Kjendisenes frokost- og brunch-favoritter i New York

NOE FOR ENHVER SMAK: Skal du reise til New York i påskeferien? Da bør du stikke innom noen av disse seks supre frokoststedene som serverer alt fra veganske smoothies til superdigge pannekaker. Foto: Sonia Huanca Vold/VG/Clinton Street Baking Company & Restaurant
NOE FOR ENHVER SMAK: Skal du reise til New York i påskeferien? Da bør du stikke innom noen av disse seks supre frokoststedene som serverer alt fra veganske smoothies til superdigge pannekaker. Foto: Sonia Huanca Vold/VG/Clinton Street Baking Company & Restaurant
Maria Tveiten Helgeby

Lytt til matglade kjendiser som Eyvind Hellstrøm: Dropp hotellfrokosten til fordel for disse fem fantastiske plassene.

Det er viktig å starte dagen med en god og mettende frokost så man kan holde sightseeingen i New York gående hele dagen. Daffe croissanter med syltetøy og rundstykker med gulost kan man alltids kjøpe her hjemme i Norge. NYC er en av verdens beste matbyer, så opplevelsene bør starte allerede ved frokostbordet.

Storbyen er stappfull av både klassiske diners, sjarmerende kaféer og hippe møteplasser som serverer alt fra erke-amerikanske pannekaker med lønnesirup, digge og spicy huevos rancheros, til frisk og lett yoghurt med hjemmelaget granola. Men det er lett å gå seg vill i jungelen av spisesteder.

Derfor har vi snakket med fem New York-frelste matelskere for å få deres tips om de aller beste frokoststedene byen har å by på.

1. Supert for barnefamilier på Kellogg's Diner

Foto: Privat/Kellogg's Diner/Facebook
Foto: Privat/Kellogg's Diner/Facebook

Favoritten til: Guri Solberg, programleder

Konseptet: I Brooklyns hippeste av det hippe, Williamsburg, ligger programleder Guri Solbergs favorittsted, Kellogg's Diner. Kaféen har vært der siden 1928, og har nylig fornyet både innredning og meny. I tillegg har stedet blitt brukt til både filminnspillinger og photo shoots med motebladet Vogue.

Derfor bør du dra hit: Ifølge Solberg er kanskje ikke dette stedet for de helt store kulinariske opplevelsene, men de lager streit god amerikansk mat og gode pannekaker barna elsker.

- Det beste med stedet er at barna digger det: De som jobber der bryr seg ikke om at vi bråker, ståker og velter appelsinjuicen. Vi har vært der minst én gang i uka det halvåret vi har bodd i New York, og har tatt med alle gjestene våre dit. I tillegg har de koselige ansatte som kaller deg «honey» og spør om du vil ha mer kaffe, tipser Solberg.

Adresse: 518 Metropolitan Ave., Brooklyn

2. Ikonisk amerikansk delimat på Katz's Delicatessen

Foto: Katz Deli/Facebook/Reuters
Foto: Katz Deli/Facebook/Reuters

Favoritten til: Eyvind Hellstrøm, mesterkokk og TV-personlighet.

FAN: Ifølge Hellstrøm er sandwichene enorme, så magen er mettet i mange timer etter en frokost på Katz's. Foto: Krister Sørbø/VG
FAN: Ifølge Hellstrøm er sandwichene enorme, så magen er mettet i mange timer etter en frokost på Katz's. Foto: Krister Sørbø/VG

Konseptet: Husker du den famøse scenen med Meg Ryan fra «Da han møtte henne» - I'll have what she's having...? Det skjedde her på Katz's Delikatessen på the Lower East Side.

Katz's Delicatessen er et av de virkelig legendariske spisestedene i New York, og er også byens eldste delikatesseforretning. Stedet åpnet allerede i 1888, og er verdensberømt for sine overdådige sandwicher som overlesses med saftig røkt pastrami. De er det eneste stedet i NYC som fortsatt håndskjærer alt kjøttpålegget, og er berømt for å servere lekre jødiske spesialiteter som knish (dumplings med forskjellig fyll).

Derfor bør du dra hit: - Katz er helt fantastisk. Det er her man føler man virkelig har ankommet Amerika. Man kan bare sitter der i timesvis og se på alle de forskjellige menneskene som kommer, mens man spiser en pastramisandwich eller en rueben-sandwich med sauerkraut og rugbrød. Pastramien er forøvrig fantastisk og juicy, og alt er laget på stedet, tipser toppkokken.

Adresse: 205 E Houston St, New York

3. Perfekt huevos rancheros på Tenth Avenue Cookshop

Foto: Facebook/Cookshop
Foto: Facebook/Cookshop

Favoritten til: Asbjørn Slettemark, programleder og musikkjournalist.

Konseptet: Tenth Avenue Cookshop fokuserer på gode og miljøvennlige råvarer, og serverer frokostgodbiter som maispannekaker med rabarbrakompott og mascarpone, og den massive «Cookshop Breakfast» med blant annet kalkun, egg, og pølse med røkt cheddar.

Denne kaféen ligger på vestsiden av Manhattan i et område som heter Chelsea. Området har i de siste årene blitt et kunstsentrum i storbyen, og er full av spennende gallerier. For ikke å snakke om store matopplevelser.

Derfor bør du dra hit: - Tenth Avenue Cookshop er en koselig nabolagskafé som som ligger midt i tjukkeste Chelsea. De har gode bakevarer, perfekt huevos rancheros (bakte egg med svarte bønner, salsa, creme fraîche, og smeltet Monterey-ost) og hyggelig betjening, tipser musikkjournalisten.

Adresse: 156 Tenth Avenue, 20th Street

4. Klassisk amerikansk hos Bubby's

Foto: Bubby's/Facebook
Foto: Bubby's/Facebook

Favoritten til: Aishath Afeef, radio- og TV-personlighet.

Konseptet: Mellom Broadway og West Street ligger strøket TriBeCa - og p3-programleder Aishath Afeefs favorittsted: Bubby's. Den hjemmekoselige kaféen spesialiserer seg på erke-amerikansk mat, og hevder at de stjeler «bestemors oppskrifter». Til frokost kan man få servert alt fra crusty cheese grits og pannekaker, til lekre bagels med røkelaks og cream cheese.

Derfor bør du dra hit: Afeef har tidligere bodd i New York, og tipser om at dette er et herlig sted man blir sittende lenge på.

- Det enkle er ofte best her, og stedet er spesielt kjent for sine buttermilk biscuits (en amerikansk variant av scones). Køen er ofte lang, men det er verdt å vente. Den hjemmelagde granolaen med gresk yoghurt er også supergod, og de har mange gode lemonades og ferskpressede juicer, tipser Afeef.

Adresse: 120 Hudson St, TriBeCa

Nettside:Bubby's

5. Vegansk og sunt hos Butcher's Daughter

Foto: Butcher's Daughter/Facebook
Foto: Butcher's Daughter/Facebook

Favoritten til: Sonia Huanca Vold, MinMote-sjef

Konseptet: Hvis du er opptatt av å leve sunt, og liker den veganske livsstilen er Butcher's Daughter perfekt for deg. Her finner du deilige ferske juicer og gode økologiske råvarer til rimelige priser. Klientellet er ungt og kult, og menyen er så og si fritt for meieriprodukter og gluten.

Derfor bør du dra hit: - Når jeg er i New York pleier jeg alltid å spise frokost hos «grønnsaksslakteren». Favoritten er avokadosandwichen og Hangover-killer-juicen med kokos, ananas og koriander. Dette er et perfekt sted å spise frokost hvis man skal shoppe i Soho, tipser Huanca Vold.

Adresse: 19 Kenmare Street

5. Pannekakehimmelen på Clinton Street Baking Company & Restaurant

Foto: Clinton Street Baking & Company
Foto: Clinton Street Baking & Company

Favoritten til: Matblogger og -turist Anders Husa.

Konseptet: Dette sjarmerende stedet har blitt kåret til New Yorks frokoststed nummer én av Lonely Planet. Kafeen drives av ekteparet Neil og Dede, og har kun plass til tredve personer. Spesialitetene er Eggs Benedict, hamburger med sukkerstekt bacon, buttermilk biscuit sandwich, og sist, men ikke minst - amerikanske pannekaker.

Derfor bør du dra hit: - Clinton Baking Company & Restaurant er mitt favorittfrokosted i New York, sier Anders Husa, som er en lidenskapelig foodie og populær i sosiale medier.

- Man må være tidlig ute hvis man skal spise her, men de har et bra ventelistesystem. I mellomtiden kan man spasere litt i området, og kanskje ta en venteespresso på en av byens bedre kaffebarer, Bluebird Coffee Shop, tipser foodien.

Adresse: Lower East Side, 4 Clinton Street

Hvor pleier du å spise i New York? Del dine tips i kommentarfeltet under!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?