Derfor er rødbeten både sunn og praktisk

30. september 2013Aktuelt
ANVENDELIG: Rødbeten kan brukes til mer enn bare sylte i glass. Foto: Magnar Kirknes/VG
ANVENDELIG: Rødbeten kan brukes til mer enn bare sylte i glass. Foto: Magnar Kirknes/VG
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

Rødt går aldri helt av moten. Heller ikke i grønnsakenes univers. Rødbeten er smaksrik, sykdomsforebyggende og setter farge på godteri. 

Over hele den vestlige verden er rødeste rotgrønnsaken på tilbake inn i hverdagskosten.

- Rødbeten gjør et stort comeback, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Rødbeten er mulig å dyrke over hele verden, og har vært dyrket i Europa lenge før Kristi fødsel. I nyere tid har den vært mer vanlig ferdigsyltet på glass enn fersk i bunt.

Ifølge Kåsin har den røde rotgrønnsaken sin opprinnelse i Sør-Europa, der grekerne og romerne først og fremst dyrket den for å bruke bladene til diverse dekorering - for eksempel til å ha i flettede kranser til å ha på hodet.

- Som mat var det nok de litt mindre «fine» som fikk servert rødbeter, men på denne tiden ble rødbeten også tillagt medisinske egenskaper, sier Kåsin.

Nyere forskning har avdekket at rødbeter kan være sykdomsforebyggende. Eksperter ved Universitetet i Aberdeen mener å ha avdekket at rødbeter kan være med på å hindre kroppen i å ta opp usunt fett, mens andre studier har vist at juicen fra rødbeter kan ha positiv virkning på blodtrykket.

På smak er rødbeten søt, og passer utmerket som tilbehør i salater, råkost og i suppe.

Den sterke rødfargen er behagelig for øyet, men vil sette merker på alt den kommer i kontakt med.

- Mange som har lyst å eksperimentere med rødbeter i kosten, lar seg skremme av denne rødfargen som kliner til alt mulig, sier Kåsin.

SØTT OG RØDT: Rødbeter kan også brukes i sjokoladekaken. Foto: Magnar Kirknes/VG
SØTT OG RØDT: Rødbeter kan også brukes i sjokoladekaken. Foto: Magnar Kirknes/VG

Rødbetfargener så kraftig at den faktisk brukes som tilsetningsstoff i andre produkter.

- Rødbeten inneholder et stoff som heter betanin, forteller Gunnar Bengtsson, seniorforsker ved matforskningsinstituttet Nofima.

Dette fargestoffet står på EUs liste over godkjente tilsetningsstoffer, og brukes blant annet til å fargelegge godteri under navnet E162.

Når du tisser rødlilla etter en bedre lunsj, er det ikke nødvendigvis akutt blodstyrtning eller noe annet livstruende. Det kan rett og slett være bare betanin. Deler av stoffet skilles nemlig ut i urinen.

Redd for at tilberedningsprosessen skal bli klinete? Et tips fra Kåsin er å koke rødbetene i vann med skallet på, la dem bli møre og avkjøl. Deretter bruker du et papirhåndkle til å bare plukke av skallet. Sett en gaffel i den, og bruk en kniv til å skjære den i skiver.

- Prøv å spis rødbeter med sild, nypoteter, løk, rømme og kruspersille - det smaker helt nydelig!

BAKT: Rødbeter kan bakes å bruke som tilbehør til for eksempel torskefilet. Foto: Magnar Kirknes/VG
BAKT: Rødbeter kan bakes å bruke som tilbehør til for eksempel torskefilet. Foto: Magnar Kirknes/VG

Rødbete har, i motsetning til eksempelvis rotgrønnsaksfetterne poteter og pastinakk, ingen stivelse, men inneholder til gjengjeld mye sukker.

- Dette gjør at den er uegnet til å tilberede som chips, men den passer derimot utmerket til tørking, sier Bengtsson, som selv har gjennomført et studie på rødbeter og hvordan de egner seg som snacks.

Som chips fritert i olje vil de lett bli brune og smake mest fett, men om du forveller dem først, for deretter å skjære dem i tynne strimler, vil de passe utmerket som knasende, tørkede godbiter på kveldstid. Bon appetitt!

Rødbet-effekten:

  • Den russiske, klassiske suppen Borsjtsj lages på rødbeter. Den varmende suppen passer perfekt på kalde høst- og vinterdager, og serveres gjerne med en klatt rømme på toppen.
  • Rødbeter skal ha fast konsistens når du kjøper dem i butikken. De kan bakes, kokes eller spises rå.
  • I det gamle romerriket ble rødbeter angivelig brukt som et afrodisiakum. Dette fordi rødbeter inneholder mineralet boron, som skal virke stimulerende for østrogenproduksjonen hos kvinner og dermed øke sex-lysten.
  • Forskere ved Karolinska institutet i Stockholm la i fjor fram en undersøkelse som viste at nitrat, et stoff som finnes i rødbeter og spinat, er bra for muskler. Forskerne blandet nitrat i vannet til en rekke forsøksmus, og erfarte at muskelkapasiteten deres økte, sammenlignet med andre mus.
  • Geitosten Chevre passer ypperlig sammen med rødbeter. Eksperimenter!

Kilde: Lovebeetroot.co/uk og Organicfacts.net

Publisert: 30.09.2013 kl. 07:09
Oppdatert: 30.09.2013 kl. 09:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?