Verdens første iskrem-museum åpner i Bologna

TIL ALLE TIDER: En liten gutt får is fra isbilen i 1958. Foto: Gelato-museets arkiv.
TIL ALLE TIDER: En liten gutt får is fra isbilen i 1958. Foto: Gelato-museets arkiv.
Jon Krog Pedersen

Italiensk is er berømt verden over for sin vidunderlige smak. Nå åpner italienerne også verdens første gelato-museum – en hyllest til håndverket det er å lage god iskrem.

«Hensikten med Carpigiani Gelato-museum er å bli et referansepunkt for hele sektoren, og understreke historien og røttene til denne kvalitetsmatvaren, og håndverkerne som lager den», sier Romano Verardi, presidenten av Bruto og Poerio stiftelsen, som står bak åpningen av museet.

Kurs for barn og labtiatorieeksperimenter med iskremfølelser. Gjennom en interaktiv tour kan du oppleve iskremens evolusjon, og se utviklingen av iskremmaskiner på nært hold.

RIK TRADISJON: Overalt i Italia får du kjøpt hjemmelaget iskrem til et par euro. Foto: Jon Krog Pedersen
RIK TRADISJON: Overalt i Italia får du kjøpt hjemmelaget iskrem til et par euro. Foto: Jon Krog Pedersen

Iskremens historie skriver seg tilbake til 1200 før Kristus, da man begynte å spise snø smaksatt med ulike siruper - en slags forgjenger til sorbet.

Den mektige Medici-familien i Firenze, oppfant ikke bare banksystemet slik vi kjenner det i dag, men nyter også stor ære for sitt bidrag til utviklingen av det Italienske kjøkken.

Det sies at Catharina Medici brakte rennesannsen til Paris da hun ble dronning i Frankrike i 1959, og at mange av Frankrikes klassiske retter er bygget på oppskriftene hennes kokker tok med seg fra Italia.

Matfolk knives ofte om det er Frankrike eller Italia som har de rikeste mattradisjonene. Medici-argumentet er kjærkomment for dem som mener Italia er sterkest.

Ifølge Gelato-museets hjemmeside er det sannsynlig at hun tok med seg sorbeten også.

Egg og kremvarianten, iskremen, er kreditert til Bernardo Buantalenti (den talentfulle Bernard). Dette, og resten, er historie.

Adresse: Via Emilia, 45 40011 Anzola Emilia Bologna

Følg godt.no på instagram og facebook for oppdateringer og inspirerende matbilder hver dag!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?