Populær mattrend fra USA: Nå kommer den første matvognen til Norge

GATEMAT I CALIFORNIA: Foodtrucks er kjempepopulært i USA. På sommeren arrangeres Street Food Cinema utendørs i en park i Los Angeles. Her serveres mat fra forskjellige food trucks, i tillegg til at det vises kinofilm. Foto: Thomas Nilsson/VG
GATEMAT I CALIFORNIA: Foodtrucks er kjempepopulært i USA. På sommeren arrangeres Street Food Cinema utendørs i en park i Los Angeles. Her serveres mat fra forskjellige food trucks, i tillegg til at det vises kinofilm. Foto: Thomas Nilsson/VG
Natalie Ngo Granum

Foodtrucks har lenge vært sultne amerikaneres raske og rimelige spisealternativ. Nå triller det trendy restaurant på hjul-konseptet ut i Oslos gater.

Fenomenet foodtruck er ikke til å komme unna hvis du skal snakke om mattrender i USA og verden for øvrig. Noe av det kuleste du kan gjøre i storbyene er å stå i kø foran de populære matvognene, som serverer kvalitetsmat til en fornuftig pris.

Onsdag lanserer «4-stjerners middag»-kokk Ole Martin Alfsen og restaurantgründer Stian Floer, kjent fra Smalhans og Hitchhiker, det de kaller den første foodtrucken i landet.

Kokk Ole Martin Alfsen, kjent fra matserien «4-stjerners middag» og Godtlevert, er med å lansere en ny variant av foodtruck i Norge. Foto: Stian Broch
Kokk Ole Martin Alfsen, kjent fra matserien «4-stjerners middag» og Godtlevert, er med å lansere en ny variant av foodtruck i Norge. Foto: Stian Broch

– Jeg er veldig fan av enkel og god håndlaget mat, og dette er jo litt av baktanken med foodtrucks. Selv om du bare skal spise en kjapp lunsj eller er på vei et sted, kan du spise godt uansett hvor du er. Samtidig er det en super arena for flinke matfolk, sier Alfsen til Godt.

Vognen åpner på St. Hanshaugen i Oslo og fortsetter på Blå mot kvelden. Foodtrucken, som er laget i forbindelse med mat- og drikkefestivalen «Smak for alle», skal etter hvert trille videre rundt på Østlandet frem til festivalstart i oktober.

Tidligere i måneden lanserte Godfisk en annen variant av foodtruck fylt med norsk sjømat. Matvognen startet i Oslo i begynnelsen av mai og har siden tatt turen langs norskekysten, der siste stopp på planen er Kirkenes i juni.

I USA er foodtrucks et populært valg blant folk på farten eller de som vil nyte en god matbit utendørs. Bare på Manhattan finnes det over hundre foodtrucks, hvor du kan spise alt fra grill- til gourmetmat rett på fortauet.

Vi trenger imidlertid ikke å se lengre enn til våre skandinaviske naboer for å finne trendy matvogner i gatene. Blant annet i Stockholm, Gøteborg og København dukker stadig flere opp.

Nå håper Alfsen at den norske foodtrucken vil sette dagsorden og inspirere andre til å rulle ut flere restauranter på hjul her hjemme.

– Ofte så vet man ikke hva man savner før man får det. Foodtrucks fyller et fint og riktig rom, og jeg håper at dette blir et lite spark til mange av aktørene i markedet, forteller TV-kokken og legger til:

– Til tross for at klimaet gjør det vanskelig å gjennomføre året rundt, er jeg sikker på at foodtrucks kommer til å få en oppblomstring. Det er absolutt et attraktivt marked for de som gjør det riktig, samtidig er det jo urørt i Norge.

POPULÆRE PØLSER: Denne gourmetvognen i Gøteborg serverer pølser av alle slag, og er en av byens mange foodtrucks. Foto: Gisle Oddstad/VG
POPULÆRE PØLSER: Denne gourmetvognen i Gøteborg serverer pølser av alle slag, og er en av byens mange foodtrucks. Foto: Gisle Oddstad/VG

Tidligere tilbød gatevognene i utlandet stort sett pølser og is – i dag kan du få tak i mat fra hele verden fra flinke folk. Matvognene har på den måten fått en ny forkledning.

Vil kundene vite hvor deres favorittmat har parkert hen, kan de sjekke egne sporingssider eller oppdateringer på sosiale medier.

– Foodtruck er en kjempesuksess i utlandet, spesielt i storbyer. Mye på grunn av prisnivået på lokaler og at restaurantene kan flytte seg rundt der menneskene er. I tillegg er det mange flinke som har hevet seg på matvognene, forklarer VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård.

Restaurantanmelderen tror imidlertid at det tar litt tid før det tar av med foodtrucks her hjemme.

– For eksempel i USA er det en veldig billig måte å vise frem sine matkunnskaper på. Mens i Norge er det relativt kostbart å drive foodtruck fordi bilene er dyre å bygge.

Han legger til at kantinen ikke er like utbredt i amerikanske storbyer som New York og Los Angeles. Samtidig er det en fordel at maten kommer til deg på grunn av de store avstandene.

GODT OG BLANDET: Hos foodtruckene i USA kan du blant annet finne sandwich med torsk. Denne er fra Steel City Sandwich i Los Angeles, der maten opprinnelig er fra Pittsburgh, men med polske innflytelser. Foto: Thomas Nilsson/VG
GODT OG BLANDET: Hos foodtruckene i USA kan du blant annet finne sandwich med torsk. Denne er fra Steel City Sandwich i Los Angeles, der maten opprinnelig er fra Pittsburgh, men med polske innflytelser. Foto: Thomas Nilsson/VG

Gatemat er ikke bare å finne på gaten; den siste tiden har spisesteder latt seg inspirere av gatemat, men det går også andre veien. I USA, Storbritannia og Australia finnes det kjente gourmetkokker som har satset på egne foodtrucks med gatemat av høy kvalitet.

Selv har «4-stjerners middag»-kokken ønske om å få norske Michelin-kokker med på foodtruck-fenomenet etter hvert.

– Jeg jobber med en idé der stjernekokkene kan være med på pop up-arrangementer. Hvor de rett og slett kan lage litt utenom det de pleier og hva de vil av mat, røper Alfsen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?