Indiske mesterkokker tester indisk ferdigmat

29. oktober 2019Aktuelt
TOPPTUNG ERFARING: Kokke-ekteparet Harpreet Kaur Longani og Shyam Longani har nylig flyttet til Norge for å jobbe. Hun har tidligere blant annet vært personlig kokk for Indias statsminister, mens han har vært kjøkkensjef på flere av luksushotellene til Taj-kjeden. Foto: Mattis Sandblad/VG
TOPPTUNG ERFARING: Kokke-ekteparet Harpreet Kaur Longani og Shyam Longani har nylig flyttet til Norge for å jobbe. Hun har tidligere blant annet vært personlig kokk for Indias statsminister, mens han har vært kjøkkensjef på flere av luksushotellene til Taj-kjeden. Foto: Mattis Sandblad/VG

Saritas Kylling tikka masala får terningkast én i vår test av indiske ferdigretter.

Tandoorigryte med brokkoli og chicken tikka med paprikabiter og gulrøtter, er det slik indisk mat egentlig skal være? Vi har testet et utvalg indiske ferdigretter med hjelp fra to indiske kokker. Men først; en rask innføring i det indiske kjøkken.

– Det at svært mange indere er vegetarianere er kun en myte. Vi spiser mye kylling og lam, men også fisk, skalldyr og kvalitets-geit. Det er stor variasjon i hvilket protein vi bruker, men det som stort sett selges av indisk utenfor India er enten kylling, lam eller vegetarisk, forteller Harpreet Kaur Logani til Godt.

Fra bunnen

Sammen med sin mann har hun tilbrakt litt over en måned på norsk jord. Kokke-paret kommer fra en hverdag med 30 grader og varme krydder hver dag, i Goa – sør i India. Nå må de de venne seg til sartere ganer og kaldere vær. Begge to har en lang og prestisjetung CV fra hjemlandet – men også fra flere restauranter verden over.

Garam betyr sterk eller varm, og masala betyr blanding, forteller kokkene.

– En liten kuriositet er at masala også kan brukes i andre sammenhenger. Som «Det er mye masala i livet mitt nå», som det er mye rot livet mitt, forklarer Shyam og smiler.

Kjøkkenets sentrum

Et indisk restaurantkjøkken har ofte også et annet viktig sentrum, nemlig en tandoor.

– Det en leirovn, slik den du ser her, som blir plassert over glødende kull. Dette gjør at temperaturen kan bli svært høy. Den sterke varmen gjør at maten holder på fuktigheten, og forblir mør og saftig innvendig. Kyllingen i tikka masala blir grillet her, forklarer Shyam, og peker mot kjøkkenet på New Delhi, restauranten på Tjuvholem i Oslo hvor vi gjennomfører testen og han nå skal være kjøkkensjef.

Han forteller at Chicken tikka masala er av de absolutt mest populære indiske rettene i hele verden. Den er opprinnelig skotsk, men spises også i India.

– En ekte kylling tikka masala, skal ha tekstur. Du skal kjenne krydderbitene. Kyllingen skal som nevnt være stekt på forhånd i tandoor og det skal den serveres i en saus, som består av tomat, løk og garam masala.

– Tikka betyr biter, så det betyr rett og slett at kyllingen skal være i biter.

Det daglige brød

Et viktig tilbehør når man spiser indisk mat, er det rykende ferske brødet.

– Nanbrød spiser vi kun på restaurant. Det er fordi det krever steking i en tandoor-ovn og det er det ingen som har hjemme, sier hun.

– Det inderne derfor ville funnet mer naturlig å spise til en middag hjemme, er roti eller parata, som er laget med halvgrovt mel. Det er også sunnere enn nan, sier Harpreet.

Vi er klar for smakingen. Alle rettene ble varmet opp slik anvist på pakken, før smakspanelet får servert rettene i emballasjen. Rettene blir testet åpent, og er valgt ut utifra hva som er lettest tilgjengelig i de store dagligvarekjedene. Smakspanelet har valgt å legge vekt på god smak fremfor autentisitet.

– Vi gir terningkast ut fra at dette er indiske ferdigretter, spør Shyam, før han triller terningen.

– Skulle det være ut fra om det er en ekte tikka masala – som flere av rettene jo sier de skal være, måtte vi gitt dem strykkarakter. Det er ingen av disse som kvalifiserer til noe som en gang kan ligne på det!

TESTRETTER: Dette er rettene som ble testet: Saritas kylling tikka masala, Saritas kylling tandoori, Fjordlands Indisk Kyllinggryte, Coop tikka masala, Toro Tasty Tandoori og Rema 1000 kylling tikka. Foto: Mattis Sandblad/VG
TESTRETTER: Dette er rettene som ble testet: Saritas kylling tikka masala, Saritas kylling tandoori, Fjordlands Indisk Kyllinggryte, Coop tikka masala, Toro Tasty Tandoori og Rema 1000 kylling tikka. Foto: Mattis Sandblad/VG

Coop Tikka Masala, terningkast 4

Pris: 39,90 kroner

– Denne smaker ikke som en tikka masala, men mer som en kyllinggryte. Og den smaker godt. Den er veldig mildt krydret. Det er mye kylling, men den ser ikke ut til å ha vært stekt eller grillet først, slik den burde være.

– Risen som følger med er klissete og rundkornet, og ikke en basmatiris, slik man bruker til indisk mat. Men alt i alt en god rett!

Toro Tasty Tandoori, terningkast 2

Pris: 72 kroner

– Den her har mye smaker fra det asiatiske kjøkken, er det thai curry?

– Denne retten er nok nærmere thai enn indisk. Og den har absolutt ikke noe med tandoori å gjøre, det er noe som skal komme fra tandoor-ovnen, og jeg ville blitt veldig overrasket om noe her har vært grillet i en ovn først, sier de to, og referer til navnet på retten.

– Risen er også her helt feil, klissete og rundkornet.

Kommentar fra Orkla: – Toro skal treffe barnefamilier og folk flest, og er derfor en mildere og snillere variant av de opprinnelige rettene. For Toro Tasty tandoori har vi smaksatt sausen med indiske krydder som karri, chili, gurkemeie og bukkehorns krydder. I tillegg er retten laget med basmatiris som er typisk for indiske retter. Vi er derfor ikke enige i at den smaker som en thairett, men tar med oss tilbakemeldingen.

Fjordland Indisk kyllinggryte, terningkast 2

Pris: 39 kroner

– Den smaker veldig sterkt av nellik. Det er mange krydder i her, og for at jeg skal merke nelliken så tydelig foran de andre krydderne, så betyr det at det er mye av den. Ellers er den ganske mild i smaken.

– Den funker kanskje som en curry, men den er nok veldig tilpasset den lokale befolkningen. Og så er det paprika her. Det er en veldig ungarsk grønnsak å bruke i en gryterett. Ikke indisk!

Kommentar fra Fjordland: – Dette er en rett vi i sin tid utviklet i samarbeid med Rema 1000 og som har truffet forbrukeres ganer godt. Den har over de siste årene har en fin utvikling og vekst, bare siste rullerende år har den en vekst på 21,1 prosent, sier kategorisjef Inger Lise Bestum.

Rema 1000s Raskt og enkelt Kylling tikka, terningkast 3

Pris: 69 kroner

Denne retten krever 20 min. steking i ovnen, og derfor litt mer forberedelse enn de andre rettene.

– Den er absolutt ikke verdt ventetiden, sier Shyam.

– Krydderne smaker veldig rått, og er veldig langt fra en autentisk kylling tikka masala.Det som er veldig merkelig, og som går igjen i flere av rettene her, er at det er andre grønnsaker i. Det skal det ikke være i en indisk tikka masala – du merker som her, at sausen med en gang får en annen smak. Men de gjør det vel kanskje for å gjøre retten sunnere?

– Det er en større porsjon, så det er nok mat til to om du har ris eller brød til, og det er jo bra, legger Harpreet til.

Saritas Kylling Tandori, terningkast 2

Pris: 90 kroner

– Den føles heller ikke som om denne er helt ferdigkokt, krydderne smaker rått, sier Shyam.

– Det er i hvert fall ikke en tandoorirett, da ville ikke kyllingen vært blandet i sausen – en tandoorirett kommer alltid med sausen ved siden av, og kyllingen bærer ikke preg av å ha vært grillet.

– Fargen er fin, og de har brukt en garam masala. Den har ikke noe kokos i seg, som alle de andre rettene. Krydderne og teksturen på sausen gjør at den kan minne om en tikka masala, det nærmeste vi kommer i denne testen, sier Harpreet.

– Risen er basmati, av dårlig kvalitet. Vi indere er veldig opptatt av at risen skal være av god kvalitet, dette er ikke bra ris.

Kommentar fra Orkla: – Tandoori-begrepet omfatter ikke bare grilling av kjøtt i tandoor-ovn, men har også blitt en egen smaksretning. Flere restauranter i India går faktisk vekk fra å bruke tandoor-ovn av miljøhensyn, ettersom den fyres med kull. Vårt mål er å lage indiske retter som smaker godt og er tilpasset målgruppen vår. At anmelderen ikke er begeistret for produktene våre tar vi selvfølgelig med i produktutviklingen sammen med andre tilbakemeldinger vi får.

Saritas Kylling tikka masala, terningkast 1

Pris: 72 kroner

– Såå søt, alt for søt. Er det tilsatt sukker i denne? Det blir bare helt feil, når du allerede har kokos, mandler og cashewnøtter, så blir det alt for søtt – og helt unødvendig å tilsette sukker her, sier Harpreet.

– Også her er smakene veldig rå og uferdige. Dette var ikke godt. Heller ikke denne retten kvalifiserer til en indisk tikka masala.

– De har nok modifisert smakene her for å tilpasse den til lokale preferanser. Men jeg må si at jeg er litt skuffet over at de ikke føler seg forpliktet til å servere riktig produkt – ut fra hva navnet lover. Kan de ikke holde det de lover får de heller bruke et annet navn, som noen av disse andre jo gjør, sier Shyam.

– Det finnes så mange gode indiske restauranter her i Norge som lager rettene slik de skal være, så jeg vil heller anbefale folk å gå ut å spise for å smake en ordentlig god tikka masala.

Kommentar fra Orkla: – Alle våre Saritas-retter er laget etter indisk oppskrift med råvarer av høy kvalitet og er godkjent av Sarita selv. Tikka masala er en forening av krydder og sødme, noen vil søke mer krydderfremtoning enn sødme og motsatt.

BRØD: I India spiser man kun nanbrød på restaurant, forteller kokkene. Vi får dem til å teste de lettest tilgjengelige nanbrødene vi har i norske butikker. Foto: Mattis Sandblad/VG
BRØD: I India spiser man kun nanbrød på restaurant, forteller kokkene. Vi får dem til å teste de lettest tilgjengelige nanbrødene vi har i norske butikker. Foto: Mattis Sandblad/VG

Santa Maria naan bread – original og med hvitløk, terningkast 3

Pris: 25 kroner

– Brødet er helt ok, konkluderer kokkene.

– Jeg ville ha penslet det med smør rett etter å ha tatt det ut av ovnen, og spist det så fort som mulig, rådgir Harpreet.

Det er vel mer likt på et vestlig brød enn et nan, men det gjør jobben, det smaker ok, sier Shyam.

– Hvitløken er veldig mild, og det kommer nok av at man har brukt tørket hvitløk.

Det blir vanskelig å skille dem fra hverandre, de er veldig like, så vi gir begge samme terningkast.

Publisert: 29.10.2019 kl. 12:53
Oppdatert: 29.10.2019 kl. 14:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?