Granateple - allsidig og ti ganger sunnere enn appelsin

31. mars 2014Aktuelt
EKSOTISK: Under det harde skallet til granateple skjuler små, næringsrike fruktperler. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
EKSOTISK: Under det harde skallet til granateple skjuler små, næringsrike fruktperler. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

En supersunn frukt som er morsom å spise. Granateple har dessuten ekstreme mengder antioksidanter.

Utsiden er ikke så imponerende. Men granateplets seige, harde skall skjuler knallrøde kjerner fulle av deilig, ultrasunn saft.

- Antioksidanter som finnes i granatepler har vist seg å ha betennelsesdempende egenskaper, som dermed kan motvirke en rekke kroniske sykdommer, sier Kjersti Aaby, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima.

De viktigste antioksidantene i granatepler er ellagitanniner, som denne frukten har ekstreme mengder av, sammenlignet med annen frukt og bær.

- Det er vist at disse antioksidantene bidrar til å senke blodtrykk og kolesterol, noe som er gunstig for hjertet, sier Aaby.

Granatepler slår annen frukt ned i støvlene hva angår næringsinnhold. Blant annet har de ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner, og opp mot 40 ganger mer enn epler. I skrivende stund er forskere ved Nofima med i et EU-prosjekt som skal se nærmere på om ellagitanniner fra granateple kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Forskere ved Cambridge University, har i en studie funnet ut granateplets antioksidanter er spesielt egnet til å bekjempe prostatakreft. Og det er ikke alt:

- Granateple er rikt på B-vitaminet folat og vitamin K, og er en fin kilde til fiber, sier ernæringsfysiolog og matblogger Lise von Krogh.

SUNN FROKOST: Gjør som Lise von Krogh og piff opp havregrøten med friske biter granateple. Foto: Krister Sørbø/VG
SUNN FROKOST: Gjør som Lise von Krogh og piff opp havregrøten med friske biter granateple. Foto: Krister Sørbø/VG

Hjemme hos henne er granateple spesielt gøy å ha i matpakken for minstemann.

- Det er rett og slett moro å spise! Jeg sender ham i barnehagen med hele klaser med kjerner, slik at han selv kan plukke dem fra hverandre og dele med de andre.

Pass på at granateplet ikke er mykt, da er det overmodent. Frukten skal være fast og ha en frisk farge. Å få kjernene ut av skallet kan være en utfordring, men det finnes flere enkle teknikker.

- Du kan kjenne små fordypninger i skallet. Finn frem en kniv, og skjær langs disse. Så brekker du frukten opp og knekker ut klasene. Du kan også dele eplet i to og banke ut kjernene med skaftet på kjøkkenkniven, sier von Krogh.

Ha kjernene i en salat, over havregrøten, i yoghurten eller spis dem alene som de er.

- Smaken er både søt og syrlig, noe som gjør denne frukten utrolig allsidig, sier von Krogh.

Den sterke rødfargen som er i juicen skal du imidlertid passe deg for - den setter flekker. Et godt tips er derfor å la den hvite skjorta hvile når granateplet står på menyen.

Visste du at...

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Forskning har vist at juicen fra granateple har mer betennelsesdempende antioksidanter enn både rødvin og grønn te.

Granateple var kjent som «de dødes mat» i gresk mytologi. Dødsguden Hades skal ha gitt et granateple til Zevs datter Persefone, for å lokke henne til å bli hos ham. Etter at hun fikk frukten, klarte hun ikke glemme dødsriket, og endte oppmed å bo sammen med Hades en tredjedel av året, som hans kone og herskerinne over de døde.

I 2010 viste forskere fra University of Kingston i England at granatepler kan brukes i kampen mot resistente sykehusbakterier. Dette ved å tilføre skallet fra frukten i en salve sammen med salt og C-vitamin. I en periode over tre år kunne forskerne se at salven hadde stor effekt blant annet på resistente stafylokokker.

Kilde: Health.com, Foreninger.uio.no, Forskning.no.

Publisert: 31.03.2014 kl. 08:12
Oppdatert: 28.01.2015 kl. 09:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?