enn en hel boks for så å kaste halvparten.

Frossent ikke best

Rødseth er ikke overbegeistret for frosne grønnsaker, selv om de ofte er rimeligere i pris.

– De ferske grønnsakene har ofte en høyere kvalitet, de frosne er gjerne kokt fra før og da mister de smak. Skal du koke et produkt mener jeg du bør tilføre salt med en gang, og det er ikke gjort på disse grønnsakene.

Når det gjelder brus og annet sukkerholdig drikke, sier kokken dette avhenger helt av smak og behag.

– Selv drikker jeg Pepsi Max fremfor Lite X, men det er en smakssak, sier Rødseth.

Sjekk «best før»-boksen

De fleste butikker har en kasse med varer som er i ferd med å gå ut, denne kassen anbefaler Rødseth alle å besøke.

– De aller fleste produktene holder seg mye lenger enn til den datoen som er oppført på pakken. For eksempel rene kjøttprodukter. Rent kjøtt kan holde seg to uker over best før dato om det legges i et kaldt kjøleskap. Du kan jo også fryse det ned og ta det opp igjen senere.

Rødseth, som er veldig opptatt av matsvinn og forsøker å forebygge det så godt han kan, sier det ikke bare er prisen som bør få folk til å oppsøke «best før»-kassene.

– Det er helt ekstremt mye mat som kastes. Jeg anbefaler alle på det sterkeste å gå i «billig»-kassen og redde mat, sier han.

Råvarer er viktig

Charlotte Mohn Gaustad, for mange er kjent som kokka på Markestad, mener at kvalitet og pris ofte henger sammen.

RÅVARER ER VIKTIG: Charlotte Mohn Gaustad synes råvarene må være gode, men velger ikke alltid de dyreste produktene. Foto: Krister Sørbø, VG.
RÅVARER ER VIKTIG: Charlotte Mohn Gaustad synes råvarene må være gode, men velger ikke alltid de dyreste produktene. Foto: Krister Sørbø, VG.

– På generell basis så er det jo sånn at de dyre råvarene er bedre enn de billige råvarene, men det finnes unntak. First Price-gulrøtter kan være like gode som de dyrere alternativene. Ofte er den eneste forskjellen form eller størrelse. En rimeligere te kan være minst like god som en veldig dyr te, men på generell basis mener jeg at om du ikke velger det dyreste, så er det i hvert fall lurt å styre unna det billigste om du ønsker en veldig god kvalitet.

Mohn Gaustad er opptatt av at man skal lese innholdsfortegnelsen til produktene.

– Det handler om vurderinger. Og om kunnskapen vi har. Les på pakken og forstå hvordan ting henger sammen. Ta med årstid og produksjonsland i beregningen. Hvis jeg er i butikk og de ikke har økologiske norske gulrøtter og jeg må velge mellom vanlige norske konvensjonelt dyrket, så er det like greit å kjøpe den billige versjonen av dem. Det er høyst sannsynlig akkurat de samme gulrøttene i de pakkene. Det samme gjelder sjampinjonger. Jeg kjøper ofte boksen med små, ferske sjampinjonger fra First Price, i stedet for de større i løsvekt.

Ifølge Mohn Gaustader det et kynisk spill i dagligvarebransjen og matindustrien som står bak differensieringen mellom produktene du finner i butikkhyllen.

– Her er jo bransjen genial. De skjønner at hvis de pakker mer eller mindre samme produkt i en flott pakke og får det til å se mer eksklusivt så kan de ta dobbel pris. Det er ikke riktig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FERSK SOPP: Charlotte Mohn Gaustad går ofte for boksen med sjampinjong fra First Price. Foto: Krister Sørbø/VG
FERSK SOPP: Charlotte Mohn Gaustad går ofte for boksen med sjampinjong fra First Price. Foto: Krister Sørbø/VG

Bruksområde

– Hva skal du bruke maten til? Det er også viktig. Skal du ha små tomater du bare skal sitte og snacke på kan du gå for de dyrere, skal du lage tomatsuppe så ville jeg helt klart gått for tomatbokser. Ikke skrell små poteter for å bruke i en potetstappe, det er ingen vits. Men gjør deg dine egne erfaringer, ikke stol på innpakningen og navnet på produktet. Og les på pakken. Hva inneholder produktet. Er det stappet full av soya så bør man kanskje unngå det, ta også etiske valg, understreker Mohn Gaustad.

Hun velger ofte de billigste hermetikkboksene, men helst økologisk.

– De rimelige variantene kommer ofte godt ut i blindtester, men mange føler nok mer trygghet og sikkerhet og ved å kjøpe et kjent merke, selv om forskjellen ikke behøver å være så stor, avslutter hun.

– Ikke et «kynisk spill»

Kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen mener billig-varianten av produkter kan være et godt valg for mange, og sier at mange har disse produktene som favoritter.

– Ja, du kan trygt velge First Price med tanke på spisekvalitet, og jeg vil slett ikke være med på at dette dreier seg om et «kynisk spill». Vi eksponerer de ulike gulrotproduktene våre like tydelig, og så er det opp til kunden å velge det han eller hun vil ha. Godtar kunden litt krokete og rare gulrøtter, så velger de First Price. Vil de ha like store gulrøtter, så velger de en annen av variantene vi tilbyr, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.

– Vi er stolte av First Price, fordi det gir oss mulighet til å utnytte hele avlingene. Dessuten er First Price bestselgeren vår innen flere produkter, og ikke noe vil gjemmer bort. Kundene er våkne og liker å gjøre smarte valg, derfor velger også veldig mange First Price.

PR- og kommunikasjonssjef for Rema 1000, Calle Hägg, svarer dette:

– Vi har hatt suksess i alle år med å få prisene ned snarere enn opp, og det skal vi fortsette med. I vår billigste serie Prima selger vi blant annet utsorterte grønnsaker som ser litt rare ut, men som ofte smaker like godt. Da reduserer vi svinn, samtidig som vi kan tilby kvalitet til svært lav pris.

Publisert: 26.11.2019 kl. 14:24
Oppdatert: 26.11.2019 kl. 14:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?